Darbe planı tek tek deşifre ediliyor

Abone ol

Darbe planının Kara ayağı Zir Vadisi, Deniz Ayağı Poyrazköy, Hava Ayağı ise Kayseri'deki soruşturma ile açığa çıktı.

Karacıların hedefinde Aleviler ve bazı azınlık unsurlar, Denizcilerin hedefinde Azınlıklar, Kayseri'deki hipnozlu soruşturmayı yürüten Havacıların hedefinde ise Fethullah Gülen ile ilişkilendirilen kurumlar vardı.

Denizcilerin oluşturduğu Kafes planı, Karadeniz, Ege ve Marmara'da yapılanmış. Karacıların oluşturduğu ve Zir vadisindeki cephanelik ile açığı çıkan yapının faaliyet alanı Sivas ve Tokat'ı merkez alan iç bölgelerle ilgili. Geriye bir tek Jandarma teşkilatı ve hedef grup olarak da Kürtler kalıyor. Bu konuda da ilk akla gelen JİTEM veya onun yerine kurulan yeni birim.

Kafes kod adlı darbe planında hazırlayan birime Özel Operasyonlar Gücü K.lığı ismi veriliyor. Bu birimin resmi olup olmadığı merak konusu. Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi resmi olarak böyle bir birimin bulunmadığını ifade ediyor. Deniz Kuvvetleri bünyesinde karadaki Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın muadili olarak SAT komandolarını bünyelerinde barındıran Özel Kuvvetler Grup Komutanlığı bulunuyor. Söz konusu oluşum bu birim altında yapılanmış gayri resmi bir örgütlenme olduğu görüntüsünü veriyor. Tanrıverdi'ye göre resmi oluşumlarda hücre tipi yapılanma da olmaz. Kafes kod adlı planla birlikte ortaya çıkan yapı daha çok deniz kıyısındaki kesimlerle ilgili. Danışma Kurulu'nun altında Ege, Karadeniz ve Marmara grup komutanlıkları kurulmuş. Grup komutanlıklarının altında da hücreler var. Kafes kod adlı yapı Poyrazköy'deki cephaneliklerle ilgili. Hedefinde ise azınlıklar var.

Darbe yapılanmasının kara ayağı ise Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesindeki unsurlardan oluşuyordu. Ankara Zir vadisinde bulunan cephanelikler bu yapıyla ilgiliydi. Onların hedefinde ise yine bazı azınlık unsurlar ve aleviler vardı. Kayseri'de yürütülen soruşturma ise

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki yapılanmayı deşifre etmişti. İrtica ile Mücadele eylem planında evlere silah yerleştirilek belli bir kesimin karalanması hedef alınıyordu. Bu çerçevede Kayseri'de bir soruşturma da devreye sokuldu. Bazı astsubaylardan hipnozla ifadeler alındı. Tipik bir andıçlama yöntemi ile "Karargah Evleri" soruşturmasının rövanşı alınır nitelikte.

Mevcut gelişmelerden sonra darbe yapılanmasının tam olarak açığa çıkmamış bir ayağı kalıyor. O da aslında yıllardır konuşulan tam olarak deşifre edilemeyen JİTEM. Veya onun yerine oluşturulan ve üç harften oluşan diğer yapı. Karacıların hedefinde Aleviler, Denizcilerin hedefinde Azınlıklar, Havacıların hedefinde Gülen Cemaati. Muhtemelen Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kurulan JİTEM veya muadili örgütün hedefinde de Kürtler var. Zaten İrtica ile Mücadele Eylem Planında DTP ve Kürtler'e yönelik eylemlerle ilgili bilgiler yer alıyor ancak eylem planları henüz ortaya çıkmış değil.


Günün Önemli Haberleri