Davutoğlu 2012 için umut verdi!

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan ülkeleri ile ilgili olarak 2012 için umut dolu mesajlar verdi

Bosna -Hersek'te konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan ülkelerinin geçmişte yaşananları unutmayacağını belirtirken 2012 yılı için umutlu mesaj verdi.

Bakan Davutoğlu, Bosna Hersek ziyareti çerçevesinde Saraybosna'da Amerikan Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı. Bosna Hersek'i ailesi gibi gördüğünü bu nedenle Ramazan Bayramını Bosna Hersek'te geçirmek istediğini anlatan Davutoğlu, bunun Türkiye'nin ve Türk halkının Bosna Hersek hakkında neler hissettiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Davutoğlu, Türkiye'nin Balkanların bir parçası olduğunu söyleyerek, işbirliği, ekonomik refah, barış ve istikrarın ön plana çıktığı yeni bir Balkanlar oluşturulmasının önemine değindi.  

"HRİSTİYANLAR İLE MÜSLÜMANLAR KARDEŞÇE..."

Davutoğlu, yüzyıllar boyu Hristiyanlarla Müslümanların bu bölgede birlikte kardeşçe yaşadığını anımsatarak, gerek Ramazan Bayramı gerekse Noel'in bu topraklarda her iki dinin mensupları tarafından ortaklaşa kutlandığını, herkesin birbirinin inancına saygılı olduğunu, bu değerlerin şimdi de ön plana çıkartılması gerektiğini belirtti.

"NEO- OSMANLICILIK SPEKÜLASYONLARI YAPMAYIN"

Bakan Davutoğlu, buna örnek olarak da Selanik ve Edirne'yi göstererek, bu iki şehrin de tarihte çok önemli merkezler olduklarını ancak şimdi ekonomik olarak bütünleşemedikleri için eski önemlerini kaybettiklerini söyledi. "Bütünleşmeden bahsettiğimde bugünlerde moda olan Neo-Osmanlıcılık spekülasyonları yine yapılmasın lütfen" diyen Davutoğlu, bu ilkenin Neo-Osmanlıcılıkla ilgili olmadığını, modern bir yaklaşım olduğunu, en iyi örneklerinden birinin de AB olduğunu ifade etti.

BALKANLAR AKTİF OLMALI

Üçüncü ilke çerçevesinde de Balkanların Avrupa'ya ilişkin bir vizyon geliştirmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Balkanların dünya politikasında pasif olmaması ve bölgenin Avrupa için bir yük gibi algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, 2012 yılının Balkan barış yılı olmasına ilişkin tekliflerinden de bahsederek, "Balkan Savaşı'nın 100. yıl dönümünde gerekli dersleri çıkarmalı ve 2012'yi yeni Balkan yüzyılının başlangıcı olarak ilan etmeliyiz" diye konuştu. 

Günün Önemli Haberleri