Çuval emrini kim verdi?

Abone ol

Erbil'de, ABD askerlerince 6 İranlı diplomatın tutuklanması emrini kimin verdiği anlaşıldı.

Kuzey Irak'ın Erbil kentinde, İran konsolosluğuna ABD askerlerince girişilen ve 6 İranlının tutuklanmasıyla sonuçlanan çuval operasyonunun, Başkan George Bush’un emriyle gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Amerikan New York Times gazetesine göre, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu turuna çıkmadan önce, Irak’taki İran çıkarlarına yönelik baskınların Başkan’ın emri ışığında düzenlendiğini söyledi.

Gazetenin sorularını yanıtlayan Rice, Irak’taki Amerikalı askeri yetkililer ve uzmanların, direnişçiler tarafından kullanılan patlayıcı ve mayınların büyük çoğunluğunun İran malı olduğunu buldirdiklerini söyledi. Bunun üzerine dikkatlerin Irak’taki İran faaliyetlerine yoğunlaştırıldığını belirten Rice, "Gün geçtikçe, Irak’ta İran faaliyetinin tırmandığı saptandı. Bunun üzerine Başkan Bush, harekete geçilmesi talimatı verdi." dedi.

DEVRİM MUHAFIZLARI

ABD, Irak’ta Amerikan ordusu tarafından tutuklanan İranlıların, Devrim Muhafızları ile bağlantılı olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Tom Casey, Irak’ta Amerikan askerlerinin baskın yaptığı bina ile Devrim Muhafızları ve Irak’ta şiddet olaylarına neden olan diğer İranlı unsurlar arasında bağlantı olduğu yolunda bilgiler bulunduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önceki açıklamasında, Irak’ta önceki gün tutuklanan 6 İranlının diplomatik pasaport taşımadıklarını bildirmişti.

Günün Önemli Haberleri