Davutoğlu ve Çipras'tan çağrı: Suriye sorunu çözülmezse..
Abone olBaşbakan Davutoğlu Yunanistan Başbakanı Çipras'la birlikte ortak bir açıklama yaptı. İki lider, mülteciler konusunda dünya ülkelerine çağrıda bulundu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Ve Yunanistan Başbakanı Çipras ortak basın açıklaması yaptı.
Mülteciler konusunda dünya kamuoyuna çağrıda bulunan liderler, bu sorunun çözümü için ortak hareket etme kararı aldı.
Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:
Türkiye Yunanistan işbirliği konseyi'nin 4. toplantısının şubat ayının ilk haftasnıda Türkiye'de yapacağız.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN MESAFE ALINMALI
Pozitif gündemle ilişkiler yeniden inşaa edilmeli. Sorunların çözümü için mesafe alınmalı. Ciddi bir işbirliği içinde olacağız.
İki ülkenin geçmişteki ahdi yükümlülükleri çerçevesinde tüm gelişmeleri konuşabiliriz.
YUNANİS'TAN'IN AB DESTEĞİ ARTACAK
Biz bu iki halkı komşu kılan bütün güzellikleri sorunların önünde tutabiliriz. Kritik aşamada Yunanistan'ın Türkiye'ye AB üyeliği için desteğini artıracağına inanıyorum.
MÜLTECİLERİN SORUMLULUĞU SADECE BİZİM OMUZLARIMIZA ATILMAMALI
Ortadoğu bölgesinde ise son mülteci sorundaki gibi ortak kaygıyı paylaşmalıdır. Eğer Suriye'de insani bir dram yaşanmasa o insanlar ülkelerini terketmek zorunda kalmazdı. Kimse bu yükü Türkiye ve Yunanistan'ın umuzlarına atmamalıdır.
"TÜRKİYE VE YUNANİSTAN SURİYE SORUNUNUN MAĞDURUDUR"
Türkiyeyi bağlayan insan hakları hukuku Avrupa'yı da bağlar. Türkiye ve Yunanistan Suriye sorununun mağdurlarıdırlar.
MERKEL'İN ÖNERİSİNE SICAK BAKIYORUZ
İkili bir mekanizma ve istişare grubu oluşturacağız. Merkel'in üçlü zirve önerisini ele aldık.
BMGK GÖREVİNİ YAPMADI
BMGK gereğini yapmadığı için milyonlarca insan perişan. BMGK karar almadığı için sorun çözülemedi.Birlikte uluslararası camiayı hareket etmeye çalışacağız. Ege Denizi bir barış denizi olmalı.
Çipras'ın açıklamaları şöyle:
ZİYARETİM KRİTİK BİR DÖNEME DENK GELDİ
Türkiye Bşbakanı Sayın Davutoğlu'na davetinden dolayı teşekkür ediyorum. Gerek Türkiye'deki gerek Yunanistan'daki siyasi süreç benim bu ziyareti daha önce gerçekleştirmeme imkan vermemiştir.Ziyaretim krtik bir dönemde gerçekleşiyor.
Benim ziyaretim ümit veren bir çerçeveyi sembolize ediyor. Çağımızın tahriklerine cevap verebilmek amacıyla Türkiye ve Yunanistan komşu ülkeler olarak bu bölgede var olan imkanları ortaya çıkarmak durumundadırlar.
İŞBİRLİĞİMİZ AVRUPA'DAKİ DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR
Türkiye ve Yunanistan'ın işbirliği Avrupa'daki dengeleri değiştirebilir. Göçmen sorunu sadece Tükiye ve Yunanistan'ın sorunu değil. Yunanistan'a 60 bin mülteci geldi.
TÜRKİYE MİSAİRPERVER BİR ÜLKE
Türkiye bir misafirperverlik içinde 2 milyon mülteciyi ağırlıyor. Bu konuda işbirliği yapmamız lazım. Ege Denizi'ndeki insanlık dramının son bulması gerkiyor. Avrupa da sorumluluk üstlenmeli. Selanik İstanbul hızlı tren hattı, İzmir Selanik feribot hattı konusunda çözüm bulmamız gerekiyor.
ACİL İŞBİRLİĞİ YAPMAMIZ GEREKİYOR
Göçmenlere yasal yerleşim teminatı vermemiz gerekiyor. Biz Türkiye'yle işbirliğinin acilen yapılmasına karar verdik. Türkiye'yle bu konuda daha fazla iletişim içinde olunacak.
KIBRIS SORUNU
Kıbrıs'ta iki toplumun birlikte yaşayabileceği bir çözüm desteklemeliyiz. Bu konuda her iki halkı da cesaretlendirmemiz lazım.
ATİNA'A BİR CAMİ YAPILACAK
Yunanistan'da müslümanlar dini özgürlüklerine sahipler. Yunanistan'ın başkenti Atina için aldığımız bir cami kararı var.
YUNANİSTAN TÜRKİYE'Yİ DESTEKLİYOR
Yunanistan Türkiye'nin AB hedeflerini destekliyor. Fasılların ön koşullarının tamamlanması gerekiyor.
SURİYE SORUNU ÇÖZÜLMEZSE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ
İnsanların neden göç ettiklerini anlamamız gerekiyor. Suriye sorununa siyasi bir çözüm bulunmazsa mülteci sorunu çözülemez. Sorunun kökenine gitmemiz gerekiyor.