Danıştayda Çölaşan ismi!
Abone olDanıştay yeni başkanını seçiyor. Adaylar arasında Çölaşan ile Yüksel'in adı öne çıkıyor.
Başkanlık seçiminde yarışacak 7 aday arasında Danıştay Başkanvekili Tansel Çölaşan ile Turgut Özal'ın danışmanı Arif Yüksel'in adları öne çıkıyor
Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya'nın emekliye ayrılması nedeniyle yarın yapılacak olan başkanlık seçimi ilginç bir yarışa sahne olacak. Hükümeti zor durumda bırakan kararlarla gündeme gelen seçimde 7 aday yarışacak. Başkanvekilleri Tansel Çölaşan, Gönül Önbilgin ile 2. Daire Başkanı Mustafa Birden, 3. Daire Başkanı Gürsoy Gönenç, 4. Daire Başkanı Sumru Çörtoğlu, 5. Daire Başkanı Turan Falcıoğlu ve 9. Daire Başkanı Arif Yüksel adaylığını ilan etti. Kulislerde, yarışta iki adayın isminin öne çıktığı belirtiliyor.
Bunlardan ilki, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Emin Çölaşan'ın eşi olan Danıştay Başkanvekili Tansel Çölaşan. Çölaşan'ın özellikle 'ulusalcı've 'sosyal demokrat' siyasi görüşe yakın üyelerin oyunu alacağı belirtiliyor.
Yüksel eski Başbakanlık Müsteşarı
Çölaşan'ın yarışacağı adaylardan en güçlüsünün AKP hükümetine yakınlığıyla tanınan Arif Yüksel olacağı kaydediliyor. Yüksel, Turgut Özal başkanlığındaki ANAP hükümeti döneminde, 1987'de Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirildi. 1991 yılında iktidara gelen DYP-SHP hükümeti görevden almak için 'by-pass' yasaları çıkarttı ancak yasaların Anayasa Mahkemesi'nce iptali nedeniyle görevinden alınamadı. Yüksel, Temmuz 1992'de kendi isteğiyle ayrıldı ve Cumhurbaşkanı Özal'ın danışmanı oldu. Yüksel, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in tasarrufuyla Kasım 1995 ile Mart 1996 arasında Başbakanlık Müsteşarlığı'nı vekaleten yürüttü. Ancak Yüksel, Danıştay Başkanı seçilirse, yaş haddi nedeniyle bu görevi 3 Ocak 2007'ye kadar yürütebilecek.
Okula gidip gelirken türban takan öğretmenin anaokuluna müdür olarak atanmayacağına ilişkin idari işlemi hukuka uygun bulan kararın altında imzası olan Mustafa Birden'in adaylığı da seçimi ilginç hale getiriyor.
Yazar Çölaşan'ı hakim Çölaşan eleştirmişti
Geçen ay Emin Çölaşan, Tüpraş kararını veren Danıştay üyelerini öven yazısı nedeniyle eşinin de katıldığı Danıştay Başkanlar Kurulu'ndan sonra şöyle eleştirilmişti:
"Diğer yazıda kullanılan 'namuslu, onurlu, hukuku ve yurt çıkarlarını göz ardı etmeyen yargı mensupları' ifadeleri başlangıçta olumlu nitelendirme şeklinde görülse de, görevli dava dairesi ile idari Dava Daireleri Kurulu'nun bazı üyelerinin yazar tarafından olumlu nitelendirilen karara katılmamaları karşısında, bu yargıçlar için olumsuz nitelendirmeler şeklinde algılanabilmektedir."
Böylece, Emin Çölaşan, eşinin de bulunduğu kurulca ad verilmeden de olsa basın özgürlüğü sınırlarını aşmakla eleştirilmişti.
Başkan 4 yıl için seçiliyor
Seçimde aday olmak isteyenler, yazıyla başvurabilecekleri gibi, oylamadan önce sözlü olarak da bunu açıklayabiliyorlar. Danıştay Başkanlığı'na aday olabilmek için 8 yıl Danıştay üyesi olarak görev yapmış olmak gerekiyor. Yaş haddinden emekliye ayrılma dışında Danıştay Başkanı 4 yıllığına seçiliyor. Başkan seçilebilmek için Danıştay'ın 95 üyesinin salt çoğunluğu olan en az 48'inin oyunun alınması gerekiyor. Seçimlerde, ilk üç oylamada sonuç alınamazsa üçüncü oylamada en çok oyu alan 2 aday dördüncü turda yarışıyor. Bu turda da sonuç alınamazsa başa dönülerek turlara devam ediliyor.