Davutoğlu'ndan İran'a yaptırım yorumu
Abone olAhmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yaptırım kararı almasından sonra neler söyledi?
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 24’te yaptığı
değerlendirmede “Verdiğimiz hayır oyu ile Tahran anlaşmasının
masada kalmasını sağladık. Takas mutabakatı yaptırımları yumuşattı”
dedi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırım kararı almasından 3 saat sonra, 24’te ‘Açık Görüş’e konuk oldu. İşte Davutoğlu’nun çarpıcı açıklamaları:
TAKAS YAPTIRIMI YUMUŞATTI: BM’de kabul edilen yaptırımlar daha önce düşünülenlerin yumuşatılmış halidir. Enerji, ticaret ve bankacılık gibi konularda İsrail İran’ı felç edecek yaptırımlar istiyordu. Türkiye’nin arabuluculuğunu yaptığı Tahran anlaşmasının rolü bunda çok büyüktür.
VİYANA GRUBU’NUN ONAYI İLE: Bugün yaptırıma ‘evet’ diyen Viyana grubunun onayıyla biz devreye girdik. Tahran anlaşmasında bizden istenen herşeyi İran’a kabul ettirdik. Buna rağmen anlaşmadan bir hafta sonra Viyana grubuna gönderilen mektuba cevap ambargo kararından 3 saat önce geldi.
TAKDİR GÖRDÜK: Başbakan dün gün boyunca Obama
(ABD Başkanı), Lula (Brezilya Devlet Başkanı) ve Ahmedinejad’la
(İran Cumhurbaşkanı) defalarca görüştü. Ben mevkidaşlarımla
görüştüm. Gerek dün BM’de gerekse uluslararası her alanda Tahran
anlaşmasından dolayı takdir gördük.
‘HAYIR’LA TAKAS MASADA KALDI: Türkiye verdiği ‘hayır’ oyuyla takas anlaşmasının masada kalmasını sağladık. Viyana grubu da açıklamasında anlaşmanın halen gündemde olduğunu teyit etmiştir. Bizim ‘hayır’ oyumuz Amerika için sürpriz değildi. Bu nedenle Türkiye’nin yalnızlaşması söz konusu değil.
ANLAŞMAYI YOK SAYAMAYIZ: İran’dan anlaşmayı rafa kaldırmamasını istedik. Obama ve Clinton’ın (ABD Dışişleri Bakanı) diyalog açıklamalarını önemsiyorum. 18 değil gerekirse 180 saat müzakere eder, rayına oturturuz. Kimse Tahran anlaşmasını yok saymamızı beklemesin.
TAKAS TARİHE GEÇTİ: Bugünkü yaptırımlar 10 yıl sonra unutulacak. 17 Mayıs Tahran imzası tarihe geçti. Yaptırım kararı bölge gerçeklerini görmeyen bir karar.
LÜBNAN’A ‘ÇEKİMSER KAL’ DEDİK: Lübnan’dan temenni istedik. Çekimser kalmasını biz istedik. Bu Lübnan hükümetinin bekası için gerekliydi. Hükümet çökebilirdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan Lübnan’la defalarca konuştuk.