Çuvalla ihracata son veriliyor

Abone ol

Ülke imajına zarar veren ve ürün satışını azaltan çuvalla ihracata son veriliyor.

Üreticiler, kaliteli mal sunumu ve ihracatı artırabilmek için çuval yerine koli paketlemesine geçecek.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde sebze ve meyvecilikten ekmek yiyen sektör temsilcileri, ortaklaşa aldıkları karar gereği Ocak 2010'dan itibaren çuvalla ürün satmaya son verecek.

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, meyve ve seracılık sektörün öncüsü konumunda olan ilçede temsilcilerle aldıkları karar gereği, hallere ocak ayından itibaren çuval girişini yasakladıklarını söyledi.

Türkiye'nin imajın artması için buna mecbur olduklarını ifade eden Çetinkaya, "Önceki yıllarda seracılık yapan bölgenin onlarca TIR yüklü malı paketleme ve kalitesiz ürün yüzünden ülke sınırından geri döndü." hatırlatmasını yaptı.

Yeni dönem için geçtiğimiz günlerde hal temsilcileri, yaş sebze meyve komisyoncuları ve bölge belediye başkanlarıyla Corondem Otel'de toplantı yaparak, bölgenin sorunlarını masaya yatırdıklarını kaydeden Çetinkaya, şunları söyledi: "Toplantıda ihracatı azalttığı gerekçesiyle hallere sebze ve meyve girişinin çuvalla yapılmaması konuşuldu. Bu konuda bölge belediye başkanları, komisyoncular, ihracatçılar ve dernek başkanları ile mutabakata varıldı. Ocak 2010'dan itibaren çuvalla ürün satmaya son verecek. Çuvalla getirilen ürün halden içeri sokulmayacak, belediyeler de denetimlerini artıracak."

Kumlucalı üreticilerden Bilal Duran ise depolama ve paketlemeden ötürü geçen yıl 6 ton ürününün zayi olduğunu belirterek, alınan kararın doğru olduğunu vurguladı.

Duran, "Biz üreticiler olarak depolama ve paketlemeyi iyi yapmazsak zararımız çok olur." dedi.

Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KUM-SEK-DER) Başkanı Seyfi Arıkan da alınan kararların harfiyen uygulanacağını, delinmemesi için takipçi olacaklarını açıkladı.

Başkan Arıkan, "İspanya gibi ülkelerle ihracat konusunda yarışabilmemiz için, bırakın çuvalla paketleme işini, hem ürün kalitesinde, hem paketlemede, hem işletmecilik alanlarında profesyonel olmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Arıkan, paketleme yapılması konusunda bayramdan sonra afiş bastırıp, uygun yerlere asacaklarını, üreticiyi bu konuda bilinçlendirmek ellerinden geleni yapacaklarını ancak bu konuda en büyük görevin üretici ile ilk muhatap olan komisyonculara düştüğüne işaret etti.

Tahsilat konusunda da yeni dönemde iyileştirme çalışmaları yaptıklarını anlatan Arıkan, tüccarların 'haftalık olarak aldıkları ürünlerin yüzde 25'nin peşin, geri kalanının da 35 günlük çek olarak tahsil edilmesi' prensip kararına varıldığını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri