Davutoğlu'nun 4 önerisi belli oldu
Abone olAbdülkadir Selvi, Başbakan Davutoğlu'nun hükümet kurulduktan hemen sonra muhalefete sunacağı dört öneriyi yazdı.
1 Kasım seçimlerinden zaferle ayrılan Başbakan Davutoğlu, yeni
dönemde yoğun bir mesai içinde olacak.
18 Kasım'da kurulması beklenen hükümetin ardından kolları sıvayacak olan Davutoğlu, süreci hızlandırmak için muhalefet partisi liderlerinin kapısını çalacak.
AK Parti kulislerini takip eden isimlerden Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Davutoğlu'nun yol haritasının ayrıntılarını köşesine taşıdı.
İşte Başbakanın 4 başlıkta muhalefet liderlerinden destek talep edeceği o konular:
1-Toplantı yeter sayısı değiştirilsin
Meclis, daha az sayıda milletvekilinin katılımı ile toplanıp,
çalışmalarını sürdürebilsin. Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü'ne göre
184 milletvekili olmadan Meclis toplanamıyor, salt çoğunluk olmadan
karar alınamıyor. Sık sık yoklama istendiği için, sabahlara kadar
süren oturumlara rağmen yasalar güçlükle çıkarılıyor.
2-Meclis TV 24 saat çalışsın
Muhalefetin konuşması kısıtlanmasın. Gerekirse Pazartesi, Salı ve Çarşamba günü denetim gün olsun. Muhalefet konuşsun. Perşembe ve Cuma günü ise kanun çıkarılsın. Muhalefet konuşsun, iktidar yasa çıkarsın. Yani, kazan kazan durumu.
3-Seçim vaatleri
AK Parti de dahil olmak üzere partiler 1 Kasım'da seçmene vaatlerde bulundu. AK Parti ilk 3 aylık zaman diliminde bu vaatlerin yerine getirilmesini hedefliyor. Başbakan muhalefet liderlerine, seçim vaatlerinde hangilerinin öncelikle yerine getirilmesini istediklerini soracak, mümkünse uzlaşma içerisinde çıkarılmasını önerecek. Muhalefete seçim vaatleri için ortak komisyon kurulmasını teklif edecek.
4-Anayasa
Başbakan, muhalefet liderlerine, TBMM İç Tüzüğü ve vaatler konusunda ortak komisyon kurulmasını teklif edecek. Bunlar olumlu karşılık bulursa iki komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra yeni anayasa için ortak komisyon kurulmasını teklif edecek. Muhalefet, ortak komisyon kurulmasını kabul etmezse, AK Parti tek başına yapabileceği işlerle ilgili yeni bir takvim belirleyip çalışmalara başlayacak.
Bu arada AK Parti, yeni anayasanın hazırlanması için bir komisyon kuracak. AK Parti daha önce Ergun Özbudun başkanlığındaki bir heyete anayasa çalışması yaptırmıştı. Ayrıca TBMM'de oluşturulan uzlaşma komisyonu için de ayrı bir heyet çalışmıştı. AK Parti bu dönemde yeni bir Anayasa Komisyonu kuracak. Partideki hukukçularla birlikte anayasa hukukçusu olan akademisyenlerden de yararlanılacak. Böylece hem kamuoyunun yeni anayasa talebi karşılanmış olacak hem de AK Parti'nin yeni anayasa önerisi ortaya çıkacak. Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım gecesi balkonda yaptığı konuşmada yeni anayasadan söz etmişti. AK Parti'nin yeni anayasa önerisinde başkanlık sistemi de yer alacak. Böylece hem başkanlık sistemi istiyor mu tartışmaları geride kalacak hem de AK Parti'nin nasıl bir Başkanlık Sistemi istediği ortaya çıkacak. Elbette ki bu, “Demokratik Başkanlık sistemi” olacak. Denge ve fren sistemi ile güçlerin dağılımı net bir şekilde ortaya konulacak.