Davutoğlu'ndan seçim barajı açıklaması

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'deki istikrarın bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu'na göre seçimler zamanında ve eski sistemde yapılacak;

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sisteminde barajla ilgili herhangi bir düzenlemenin yapılmayacağını söyledi. Seçimlerin zamanında ve aynı sistemde yapılacağını ifade eden Davutoğlu, istikrarın bozulmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Başbakan, TGRT Haber'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Anayasa Mahkemesi ve seçim barajıyla ilgili ortaya atılan iddialar üzerinden konuşmayacağını söyleyen Davutoğlu, AK Parti'nin seçim barajı gibi bir korkusunun olmadığını, Türkiye'deki istikrarın da bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Davutoğlu canlı yayında şunları söyledi;

DAVUTOĞLU AK PARTİ'NİN OYUNU AÇIKLADI- TIKLA

"İlk defa Alevi vatandaşlarımızı temsil eden kişiler bize düşüncelerini iletti. Artık herkes takmak zorunda olduğu maskeleri indirsin, herkes birbiriyle rahat konuşsun, hemşerilik, bölgecilik, bunların hepsini unutarak ortak bir vatandaş olalım' çağrısını yaptım. Kültür Bakanlığı'mız mesela Alevi geleneklerini taşıyan bir eser bastı, Din Kültürü dersi içindeki Alevilik müfredatı arttırıldı. Madımak dönüştürüldü, Kültür Merkezi haline getirildi. Ben hükümeti kurduktan hemen sonra Çözüm Süreci mekanizmasıyla, Alevi vatandaşlarımızın sorunlarıyla Muharrem Ayı'ndan istifade ederek bu kaynaşmayı, ortak kültürel geçmişi paylaşmak için bir süreç başlattık. Bunların sıradan adımlar olarak telakki edilmemesi lazım.

Alevilerin önemli kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik. Bu benim Resmi Konut'ta verdiğim ilk davetti ve buna 'devam edilsin' dedik. Gece boyu önce ben dinledim, Akil İnsanlar Heyeti'nde de aynısını yapmıştık, uzun sürüyor mesai ama sonuçta ben Başbakan olarak önce dinlemek için oradaydım. Tunceli'de yaptığım o çağrının devamıydı bu yemek. Güzel bir akşamdı, feyiz dolu bir akşam oldu.  
 
YARGITAY'IN CEMEVİ KARARI
 
Bu konuyu iki taraf olarak görmemek lazım, ben oraya oturduğumda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak oturuyorum, ben 5 saati aşkın süre olarak dinledim yaklaşık 1 saat kadarda ben konuştum. AİHM'de çıkan kararla bizim attığımız adımların hiç bir ilgisi yok. AİHM yada başka bir Uluslararası çevre üzerinden bizim kendi vatandaşlarımızla görüşmeyi ben doğru bulmuyorum. Oturur bir sorun varsa kendimiz çözeriz. Avrupa Birliği'nin prensipleri tabii ki bizimde benimsediğimiz prensipler fakat biz kendi içimizde sorunlarımız varsa çözeriz.

"CEMEVİNE KARŞI DEĞİLDİR"

Hiç bir Sunni Cemevi'ne karşı değildir, özellikle oradada bunu vurgulayarak dile getirdiler. İslamla kopmuş bir Aleviliğin olmadığı konusunda masada ortak bir kanaat vardı. Hak Muhammed - Ali yol diye duaya başlayan bir toplum Sunniliği dışlayabilir mi? Şimdiye kadarki bu kategorizasyon dili yerine daha yapıcı bir dil konusunda mutabık kaldık. Cemevlerinin meşrulaşması için gereken birşey yok, zaten bu asırlarca gelen bir durumdur. Burada ihtiyaç neyse konuşur çözeriz bunu. Din dersini kaldırmak, yani zorunlu halden çıkarmak bunu çözmez. Şu talep haklı bir taleptir, Din Kültürü dersinin Din etrafında olması, uygulamalı eğitimin olması yani Aleviliğin de anlatıldığı seçmeli şekilde öğretilmesi doğru bir taleptir. Biz Alevi kökenli gençlerimizin bu geleneği öğrenmesini faydalı görüyoruz. Bu doğal bir şey ve burada biri diğerini Alevi, Sunni diye karşılıklı bir misyonerlik yapılacak değil.
 
