Davutoğlu'ndan Arakan için 7 öneri
Abone olDavutoğlu sorunun kesin ve kalıcı çözüme ulaşması için 7 maddelik öneri paketi sundu.
Myanmar'da Arakan Müslümanlarının yaşadığı şiddet Cidde'de ele alındı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sorunun kesin ve kalıcı çözüme ulaşması için 7 maddelik öneri paketi sundu.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Myanmar Temas Grupu Toplantısı sona erdi.
Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Myanmar sorununda kesin ve kalıcı çözümlere ulaşılması için 7 maddelik öneri paketi sundu.
Davutoğlu, İİT üyesi ülkelerin devlet başkanları tarafından, Müslümanlara yönelik saldırıların derhal durdurulması yönünde Myanmar hükümetine ortak bir mektup gönderilmesini istedi.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Bakan Davutoğlu, öncelikle Rohingya Müslümanlarına karşı uzun süredir devam eden ve bir türlü durdurulamayan saldırılardan Türk hükümeti ve halkının duyduğu rahatsızlığı ve endişeleri dile getirdi.
Davutoğlu, 2012 Haziran ayından bu yana tüm İslam dünyasının dikkatlerinin Arakan Müslümanlarına yöneldiğini belirterek, durumun son derece ciddi olduğunu ve her geçen gün daha da vahim bir hal aldığını kaydetti.
"Temas grubu kuruldu ancak sorunlar hala devam ediyor"
Rohingya Temas Grubu'nun 10 ay önce kurulduğunu, ancak sorunların her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Davutoğlu şunları kaydetti:
"Sayıları 100 bini geçen Müslüman evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu insanlar evlerine hala dönemiyor. Bundan da kötüsü, var olan legal haklarını da kaybetmeleridir. Hükümetimiz ve halkımız gelişen olayları büyük kaygı ile takip ediyor. Türk Kızılayı ilk uluslararası yardım teşkilatı olarak oradaki kardeşlerimize yardımlar ulaştırdı. 8-10 Ağustos 2012 tarihinde o topraklara yaptığım ziyaret sırasında, 1300 ton yiyecek ve çeşitli ihtiyaçları içeren yardımlar götürdük. Daha fazla göndermek istedik ancak yardımların ulaştırılmasında ciddi problemler yaşadık. Derhal oradaki insanlara acil yardım ulaştırmalıyız."
Kısa bir süre önce 44 Müslümanın hayatını kaybettiğini, 1355 kişinin evleri ile çok sayıda caminin yakıldığını hatırlatan Davutoğlu, son olarak 11 bin insanın evlerini kaybettiğini ifade etti.
Müslümanlara yönelik saldırıların son derece planlı ve programlı bir şekilde hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Davutoğlu, güvenlik güçlerinin saldırıları engellemediğini belirtti.
Müslüman kadınlara yönelik tecavüz olaylarının yaşandığını ve bu tip olayların endişe verici boyutlara yükseldiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu gelişen olaylardan görünen o ki birileri bu olaylardan istifade ederek toplumlar arasındaki nefreti körükleyerek bölgede istikrarsızlığı artırma niyeti taşıyor. Bu olaylar sadece bu ülkeyi değil aynı zamanda tüm bölgeyi istikrarsızlığa ve büyük tehlikelere götürecek eğilimler taşıyor. Myanmar hükümeti derhal üzerine düşen sorumlulukla hareket etmeli ve bu olayları engellemelidir. Yasalar çerçevesinde bu tip olaylara meydan verenlerin de cezasız kalmayacağı gösterilmelidir. Müslümanlar ile Budistler arasındaki nefretin önüne geçilmesi zorunludur."
Davutoğlu'ndan 7 maddelik öneri paketi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı konuşmada, olayların önüne geçilmesi ve bir an önce Müslümanlara yönelik saldırıların durdurulması için 7 maddelik öneri paketi sundu.
Buna göre öncelikle İİT'nin Myanmar hükümeti nezdinde tüm girişimlerini sürdürmesi, hükümeti, Müslümanlar ile Budistler arasındaki uçurumun daha da artmaması için yeniden harekete geçmeye çağırması istendi.
Öneri paketinin ikinci maddesinde, İİT'e üye ülkelerin devlet başkanlarının ortak bir mektup ile Myanmar hükümetine çağrıda bulunması gerektiği ifade edildi.
Myanmar hükümetine gönderilecek mektupta, olayların durdurulması için çeşitli önerilerde bulunulması, Müslümanların haklarının garanti altına alınmasının şart olduğunun bildirilmesi gerektiği kaydedildi.
Öneride ayrıca, Myanmar hükümetine karşı beklentilerin çok açık bir şekilde dile getirilmesi, evlerini terk etmeye zorlanan Müslümanların yeniden evlerine dönebilmelerinin önünün açılması istendi.
Davutoğlu, İİT Rohingya Temas Grubu'nun, Müslümanların gerçek durumunu görebilmek için Myanmar'a ziyarette bulunması gerektiğini vurgulayarak, Müslüman liderlerin, sivil toplum örgütlerinin görüşlerini kendi meslektaşları ile paylaşmalarının gerekliliği üzerinde durdu.
Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar'lı Aung San Suu Kyii ile temasa geçilmesini teklif eden Davutoğlu, özellikle ülkedeki Müslüman ve Budist entellektüeller arasında inançlar arası diyaloğun oluşturulması gerekliliğine dikkati çekerek, Budist liderlerin, entellektüellerin veya muhalif liderlerin Müslümanlara yönelik saldırganlar ile aynı fikirleri paylaştığına inanmadığını belirtti.
Son olarak Medeniyetler ittifakının önemine değinen Bakan Davutoğlu, Müslüman ve Budist toplumlar arasında diyalogların başlatılmasının sorunun çözümünde önemli rol oynayacağına inandığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin diyalog toplantılarına ev sahipliği yapabileceğini de sözlerine ekledi.
İİT'ye her türlü desteği vermeye hazırız
Bakan Davutoğlu yaptığı önerilerin ardından İİT'nin bu çerçevede çalışmalarını sürdürmesi gerekliliği üzerinde durarak, Türkiye'nin İİT'ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, ayrıca Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a ülkede yaşayan Myanmar Müslümanlarının büyük bir bölümüne oturum izni vermesinden dolayı teşekkür ederek, bu adımın İslam dünyasında güzel bir dayanışma örneği olduğunu söyledi.
Afganistan ve Mısır dışişleri bakanları ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantının ardından Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ile bir araya geldi. Davutoğlu'nun Resul ile Afganistan'daki son durum ve bölgesel sorunları ele aldığı öğrenildi.
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile de görüşen Davutoğlu, Amr ile Mısır'daki gelişmelerin yanı sıra bölgesel sorunları görüştü.
Davutoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantıda tüm dikkatlerin Myanmar'a çekilmeye çalışıldığını, bu yönde tüm çabaların sürdüğünü söyledi.