Darbede CIA parmağı! Stratfor o gece bakın ne yaptı?
Abone olCIA 'in gölge kuruluşu Stratfor darbe gecesi Erdoğan'ın uçağının konumunu saniye saniye verdi. Stratfor bu bilgileri nereden aldı?
ABD merkezli özel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan yönlendirmeleriyle dikkatleri çekti.
Olay gecesi Erdoğan'ın uçağının koordinatlarını dakika dakika paylaşan Stratfor, bilgilere nasıl ulaştığına ve neden duyurduğuna makul bir açıklama getiremedi.
ABD'nin Teksas eyaletindeki merkezinden yaptığı küresel istihbarat ve araştırma çalışmalarıyla tanınan Stratfor (Strategic Forecasting - Stratejik Tahmin) adlı kuruluş, ulusal ve uluslararası medyada ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile ilişkili bir kuruluş olarak değerlendiriliyor.
ERDOĞAN'IN UÇAĞININ YERİNİ VERDİLER
Stratfor'un, 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi paylaşımları olağanüstü artmış, normalinin birkaç katına çıkmıştı. Stratfor'un, darbecilerin suikast için yerini tespit etmeye çalıştığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a hareket eden uçağının yerini çok kısa süre içinde tespit ederek havadaki konumuyla ilgili birçok tweet atması kamuoyunun dikkatini çekmişti.
KOORDİNATLAR NASIL ELE GEÇİRİLDİ?
Stratfor yetkilileri koordinatları nereden elde ettiklerini izah etmezken darbe girişiminin yaşandığı bir ortamda bunların sosyal medyada paylaşmalarının sebebine dair soruları da yanıtsız bıraktı.
Stratfor, aynı gece, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Almanya'dan sığınma istediği" şeklindeki Amerikan MSNBC kanalının yalan haberini de Twitter hesabından paylaşarak tepki toplamıştı.
ERDOĞAN HAKKINDA 'NEFRET' ANALİZİ
16 Temmuz günü de Stratfor, Twitter hesabından Erdoğan hakkında gerçekleri yansıtmayan bir profil paylaştı. Profilde, Erdoğan'ın 1999 yılında "ordu tarafından hapse atıldığı" ifade edildi. Erdoğan'ın mahkumiyeti içinse "şiddet ile dini veya ırksal nefreti teşvik ettiği" iddiası gösterildi.
Stratfor'un gerçeklerle tezat yayınındaki en dikkat çekici unsurlarından biri de, 10 Ağustos 2014'teki seçimlerde yaklaşık 21 milyon (yüzde 52) oyla cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan için "oyların yüzde 13,3'üne karşılık gelen 5 milyon 412 bin 423 oyla seçimi kazandı." ifadelerinin yer alması oldu.
Kuruluş, uluslararası kamuoyunu yönlendiren açıklamalarına tepkilerin gelmesinin ardından söz konusu paylaşımını sildi.
STRATFOR PROPAGANDA YERİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu, Stratfor gibi propagandaya yönelik paylaşımlarda bulunan düşünce kuruluşlarına itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. Ateşoğlu, şöyle devam etti:
"Öyle paylaşımlar var ki neredeyse Türkiye'de darbe olmadı diye seviniyorlar. Böyle bir kesim de var uluslararası camiada. Hem Cumhurbaşkanı'nın şahsına hem de daha da kötüsü Türkiye'ye yönelik bir tavır. Türkiye demokrasisine karşı bir güvensizlik yaratılmaya çalışılıyor."