Danimarka'dan casusluk suçlaması 3 ülkenin ismini verdi: Tehdit altındayız
Abone olDanimarka, küresel güçlerin kaynaklar ve deniz yolları için gerilim yaşadığı Kuzey Kutbu bölgesi de dahil olmak üzere Çin, İran ve Rusya'dan gelen artan oranda casusluk tehdidi olduğunu bildirdi.
Danimarka Güvenlik ve İstihbarat Servisi tarafından yapılan
açıklamada, aktif küresel rolünün ülkeyi cazip bir hedef haline
getirdiği ve Danimarka'ya karşı çok sayıda casusluk girişimi örneği
olduğunu aktardı.
İstihbarat teşkilatının karşı istihbarat birimi direktörü Anders Henriksen tarafından kaleme alınan bir raporda, "Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları'na yönelik yabancı istihbarat faaliyetlerinden kaynaklanan tehdit son yıllarda arttı." ifadesi yer aldı.
Grönland ve Faroe Adaları, Danimarka Krallığı'nın bir parçası olmakla birlikte özerk bölgeler.
Arktik Konseyi forumunun üyesi olan her iki bölge de dış politika ve güvenlik konularında Kopenhag'a bağlı hareket ediyor.
Raporda, 2019 yılında Grönland Dışişleri Bakanı'nın ağzından
yazılan ve bir ABD Senatörüne 'bağımsızlık referandumunun
yaklaştığını' belirten sahte bir mektup gönderildiği bir olaya
atıfta bulunuldu.
Raporda, 'mektubun, Danimarka, ABD ve Grönland arasında kafa karışıklığı ve olası bir çatışma yaratmak isteyen Rus nüfuz ajanları tarafından uydurulmuş ve internette paylaşılmış olması kuvvetle muhtemel' denildi.
Rusya'nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin ise, Reuters'a gönderdiği bir e-postada, mektupla ilgili iddiaları sahte olarak nitelendirdi.
Barbin, daha önce ABD'nin Danimarka dış istihbarat biriminin yardımıyla dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu Avrupalı liderleri dinlemesi skandalına atıfta bulundu.
Söz konusu iddiaların o dönem yaşanan skandalla bağlantılı olabileceğinin altını çizdi.
Rus Büyükelçi, iddiaların "Danimarka makamlarının ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na Danimarka topraklarından geçen iletişim kablolarına erişim sağlayan skandalı örtbas etme operasyonu olarak görülmesi gerektiğini" dile getirdi.
Kuzey Kutbu, Rusya, Çin ve ABD'nin doğal kaynaklara, deniz yollarına, araştırma ve askeri açıdan stratejik alanlara erişim için rekabet etmesiyle artan oranda jeopolitik öneme sahip bir nokta olarak öne çıkıyor.
Danimarka istihbarat teşkilatının raporunda ayrıca, Çin, Rusya ve İran dahil olmak üzere yabancı istihbarat servislerinin, Danimarka teknolojisi ve araştırmaları hakkında bilgi toplamak için öğrenciler, araştırmacılar ve şirketlerle temas kurmaya çalıştığı belirtildi.
Reuters, kasım ayında, Kopenhag Üniversitesi'nden Çinli bir profesörün, Çin ordusuyla bağlantısını gizleyerek genetik araştırmalar yürüttüğünü ortaya çıkarmıştı.