SEÇİM BARAJININ KALDIRILMASI
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı konusunda atfen çıkan haberler oldu, ertesi gün açıklama yapıldı ve bu konu açıklığa kavuştu. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi üzerinden tartışma yapmak istemem. AK Parti, yeni kurulduğunda yani 2001 yılında 14 ay sonra iktidar olacağını düşünerek kurulmadı, erken seçime gidileceği bile belli değildi ama o zaman baraj vardı. Kendine güveniyordu o zaman sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde. Hiç bir zaman biz barajdan korkmadık, o zaman muhalefetteyken barajı bahane gibi göstermeden halka ulaşmaya çalıştık sonrada barajın arkasına saklanmadık. Aldığımız oy oranları baraja bakılarak alınmış oy oranları değil. Yüzde 50'yi yakalamış Türk siyasetinde kaç parti var?

"BARAJIN KALDIRILMASINI TEKLİF ETTİK"

AK PArti olarak bu konuda her hangi bir kaygımız yok, geçen sene bu sebeple 3 teklifte bulundu sayın Cumhurbaşkanımız. 'Ya gelin barajı tamamen kaldıralım, ya da 3 ile 5 arasında tutalım, bunlara hazır değilseniz mevcut sistemde kalsın' denildi. Parlamenter sistemde temsil ile istikrarı dengede tutmalıyız, 1995'te Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar var, bu ölçüyü vurgulayan. Bu konular değerlendirilecke konular, birden Anayasa Mahkemesi'nin reddettiği o konuşmanın etrafında bir algı yönetilmeye çalışıldı. 30 Mart seçimleri öncesine baktığımızda bunlar Türkiye'deki istikrarla ilgili soru işareti uyandırmakla ilgili hareketler de olabilir. Bu noktada bir sıkıntı yok, zamanlama itibariyle gerçekten bir çok tartışmalara sebep verecek durum söz konusu. Gerek 1995 kararı, gerekse AİHM kararları baraj konusunda seçimlere gölge getirmez. Ben önümüzdeki dönemde böyle bir değişiklik beklemiyorum, Türkiye'de seçimler mevcut sistemlerle yapılır, biz istikrarımızı bozacak şeylere izin vermeyiz. Bundan heveslenenler olursa hevesleri kursaklarında kalır.
 
MGK'DA CEMAATLER FİŞLENDİ İDDİASI
 
Bir kere bazı kavramların ne kadar yozlaştırıldığı, ne kadar anlam kayması olduğu bu Cemaat kavramında son zamanlarda yaşananlardan dolayı nasıl değiştiğini gördük. Cemaat gönül beraberliğidir, şu cemaat olur, bu cemaat olur eğer bu muhabbet gönül birliğine dayanıyorsa yasaklarla kaldırılacka şeyler değil bunlar.

"PARALEL YAPI CEMAAT Mİ?"

Cemaatler kanunla, yasayla bir araya gelmezki bunlarla tekrar kaldırılsın. Herhangi bir cemaate devletin tavır alması demek sosyolojiye tavır alması demektir. Ama Paralel Yapı bir cemaat mi derseniz? Cemaat değil. Hiç bir gerçek cemaat yapısı AK Parti iktidarlarında kendini zor durumda gördü mü? 28 Şubat'ın bunaltıcı tavrından bu ülkeyi kim çıkardı? Burada oyun başka bir oyun, 28 Şubat'ta herkes maske taktı, herkes birşeyler söyledi.

"BÜROKRASİYİ ÖRGÜTLEDİLER"

Ankara'da bürokrasiyi örgütleyerek millet adına otorite kullanmaya kalktılar. O zaman, 'Sen cemaat değilsin artık' deriz. Bunlara cemaat adı vermek, cemaat adına ihanettir. Paralel Yapı diyoruz bunlara çünkü cemaat vasfını kaybetti bunlar. Birisi eğer bu devleti örgütlenmek suretiyle ele geçirmek isterse, bu 60'lı yıllardaki cunta faaliyeti şeklinde olsun, başka şekilde olsun bir şekilde devletin içinde Paralel bir örgütlenmeyle devlet iradesine hipotek koymaktır. Şimdi buna cemaat faaliyeti denir mi? Cemaat vasfını yitirmemiş olsalardı geçmişte ne iseler aynı şekilde yürürlerdi. Siz kendi yakınlarınızı devletin belli kademelerine getirmek için sınavlara müdahele edeceksiniz sonrada ben hayır işi gönül işi yapıyorum diyeceksiniz.

