Daron Acemoğlu'ndan Türkiye yorumu: Potansiyeli çok yüksek

Abone ol

ABD'nin en önemli üniversitende İktisat Profesörü olan ve onlarca ödüle layık görülen Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

ABD'nin en önde gelen üniversitesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

2000 – 2007 arası kurumların reforme edildiği dönemde Türkiye’nin yüksek kaliteli büyüdüğünü belirten Prof. Acemoğlu, son dönemlerdeki büyümenin inşaat temelli olduğuna dikkat çekti.

Bu büyümenin kredi ile yapıldığına dikkat çeken Acemoğlu, şu ifadeyi kullandı: "Sanayide yatırım çok düşük düzeyde. Bu tür bir büyüme de haliyle sürdürülebilir olmuyor. Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek, çünkü genç dinamik bir nüfusu var. Güney Kore, Türkiye’den çok daha fakir olarak büyümeye başladı. Özelikle 80’lerde Kore demokratikleştikçe yüksek kaliteli bir büyümeyle büyük bir başarıya imza attı”

İnsanlar işsiz kalmayacak
Otomosyon çağına  dikkat çeken Acemoğlu, robotların iş hayatında yer alacağı zaman işsizliğin artacağına ilişkin görüşü savunmadığını belirtti Prof. Acemoğlu; “Ekonomi tarihinde daha önce de otomasyon dönemleri oldu. İngiltere’de sanayi devrimi sırasında, ABD’de 20. yüzyılın başında tarımın mekanikleşmesi zamanlarında da insanların yaptığı işleri makineler yapmaya başladı ama bu işsizlik yaratmadı çünkü bu otomasyon çağı bir yandan da yeni meslekler yaratıyor” diye konuştu.

Büyümenin önündeki engeller
Yüksek kaliteli büyümenin önündeki engelleri; kapsayıcı kurumların eksikliği, demokrasinin eksikliği ve teknolojinin yanlış kullanımı olarak sıralayan Prof. Acemoğlu; “Teknoloji çok büyük fırsatlar sunuyor. Önemli olan bizim teknolojiyi nasıl kullandığımız. İnsanlık son 200 sene teknolojiyi çok iyi kullandı. Örneğin yapay zekayı birçok yeni meslekte kullanıp başka iş alanları ve dolayısıyla büyüme yaratabiliriz” şeklinde konuştu. 

Demokrasi vurgusu
Prof. Acemoğlu, bazı fikir liderlerinin kapsayıcı kurumlar ve demokrasi olmadan bir ülkenin ekonomik büyüme gerçekleştirebileceğini, buna örnek olarak da Çin’i gösterdiklerini belirtip “Ancak verilere baktığımızda ülkeler demokrasiden uzaklaştıkça büyümeleri de düşüyor” dedi.

Günün Önemli Haberleri