Darbenin patronu MOSSAD çıktı

Abone ol

MOSSAD Başkanı Pardo'nun darbeden 3 gün önce Mısır İstihbarat Başkanı ile biraraya geldiği ortaya çıktı.

Mısır'ın demokratik seçimlerle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesinin ardından meydanlara inen milyonlara darbeciler tarafından çevrilen namlular, dünya silah baronlarını sevindirdi.

Başta Adeviyye ve Nahda meydanları olmak üzere ülkenin her yerinde gösteriler düzenleyen sivillere gerçek mermilerle saldırı düzenleyen cuntacılar, Mısır'a yeni silah alımı için hazırlıkları hızlandırdı.

'İç güvenlik' ve 'çevresel faktörler' gibi bahanelerin ardına sığınarak silah alımına hız veren cunta, çalışmaları organize edecek 8'i asker 11 kişilik bir heyet kurdu. Önümüzdeki çarşambadan itibaren çalışmaya başlaması beklenen komisyona dışarıdan danışmanlık hizmetini ise İsrail ordusundan emekli generaller verecek. Birçoğu ABD'li 26 silah şirketi ile görüşecek komisyonun akıl hocalığı için dikkat çeken isimler arasında İsrailli emekli general Giora Eiland ile TEVA adlı kimya devi şirketinin CEO'su emekli Tümgeneral Şılomo Yanal bulunuyor.

KONTROL 'BAY PARDO'DA

Mısır'da cunta yönetiminin İsrail'le kirli işbirliği Sina Yarımadası'nda deşifre olurken, cuntacılarla İsrail arasındaki görüşmelerin uzun bir zamandan bu yana devam ediyor olması dikkat çekiyor. Mısırlı kaynaklar, 27 Haziran'dan bu yana İsrail'in istihbarat kurumu MOSSAD ile Mısır İstihbaratı (GIS) arasında periyodik görüşmelerin gerçekleştiğini kaydediyor. Kanlı darbeden üç gün önce MOSSAD'ın başkanı Tamir Pardo'un Kahire'ye gittiği ve GIS Başkanı General Muhammed Ahmed Ferid el Tuhami ile görüştüğü ifade edildi.

MOSSAD, GIS İŞBİRLİĞİ

Yenişafak'ın haberine göre MOSSAD ile GIS arasındaki işbirliği ve dayanışmanın karşılıklı istihbarat paylaşımına kadar gittiği de dile getirilen hususlar arasında. Darbenin olduğu gün de Kahire'de bulunduğu öğrenilen MOSSAD heyetinin Mısır istihbaratının başındaki General el Tuhami'ye 'Mısır'da 102 bin İhvan mensubu silahlandırıldı' şeklinde rapor verdiği öğrenildi. GIS'e verilen raporda Kahire, Asuan, Garbiye, İsmailiye, Matruh, Sevhac ve Beni Suef kentlerine dikkat edilmesi vurgulandı.

Amaç meşruiyet

Başbakan Erdoğan, perşembe günü batıyı sert bir dille eleştirmiş ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Mısır'daki katliama neden duyarsız kaldığını sormuştu. Fakat İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın toplantıya çağırdığı BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), 'üzüntü' beyanı dışında bir sonuç çıkmadı. BM'nin duyarsızlığını gören Mısır cuntası, silah lobisi üzerinden eylüldeki BM Genel Kurulu'na davet edilmeyi planlıyor. Zira BM'ye davet sağlanırsa cunta, ülkeler nezdinde bir çeşit meşruiyet sağlayacağını düşünüyor. MOSSAD'ın '102 bin İhvan mensubu silahlandırıldı' şeklindeki mesajını alan Sisi liderliğindeki cunta yönetimi, Mısır'da darbeye karşı direnenlere yönelik yeni müdahale planları yapıyor.

Günün Önemli Haberleri