Davutoğlu: Herkes Komisyon kararına saygı duymalı
Abone olBaşbakan Davutoğlu, dört eski bakanın Yüce Divan'a sevkine gerek görmeyen TBMM Soruşturma Komisyonu'na müdahil olmadıklarını, hiçbir üyeye telkinde bulunmadıklarını söyledi. Davutoğlu, "Herkesin Komisyon raporunu beklemesi gerek" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün dört eski bakanın Yüce
Divan'a sevkine gerek görmeyen TBMM Soruşturma
Komisyonu'na hiçbir şekilde müdahil olmadıklarını, hiçbir üyeye
telkinde bulunmadıklarını söyledi. Davutoğlu, herkesin Komisyon
kararına saygı duyması gerektiğini belirtti.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, "Komisyon raporunun beklenmesi gerek" dedi.
Yasaların ve anayasanın getirdiği sorumluluğun da bu olduğunu vurgulayan Davutoğlu ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) "ihsas-i reyde" bulunmakla (hüküm verilmemiş bir dava hakkında görüş bildirmekle) suçladı.
Soruşturma Komisyonu'nu etkilemeye çalışmanın hukuka aykırı olduğunu söyleyen Davutoğlu, Komisyonun kendi vicdanıyla bir karar verdiğini, bunun nihai hüküm olmadığını belirtti.
Bahçeli: En utanç verici kararlardan biri
Başbakan Davutoğlu'ndan önce partisinin grup toplantısında
konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet
Bahçeli ise dün Türkiye tarihinin en utanç verici kararlarından
birinin alındığını söyledi.
Devlet Bahçeli, Başbakan Davutoğlu'nun geçen ay sarfettiği "Kim herhangi bir şekilde harama bulaşırsa, kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız" cümlesini hatırlattı.
Bahçeli, "Davutoğlu kol kesmekten bahsederken, bakanlar korunmuştur...Eski devirdeki kürek mahkumları, Davutoğlu'na göre daha hür, daha omurgalıdır" dedi.
Meclise ayar vermenin kimsenin harcı olmadığını belirten Bahçeli, "Komisyondan kurtulan 17-25 Aralık failleri ilk önce adalete teslim edilmeli, arkasından da diğerleri paşa paşa, peş peşe onları takip etmelidir" diye konuştu.
'Yüce Divan'a sevke gerek yok'
TBMM Soruşturma Komisyonu, dün beşe karşı dokuz oyla, geçen yılki 17-25 Aralık operasyonlarının ardından istifa eden ya da görevden alınan dört eski bakanın (Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler) Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde karar vermişti.
Komisyon'da AKP'den dokuz, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) dört, MHP'den bir üye yer alıyordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise daha önce Komisyon'dan çekilmişti.
Komisyon, Cuma gününe kadar kararının gerekçelerini içeren raporunu TBMM Başkanlığı'na sunacak. Rapora varsa muhalefet şerhi de eklenecek.
Muhalefet "eski bakanların Yüce Divan'a gitmesi" yönünde bir meclis önergesi sunarsa, Meclis Genel Kurulu'nda en geç 30 Ocak'ta bu önerge ile ilgili gizli oylama yapılacak.
Önerge en az 276 oyla kabul edilirse eski bakanlar için Yüce Divan yolu açılacak.