Darbe lobisi Mısır'a para yağdırıyor
Abone olDemokrasiyi ve İslam'ı tehdit olarak gören IMF ve Körfez monarşileri Sisi cuntasına yardım için sıraya girdi.
Mursi iktidarından esirgediği 4.8 milyar doları serbest
bıraktı. Emirlikler ve Kuveyt'in yardımı ise 12 milyar doları
buldu.
Mısır’da Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii hakkında
“şiddeti körüklemek” iddiasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Mısır
resmi haber ajansı MENA’nın aktardığına göre, Bedii,53 kişinin
ölümü, yüzlerce kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarda
“şiddeti körüklemek”le suçlanıyor. Savcılık ayrıca aralarında
Bedii’nin yardımcısı Mahmud İzzet ile Müslüman Kardeşler’in önde
gelen isimlerinden İssam el Eryan ile Muhammed el Beltagi’nin de
bulunduğu 10 kişi için tutuklama kararı çıkardı. Müslüman Kardeşler
sözcüsü Cihad el Haddad, henüz kimsenin gözaltına alınmadığını
belirterek, söz konusu suçlamaların darbecilere karşı direnişi
kırmak için atılmış bir adım olduğunu belirtti. Mısır İnsan Hak ve
Hürriyetleri Savunma Merkezi de aralarında kadın, yaşlı ve
çocukların da bulunduğu 690 kişinin gözaltına alındığını
açıkladı.
‘Takvimi’ herkes redddeti
Öte yandan geçici olarak atanan Adli Mansur’un seçim takvimi ne Müslüman Kardeşler’den, ne de muhalif gruplardan destek bulabildi. Şubat 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından ortaya çıkan en büyük muhalefet grubu Ulusal Kurtuluş Cephesi, geçiş planı üzerinde çalışılması gerektiğini belirtiyor. Temerrüt (İsyan) hareketi de geçiş kararnamesini reddetti. Müslüman Kardeşler hareketi ise Mursi görevine döndürülmediği sürece hiçbir öneriye kapı açmıyor.
Mursi ‘güvenli’ yerdeymiş
Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Bedr
Abduletti, Muhammed Mursi’nin ‘güvenli bir yerde olduğunu’
kendisine henüz bir suçlama yöneltilmediğini açıkladı. Abduletti,
“Mursi güvenliği için gizli ve güvenli bir yerde bulunuyor.
Kendisine saygılı ve itibarlı bir şekilde davranılıyor” dedi.
DARBECİLERE 17 MİLYAR DOLARLIK DESTEK
Mısır tarihinin seçimle iş başına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’yi deviren darbecilere dünyadan dolar yağıyor. Demokrasinin gelişimiyle saltanatlarını kaybetme korkusu yaşayan Arap monarşileri darbeci yönetime para yağdırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ardından Kuveyt Bakanlar Kurulu işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Abdullah el-Mübarek es-Sabah, ülkesinin Mısır’a 4 milyar dolar yardımda bulunacağını açıkladı. Kuveyt Resmi Haber Ajansı’nın (KUNA) haberine göre, Sabah, Mısır halkının hassas durumu ve artan sıkıntıları nedeniyle ülkesinin 4 milyar dolar yardımda bulunmak üzere anlaştığını belirterek, bu yardımın 2 milyar dolarının kredi, 1 milyar dolarının hibe, 1 milyar dolarının ise petrol ve petrol ürünleri olarak sağlanacağını söyledi. Önceki gün de Mısır’a resmi bir ziyarette bulanan BAE heyeti 3 milyar dolar destek vereceğini açıklamıştı. Suudi Arabistan da darbeci yönetime 5 milyar dolar destek vereceğini duyururken IMF ise 14,8 milyar dolarlık kredi paketini onaylayacağını açıklamıştı. Böylece Mısır’da darbeci yönetim 16,8 milyar dolarlık yardımı garantilemiş oldu.
Sabah namazında katletmişlerdi
Geçtiğimiz pazartesi sabah namazında meydana gelen katliamda namazın ikinci rekatındaki yüzbinler askerler tarafından taranmıştı. Katliamda 53 kişi şehit olurken 500 kişi de yaralanmıştı.
Keskin nişancı tek tek vurdu
Katliama ilişkin ortaya çıkan ilk görüntülerde de Cumhurbaşkanlığı Muhafızları Komutanlığı’nın tepesinde görülen keskin nişancılar kalabalığa hedef gözeterek ateş ettiği tespit edilmişti.
KENDİ ÖLÜMÜNÜ ÇEKTİ
Mısır’da darbecilerin katlettiği 53 kişiden biri de Ahmed Assem isimli bir fotoğrafçı. Assem Cumhurbaşkanlığı Muhafız Komutanlığı önündeki katliamda kamerasıyla kayıttaydı. Göstericiler darbecilerin tutukladığı devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tutulduğu yer olan Komutanlık binası önünde sabah namazındaydı. Birden Komutanlığın çatısında beliren keskin nişancılar sabah namazının ikinci rekatını kılan halkın üzerine ölüm yağdırmaya başladı. O anda yüzbinlerce kişiyle birlikte alanda bulunan fotoğrafçı Ahmed Assem de kamerasıyla katliamı kayıt altına alıyordu. 26 yaşındaki kameraman, kemarasını göstericilere ölüm kusan tetikçilere çevirdi. Komutanlığın tepesinde siper alan keskin nişancı ve hemen yanında duran askeri üniformalı bir kameraman da katliamı kayda alıyordu. Assem’in kamerası da onları onlardan habersiz kayda alıyordu. Çok geçmeden çatıdaki keskin nişancı Assem’in kamerasının kendilerini çektiğini farekediyor ve namlusunu ona çeviriyor. Ve Assem’in kaydettiği son görüntüler kendisine yönelen keskin nişancının tetiği çekmesi oluyor. Kamera karanlığı gömülüyor. Mısırlı fotoğrafçı Assem’in resmi olarak ölenler arasında olup olmadığı henüz açıklanmadı ama İngiliz Telegraph gazetesi muhabirin hayatını kaybettiğini yazdı.