Dahiler Okulu eğitime başlıyor
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı, İstanbul’da üstün yetenekli çocuklara özel ortaokul açıyor. Okulun kabul şartları ve özellikleri ise şöyle...
İstanbul’da Bahçelievler ve Ataşehir’de
dahilere özel okul açılıyor. Devlet okulu statüsünde olarak eğitim
verecek iki okulun programları, öğretmenleri, fiziki yapıları da
çok farklı.
Yazın öğrencilerini alıp, önümüzdeki eylül ayında eğitime başlayacak olan Dahiler Okulu’nda yüksek lisans ve doktoralı öğretmenler çalışacak. Normal müfredatın dışında öğrenciler yetenek atölyelerinde zaman geçirecek. Hafta içi ve hafta sonu atölyelerdeki etkinliklerde yeteneklerinin geliştirilmesi ve bazı yönlerinin öne çıkarılması sağlanacak.
Dahiler Okulu’nda öğrencilere bireysel eğitim verilecek. Farklı
bir eğitim modelinin uygulanacağı iki okulda öğrenciler onların
düşünme becerileri, yaratıcı düşünme ve sosyal duygusal beceri
dersleri ile liderlik programları alacaklar. Resim, müzik, drama
spor gibi atölyelere de katılacaklar.
Özel ve üstün yetenekliler ortaokulunda veliler de eğitimin içine
katılacak. Sürecin her aşamasında yer alacak olan anne-babalara
gerekirse de aile eğitimleri verilecek. Öğretmenler de sürekli
hizmet içi eğitim alacak.
Yazın kayıt hakkı kazanan öğrencilere yaz okulları açacak. 1-15
Eylül’de İstanbul Üniversitesi Özel Eğitim Üstün Zekalıların
Eğitimi Bölümü’nün desteğiyle öğretmenlere de eğitim verilecek.
Dahilerin akranlarına göre çok daha hızlı bir şekilde bilgiyi
öğrenme, işleme gibi bir takım öğrenme özelliklerine yönelik
gereksinimi karşılayacak şekilde eğitim düzenlemeleri yapılacak.
Gerekirse bazı dersler okul dışında da gerçekleştirilecek.
Öğrenciler ayrıca şuraları ziyaret edecek:
Müze, bilim merkezleri, kütüphane, TÜBİTAK, çocuk üniversiteleri,
rasathane ve gözlem evleri, gece gözlemi, Ar-Ge merkezleri, sanayi
kuruluşları, üniversiteler, botanik bahçeleri ve güncel
sergiler.
BİREYSEL ZEKA TESTİNE TABİ
TUTULACAKLAR
Dahiler Okulu’nun her yıl 5’inci sınıfına 20 öğrenci kabul edilecek. 4’üncü sınıf öğrencileri arasında yapılan değerlendirmeye göre kayıtlar alınacak. IQ’su 130 ve üstü olanlar kabul edilecek. Öğrencileri öğretmen ya da aileleri aday gösterebilecek. Adaylar önce grup testine alınacak. Grup testinin ilk yüzde 10’luk diliminde öğrenciler bireysel zeka testine girecek. Bireysel zeka testi sonuçlarına göre en yüksekten sıralanmaya başlanan puanlara göre ilk 20’deki öğrencilerin asil liste kayıtları yapılacak. Bu süreçte Öğrenci Kabul Komisyonu da Bilim Sanat merkezleri ile işbirliği içinde olacak.
OKUL NASIL OLACAK?
Her iki okul binasında da farklı yetenek alanlarının desteklenmesine yönelik atölye çalışmalarının yapılacağı bölümler bulunacak. Öğrencilere farklılaştırılmış, bireyselleştirilmiş, zenginleştirilmiş ve gerektiğinde hızlandırılmış çoklu modellere dayalı eğitim programı uygulanacak. Müfredatın farklılaştırılmasında Tomlinson, Kaplan, Renzulli, Leppien, Burns ve Purcell çalışmalarına dayalı “Paralel Müfredat” modelinden yararlanılarak akademik derslerdeki eğitim-öğretim faaliyetleri bireyselleştirilmiş 4 modül halinde işlenecek.
Buna göre her öğrenci en temelde birinci modül olan Temel Öğretim Programı’nı alarak birinci modül tamamlanacak. Daha sonra Bağlantılar, Uygulamalar ve Farkındalık modüllerine göre eğitim alacak.
Programların şekillendirilmesinde öğrencilerin yetenek alanları, beceri ve kapasiteleri dikkate alınacak, uygun değrelendirme yöntemleri ile süreç içinde düzenlemelere yer verilecek. Hafta içi ve hafta sonu toplam 9 saati bulan yetenek atölyeleri ile destek eğitim odalarında yararlanacağı ortamlar oluşturulacak. Haftalık programlarının birer saati düşünme becerileri, yaratıcı düşünme ve sosyal ve duygusal becerilerin öğretildiği bireysel ve toplu etkinlik derslerine ayrılacak. Hafta için en az 35 saat ders yapılacak, yetenek atölyeleri ise bu süre dışında olacak.