Cumhurbaşkanlığı'ndan son dakika Ermenistan açıklaması
Abone olCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerine cevap verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerini "Kabul edilmesi mümkün değildir" diye niteledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sarkisyan'ın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" dedi.
TEAMÜL SINIRLARINI AŞAN İFADELER
AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kalın, Ermenistan yönetiminin 2015'i Türkiye'ye ve Türklere karşı uluslararası bir kampanya haline getirmeye çalıştığının ve bu uğurda hakaret ve nefret söylemi içeren, diplomatik teamül sınırlarını aşan ifadeler kullandığının bilindiğini söyledi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Tigran Sarkisyan'ın 29 Ocak 2015'te Erivan'da "100. Yıldönümü Etkinliklerinin Eşgüdümüne Dair Devlet Komisyonu" toplantısında, Çanakkale Savaşı Anma Törenlerine Ermenistan'ın davet edilmesiyle ilgili açıklamasının da "bu talihsiz tutumun yeni bir tezahürü olduğunu" ifade eden Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı bu ifadelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Sarkisyan'ın bir devlet adamının ağzına yakışmayacak ifadelerini aynen iade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ORTAK TARİH KOMİSYONU ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, tarihe tek taraflı bakışın istismarcı siyaset politikalarıyla manipüle edilmesine yönelik tüm girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir. Türkiye ve Ermenistan'ın ortak tarihini ilgilendiren bu dönemin tarihçilerce incelenebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız 2005 yılında 'Ortak Tarih Komisyonu' kurulması çağrısında bulunmuş, 2009'da Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin önünü açacak olan protokollerin imzalanmasını sağlamıştır. Aynı yapıcı ve barışçıl tutumun devamı olarak bir ilke imza atmış ve 23 Nisan 2014 tarihinde tüm Ermenilere seslenen bir taziye mesajı yayınlamıştır. Bu cesur ve ezber bozan adımlarla 1915'in acısını istismara dayanan politikalara karşı net bir tavır konulmuştur. Fakat Ermenistan, Türkiye'nin attığı bu adımları her defasında karşılıksız bırakmıştır. Ermenistan yönetimi ne 1915 olaylarının siyasi hesaplardan uzak ve adil bir tarih perspektifinden ele alınmasına ne de Yukarı Karabağ'ın işgaline son vererek Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmeye ve bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesine yanaşmaktadır. Bu tavır, herkesten ve her şeyden önce Ermenistan'a ve Ermenilere zarar vermektedir."
"KADİM ERMENİ TÜRK DOSTLUĞU"
İbrahim Kalın, yaşananlara rağmen Türkiye'nin gerek kendi Ermeni vatandaşlarına gerekse Ermenistan'a yönelik pek çok adım attığını vurgulayarak, "Kadim Türk-Ermeni dostluğu ve tarihdaşlığı, radikal grupların kışkırtmalarına rağmen yaşatılmaya devam edecektir. Bu samimi adımların, kendisini tahrif edilmiş tarih sayfalarından kurtaramayan Sayın Sarkisyan ve yönetimi tarafından takdir edilmesini beklemenin gerçekçi olmadığı görülmektedir" ifadelerini kullandı.
"Ermenistan yönetimin sığ ve nefret dolu söylemi, Çanakkale Savaşları'nın manasını kavramaktan da aciz görünmektedir" değerlendirmesinde bulunan Kalın, Anadolu insanının destan yazdığı Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümünün, uluslararası bir etkinlikle anılacağını ve şehitlerin aziz hatırasının layıkıyla yad edileceğini vurguladı.
Çanakkale deniz ve kara savaşlarının yıllardır 18 Mart ve 24-25 Nisan tarihlerinde kutlandığına dikkat çeken Kalın, bu yıl da anma törenlerinin, yüzüncü yıl münasebetiyle, ulusal ve uluslararası düzeyde en üst katılımla gerçekleştirileceğini ve bütün dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verileceğini kaydetti.
SARKİSYAN NE DEMİŞTİ?
Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Erivan’da ‘Ermeni Soykırımı 100’üncü yıl etkinlikleri Komisyonu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir kez daha yanıt veren Sarkisyan, şöyle konuştu:
“100 yıl etkinliklerini tüm gücümüzü kullanarak gerçekleştirmeliyiz, çünkü Türkiye Gelibolu muharebesini yeniden redakte ederek kısa görüşlü ve alaycı tavrını bir kez daha sergilemiştir. Bana gönderilen biçimsiz daveti aldığımda olası yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için (Cumhurbaşkanı) Tayyip Erdoğan’a hemen yanıtımı vermiştim. Burada bir kez daha söylüyorum. Türkiye’nin attığı bu adım tıpkı soykırımı inkar etmek gibi hiçbir perspektifi yoktur. Üstelik bu tür biçimsiz hamleler Türkiye’nin siyasi irade zayıflığının yanı sıra hukuki sorumluluktan kaçmak istediğini de gözler önüne seriyor.”
PERİNÇEK ERMENİ HALKININ DAVASINI SULANDIRMAYA ÇALIŞIYOR
Erdoğan’ın davetini eleştiren açıklamasının yanı sıra İsviçre’de görülen Doğu Perinçek davasına da değinen Sarkisyan, şunları söyledi: “Türkiye’de defalarca işlediği suçlardan yargılanmış aşırı milliyetçi Perinçek, Ermeni halkının milli davasını mahkemede sulandırmaya çalışıyor. Biz bu davayı 3’üncü şahıs olarak izliyoruz. Mahkemenin alacağı kararı da yakından takip ediyoruz. Soykırımın hukuki zeminde kabul veya inkar edilmesine de göz yumamayız.”