YASA DIŞI DİNLEMELER

Buradan kesinlikle hayırlı bir niyetle destek veren vatandaşlarımızı tenzih ederiz, onlar Türkçe'yi yayan, bayrağı temsil eden faaliyete destek veriyoruz dediler. Ama öyle bir kriminal yapı oluştu ki, Cumhurbaşkanımızın odasına böcek yerleştireceksiniz, benim ofisimden gizli toplantıları deşifre edeceksiniz sonra da 'Biz yapmadık' diyeceksiniz. Fakat neden sahip çıktınız? O tapeleri yayarak ne yapmaya çalıştınız. İyi niyetlilere soruyorum, bu şimdi cemaat faaliyetimidir? Bu yapı, böyle yakalanınca bu sefer diğer cemaatleri de kendi kategorileri içinde göstermek için aslında hakarette bulunuyorlar. Hayır onlar sizin gibi değil, başka hiç bi cemaat böyle bir eylem içine girmedi. Emniyet içinde örgütlenerek, yargı içinde örgütlenerek 'Bir tek benim elemanlarım buraya girer' demedi.

MGK'DA CEMAAT TARTIŞMASI

MGK'da hiç bir cemaat konuşulmamıştır, hiç bir cemaate karşı da tedbir görüşülmemiştir. Hiç bir cemaat, hiç bir sivil toplum örgütü baskı altına alınmayacaktır ama kim olursa olsun halktan meşruiyetini almadan devlet üzerinde ipotek koymaya kalkarsa karşı konulacaktır. Muhalefet yapacak olan buyursun çıksın er meydanına. 'Siyasetten uzağım' diyecekseniz uzak durun o halde. Ben akademisyen kimliğimdeyken siyasetten uzaktım mesela. Cemaatin o pak, güzel ismini kimsenin yozlaştırmaması lazım. Cemaatlerimizin de hiç bir şekilde tedirgin olmaması lazım, tekrar söylüyorum hiç bir sivil toplum faaliyeti, demokratik bir toplumda tehdit altında değildir. Taki sivil toplumun sınırlarını aşarak kamu tekelini kullanmaya kalkmasın. 
 
ÇÖZÜM SÜRECİ
 
Biz çözüm sürecindeki umudumuzu hep taşıdık, bu umudu milletimize yansıtma dışında adımlar attık. Maalesef bu konuda herkes aynı ciddiyetle davranmadı, son olarak yine güçlü bir umut taşıdığımız için hükümetimizi kurunca adımlar attık fakat 6-7 Ekim olaylaır yaşandı. 2 hafta önce yaptığımız toplantıda yeni bir çerçeve tespit ettik ve bu çerçevede yürümeye devam edeceğiz. Nedir bu çerçeve? Bir kere 6-7 Ekim olayları gösterdi ki kamu düzeninin olmadığı yerde hiç bir şey olmaz. Bölgedeki herkes hatta ülkedeki herkes bunu tespit etti. Yaptığımız istişarelerde Çözüm Süreci artık devletin yada devletin içinde  de sahiplenilmiş bir husus değil. Bölgedeki özellikle sivil toplumlar da bunu sahiplenmiş durumda. Toplantılarda gördüğüm hemen hemen herkesin kamu düzeni kavramını benimsemiş olması. Herkesin sahiplendiği kamu düzeni, bu önemli bir husustur ve çok ciddi mesafeler alındı 2 ay içerisinde. Bir kere faili meçhul bırakmıyoruz, kim ne işlemişse hesabını verir. Yasin Börü'nün de katil zanlıları dün yakalandılar. Hepsi takip edilecek, çünkü çözüm süreci yada herhangi bir süreç ancak kamu düzeni ve demokratik süreç içerisinde olur. Yeni bir ortam oluşuyor, bu yeni ortamda hedefimiz en kısa sürede nihai sonuca ulaşmaktır. Nedir nihai sonuç? Herkes taleplerini dile getirebilir ama hiç bir gerekçe herhangi bir talebin silah kullanarak yada silah üzerinden dile getirilmesine zemin teşkil etmez. Bütün yaşanan acı hatıralar üzerinden, ki tek taraflı acı hatırlar değildir bunlar. Geçmişte Kürtçe konuştuğu için cezalandırılanlar, Alevi geçmişse sahip olduğu için yanlış uygulamalara şahit olunmuştur. Yeni Türkiye dendiği zaman herkes silahı bıraksın, gelsin istişare yapsın. Taleplerini dile getirsin, söyleyin silahla elde etmek istediğiniz bir şey varda demokratik yollarla bunu söyleyemediğiniz normal yollarla ne var? Bu soruyu herkes sormalı, yani Batman yanarken Diyarbakır'ın sokakları yanarken Konya huzur içinde olmaz, Malatya huzur içinde olmaz ama bunu Malatyalı sormayacak bunu Diyarbakırlı soracak, Batmanlı soracak bunu sordukları zaman huzura kavuşulur.  
Günün Önemli Haberleri