Davutoğlu'ndan bomba seçim tahmini

Abone ol

Ahmet Davutoğlu seçim sonucunu tahmin etti. İşte Davutoğlu'nun tahmini...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Alman Der Spiegel dergisine verdiği bir mülakatta, seçim sonucunu tahmin etti, Türkiye ve Avrupa ilişkilerine yönelik konuştu.

Davutoğlu seçim sonuçlarına ilişkin AK Parti'nin yüzde 45-50 oy oranına ulaşabileceğini söyleyerek, “Önemli olan açık çoğunluktur. Türkiye’nin istikrara ihtiyacı var” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bakan Davutoğlu, anayasa değişikliği için gerekli olan üçte iki çoğunluğun işleri kolaylaştıracağını vurguladı.

“BİZİM DÖNEMİMİZDE OTORİTER BİR POLİTİKA OLMAYACAK”

AB haberin yansıttığı mülakatta, “Birçok Türkün Erdoğan’ın artan gücünü tehditkâr olarak algılamasını anlıyor musunuz” sorusunu Davutoğlu, “Parlamenter demokrasilerde başbakanın her zaman güçlü bir konumu olmuştur. Ancak uzun yıllar boyunca dış politika danışmanı ve Dışişleri Bakanı olarak çalışmamın sonucunda sizi temin ederim ki; Başbakan her zaman tavsiyelere açıktır” şeklinde cevapladı. Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin Putin’i olabileceği yorumu konusunda Davutoğlu her ülkenin kendi geleneği olduğuna vurgu yaparak, “Demokrasi Türkiye’de kök salmıştır. Bizim dönemimizde otoriter bir politika olmayacaktır” dedi.

“TÜRKİYE AVRUPA DİPLOMASİSİNİN BİR PARÇASIDIR”

“Türkiye 20 yıldan bu yana AB’ye üye olmak için beyhude bir çaba gösteriyor. Niçin hâlen Avrupa’ya girmek istiyorsunuz” sorusuna ilişkin Davutoğlu, “Neden Avrupa Birliğine ait olduğumuza dair size üç neden gösterebilirim” diyerek şöyle devam etti: “Bir: Türkiye, yüzyıllardan bu yana Avrupa diplomasisinin bir parçasıdır. Biz Çin değiliz. İki: Avrupa’nın stratejik nedenlerden dolayı Türkiye’ye ihtiyacı vardır. AB, yalnızca Türkiye ile büyük bir güç hâline gelebilir. Ve üç: Kopenhag Kriterleri’nde belirlenmiş olan merkezi siyasi değerleri paylaşıyoruz. Türkiye, demokrasi ailesinin önemli bir üyesidir.”  

“TÜRKLER AB ÜYELİĞİNE İNANMADIĞI İÇİN TEPKİ VERİYOR”

Avrupa’nın ısrarlı hedeflerden biri olmaya devam edeceğini belirten Davutoğlu, “Türkler, Türkiye’nin AB üyesi olmasını mı istiyorlar yoksa Türkiye’nin AB üyesi olacağına mı inanıyorlar? Bu soruya evet diyenlerin oranı artık yalnızca yüzde 30. İnsanlar güvenlerini kaybettiler. Bu noktada aynı diğer Güney Avrupalılar gibiyiz: Çok duygusalız. Birinin bizi istemediğini fark ettiğimizde tepki veriyoruz” şeklinde konuştu.  

“GERÇEKTE İKİ TARAFINDA BİRBİRİNE İHTİYACI VAR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Spiegel dergisine, Türkiye’nin Avrupa’ya olduğundan daha acil bir şekilde Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu söyleminin duygusal olduğu yorumuna ise Davutoğlu şu ifadelerle cevap verdi: “Bu duygusal değil, oldukça rasyonel bir ifade. Enerji güvenliğini düşünün. Enerji ihtiyacımızı karşılamak için Avrupa’ya ihtiyacımız var mı? Hayır; Irak, İran ve Rusya’ya ihtiyacımız var. Hâlbuki Avrupalılar doğal gaz ve petrol temin etmek için Anadolu’daki koridora muhtaçlar. Gerçekte iki tarafın da birbirine ihtiyacı var. Ancak böylelikle Çin ya da Hindistan gibi güçler karşısında varlık gösterebiliriz. Ortak sorumuz şu olmalı: Avrupa’nın geleceği nerede?” Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu’daki değişime bakış açısına ilişkin ise iki prensip belirlediklerini söyleyerek, “Soğuk savaş nihai olarak bitti ve değişim zamanı geldi. Ve değişim barışçı bir şekilde gerçekleşmeli. Bu iki ilke Orta Doğu’daki bütün devletler için geçerlidir” dedi. Bu bağlamda Davutoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Mısır’da Hüsnü Mübarek’in geri çekilmesini talep eden ilk isimlerden olurken, Muammer Kaddafi’yi uzun bir süre beklemesinin nedenini ise Başbakan Erdoğan’ın Mısır ordusunun tarafsız davrandığını gördüğünü fakat Libya’da ise durumun farklı olduğu şeklinde açıkladı.  

“KADDAFİ’NİN ELİNİ KİM ÖPTÜ?"

Mülakatta “Burada asıl mesele para değil mi? Nihayetinde Türk firmaları Libya’da değeri milyarları bulan inşaat işleri aldılar” sorusuna ise Davutoğlu, “Hayır, bu tamamen yanlış. Libya’da insani bir meselemiz oldu. Libya krizinin ilk günlerinde 63 şehirde 10 binden fazla kişiyi tahliye ettik. Ekonomik menfaatlerden bahsediyorsanız, isim vermiyorum ancak Kaddafi’nin hangi başkentleri ziyaret ettiğini kendinize sorun. Kaddafi’nin elini kim öptü” şeklinde cevap verdi.

“SURİYE ORTADOĞU BARIŞINDA EN ÖNEMLİ ÜLKE”

Davutoğlu, “Neden Esad’ın da geri çekilmesini talep etmiyorsunuz” sorusuna ilişkin ise, Suriye’nin Orta Doğu’daki barış sürecinde en önemli ülke olduğunu belirterek, “Irak, İsrail, Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye sınırları var. Ayrıca Libya ve Tunus’tan farklı olarak, çok fonksiyonlu bir ülke. Buna rağmen, burada da iki ilkemiz geçerli: Siyasi değişiklikler barışçı bir şekilde gerçekleşmeli” dedi.  

“SURİYELİ DOSTLARIMIZLA GÖRÜŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Mülakatta, Suriye’de yaşanan kayıplara dikkat çekilerek, “bin ölüden sonra” nasıl barışçıl bir süreçten bahsedilebilir yorumuna ise Davutoğu, “Reform süreci ocak ayında başlatılsaydı daha kolay olacaktı. O zaman Erdoğan Şam’a uçtu ve Esad’la çok açık bir şekilde konuştu. Şimdilik zaman penceresinde yalnızca bir aralık var. Ancak Suriyeli dostlarımızla görüşmeye devam edeceğiz” dedi

Günün Önemli Haberleri