Dadaab kampına 'para kaynağı lazım'
Abone olKenya ile Somali sınırındaki mülteci kampında çalışan yardım kuruluşları para kaynaklarının yetersiz olduğunu ve on binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğunu belirtti.
Kenya’daki dünyanın en büyük mülteci kampında çalışan yardım
kuruluşları para kaynaklarının tükendiği ve on binlerce kişinin
hayatının da tehlikede olduğu uyarısında bulundu.
Aralarında Oxfam ve Save the Children’ın da bulunduğu sekiz kuruluş, yaklaşık 25 milyon dolarlık bütçe açıklarının olduğunu ancak ihtiyaç duyulan miktarın bu rakamdan daha fazla olduğunu belirtti.
Somali sınırında kampın bulunduğu Dadaab’da nüfus son bir senede üç katına çıktı.
Bölge yaklaşık yarım milyon kişiyi barındırıyor.
Geçen sene, Somali’deki açlık ve krizden kaçan on binlerce
Somalili kampa akın etmişti.
Yardım kuruluşlarının görüşlerini aktaran BBC’nin Dış Haberler Muhabiri Mike Wooldridge, çok sayıda mültecinin hâlâ çadırlarda kaldığını ve bu çadırların zorlu iklim şartlarına dayanıklı olmadığını, kolayca yıkıldığını ifade etti.
Yardım kuruluşları, 30 bin yeni barınağa ihtiyaç duyulduğunu ancak bütçelerinin ancak 4 binini karşılayabildiğini belirtiyor.
Kapasitelerinin üzerinde mülteci barındıran kamplar için uzun vadeli çözümler gerektiği uyarısını yapan kuruluşlara göre, içme suyu ve hijyen ürünlerinin yetersizliği de yaklaşık 50 bin kişiyi kolera riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Zorlu koşullardan kaçan halkın yeterli tedavi ve bakım görmediğini belirten CARE Kenya adlı yardım kuruluşu başkanı Stephen Vaughan, “Çocuklar okula gitmez ve halkın sığınacak doğru dürüst bir yeri olmazsa askerileşme, şiddet ve istikrarsızslık da beraberinde gelir” dedi.
Oxfam’ın Kenya faaliyetleri başkanı Nigel Tricks, “Mülteci kampları yalnızca geçici bir çözüm ve durum artık savunulamaz bir hal aldı. Hayat kurtarmak için para kaynağına ihtiyacımız var. Ancak kamp her geçen gün biraz daha büyürken bir yıldan diğerine para aktararak bunu yapamayız” diye konuştu.
Tricks, yaklaşımın derhâl değişmesi gerektiğini dile getirirken, “Ancak şimdi, dünyanın Dadaab’a ve oradaki halkın ihtiyaçlarına sırtını dönmemesi gerekiyor” dedi.
Geçen Ekim ayında, silahlı bir grup Sınır Tanımayan Doktorlar yardım kuruluşu için çalışan iki İspanyol’u kaçırmıştı. Rehineler hâlâ Somali’de tutuluyor.
Farklı milis grupların sürekli çatışma halinde olduğu Somali’de, 20 yıldır düzenli işleyen merkezi bir hükümet bulunmuyor.