Davutoğlu: Suriye içine kamp kurulsun
Abone olBM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye içine mülteci kampları kurulması çağrısında bulundu. Davutoğlu, mülteci sorunu için BM'ye 5 maddelik plan önerdi.
Güvenlik Konseyi’ni eleştiren Davutoğlu, “Suriye’de dökülen kana son vermek için gerekli kararlılık gösterilememiştir” ifadesini kullanıp “BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum” dedi.
BM’ye ‘gecikmeden’ Suriye içine mülteci kampları kurması çağrısı yapan Davutoğlu, bu kamplarıa 'tam koruma sağlanması' gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ise, Suriye’ye kamp kurulması önerisi için, “Bu tip öneriler ciddi sorular doğurur” yorumunu yaptı.
Dışişleri Bakanı, Türkiye’de 80 binden fazla Suriyeli bulunduğunu, her gün 4 bin Suriyelinin sınırını geçtiğini ve 10 bin Suriyelinin de sınırda beklediğini dile getirdi.
Türkiye'den 5 maddelik plan
Davutoğlu, Türkiye’nin BM’den taleplerini şöyle sıraladı:
- Güvenlik Konseyi, Suriye’ye komşu ülkelerdeki kampları ziyaret etmeli
- Halkı yerinden olmaya zorlayan yerleşim yerlerine yönelik hava bombardımanlarına karşı Güvenlik Konseyi bir bütünlük içinde hareket etmeli
- Odak noktası, Suriye sınırları içinde yerlerini ve evlerini terk etmek zorunda kalanlar olmalı
- Tüm bu adımlara rağmen Suriyeliler güvenliklerini temin etmek için kaçmak zorunda kalırsa, uluslararası alanda kabul edilmeleri ve özümsenmeleri için gerekli önlemler alınmalı
- Mülteci sorunu ile ilgilenmek üzere komşu ülkelerin ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de dâhil olacağı ortak bir komite kurulmalı
BM toplantısı öncesi konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise gündeme gelen ‘güvenli bölge’ oluşturulması önerisi için “Zorlukları olabilir” yorumunu yapıp ekledi:
“Güvenli bölge gibi askeri müdahale gerektirebilecek bir şey için çok daha açık olmalıyız ve tabi ki böyle bir şey çok dikkatli değerlendirilmeli” dedi.
Hague, “Gelecek için hiçbir seçeneği göz ardı etmiyoruz” diye ekledi.
İngiltere ve Fransa'dan ek yardım
Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden ABD, Rusya ve Çin’in dışişleri bakanlarının katılmadığı toplantının ardından Fransız mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere’nin Suriyeli mültecilere yaptığı 27,5 milyon sterlinlik yardıma ek olarak 3 milyon sterlin daha yardımda bulunacağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, mültecilere 3 milyon sterlin ek yardım yapılacağını söyledi.
Hague, yardımın 2 milyon sterlinin Suriye’deki insani yardım ajanslarına verileceğini, 1 milyon sterlinin ise Ürdün’de mültecilere yardım eden sivil toplum kuruluşlarına gönderileceğini belirtti.
Fransa da, mevcut 20 milyon euro’ya ek olarak 5 milyon euro yardımda bulunulacağını açıkladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, mültecilerin korunması için “geniş çaplı” askeri kaynaklara ihtiyaç duyulabileceğini belirtirken krizin derinleşmesi durumunda “farlı çözümler arayabileceklerini” söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye içine tampon bölge kurulması teklifi için “gerçekçi değil” yorumunu yapmıştı.
Muhalif Suriye Ulusal Konseyi, rejimin hava saldırılarının önlenmesi için uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısı yaptı.
Diğer yandan, BBC Arapça’ya konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, krizin sonlanmaması durumunda Suriye’nin ‘düşkün devlet’ konumuna gerileyeceğini söyledi.
Dempsey, “Bu, Suriye halkı başta olmak üzere tüm bölge için felaket bir sonuç olur” yorumunu yaptı.
'Savaş uçağı düşürüldü'
Suriye sınırında 27 Ağustos'ta çekilen bu fotoğrafta görülen Suriyeli mülteci aile Türkiye'ye alınmamış.
Suriyeli muhalifler, İdlib’te rejime ait bir savaş uçağı düşürdüklerini duyurdu.
Özgür Suriye Ordusu’nun İdlib bölgesinden sorumlu komutanı Albay Afif Mahmud Süleyman, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘MiG tipi uçağın Emu el Zohur askeri havaalanından kalktıktan hemen sonra El Hayabiya kasabası yakınlarında düşürüldüğünü’ söyledi.
El Arabiya televizyonunda yayınlanan bir videoda dumanlar içindeki uçaktan paraşütle yere inen pilotların görüntüleri yer aldı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, güvenlik güçlerinin Ebu el Zohur’da düzenledikleri bombardımanda 8’i çocuk 20 kişinin öldüğünü belirtti.
Başkent Şam’ın doğu mahalleri ve Halep’te de çatışmaların devam ettiğine dair haberler geldi.