Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur heyecanı
Abone olAfganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu, bugün yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. İki adayın yarıştığı seçimde halkın...
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu, bugün yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. İki adayın yarıştığı seçimde halkın ilgisinin birinci tura nazaran daha az olduğu görüldü.
Afganistan’da bugün sonuçlanacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkede ilk kez halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı başa gelecek. Mevcut cumhurbaşkanı Karzai’nin iki dönem kuralından dolayı aday olamadığı seçimlerin ilk turu 5 Nisan tarihinde yapılmıştı ve 12 milyon seçmenin olduğu ülkede yaklaşık 7 milyon seçmen oy kullanmıştı. Taliban tehditleri ve saldırılarına rağmen halkın bu denli seçime ilgi göstermesi ülkede sevinçle karşılanmıştı. İlk turda hiçbir adayın yüzde elli barajını aşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmış ve ilk turda en çok oyu alan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ve Ekonomi Uzmanı olan Asrafgani Ahmadzai ikinci tur biletini almıştı. Bu iki aday arasında yapılan seçime halkın ilgisi ilk tura göre daha az seviyede gerçekleşti. Başkent Kabil’de sabah erken saatlerde üçü Kabil Havalimanı yakınına olmak üzere yedi roket saldırısı gerçekleştirildi. Ayrıca başkent Kabil’de bir arabaya yerleştirilen manyetik bombanın patlaması sonucu dört sivil hafif şekilde yaralandı. Ülkenin doğu illerinden olan Kunar’da Taliban’la Afgan güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarının hala devam ettiği belirtildi. Khost ve Lagman ilinde de iki ayrı roket saldırısında ikisi çocuk olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetti. Ülkede yaşanan çatışmalara rağmen halk yine de sandık başına gitmeyi tercih etti. Başkent Kabil, Mezar-ı Şerif ve Baghlan illerinde bazı seçim merkezlerinde oy pusulalarının tükendiği ve Afganistan Yüksek Bağımsız Seçim kurumu tarafından bu bölgelerdeki seçim merkezlerine ilave pusula gönderildiği belirtildi. Bazı seçim merkezlerinde kadın seçmenlerin seçime gösterdikleri yoğun ilgi ülkedeki pozitif değişmenin de bir göstergesi oldu.
AYRI OKULLARDA KULLANDILAR
Öte yandan Dr. Abdullah ve Asrafghani Ahmadzai oylarını Kabil’de ayrı okullarda kullandı. Asrafghani Ahmadzai’nin birinci yardımcısı olan Özbek komutanlardan Abdul Raşit Dostum ise oyunu ülkenin kuzey illerinden olan Mezar-i Serif’te kullandı. Önceki seçimde oyların yüzde 44’ünü alan Dr. Abdullah Abdullah oyunu İstiklal Lisesi’nde kullandı. Oy kullanma işleminin ardından kısa bir açıklama yapan Abdullah, hem yüksek seçim kurumunun hem seçim şikayet komisyonunun hem de Afgan devletinin seçimlerin şeffaf bir şekilde ve adilane yapılmasına katkıda bulunmalarını rica etti. Birinci turda yüzde 31 oyla ikinci olan Dr. Asrafghani Ahmadzai ise oyunu Habibe Lisesi’nde kullandı. Ahmadzai oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada bugün Afgan halkının fakirlikten ve emniyet sorunlarından kurtulmak için oy verdiğini ve Afganistan’ı bundan sonra daha iyi günlerin beklediğini söyledi.
SEÇİMLERİ KİM KAZANIR?
İki adayında iddialı olduğu seçimlerin kıran kırana geçmesi bekleniyor. İlk turda yüzde 44 oy alan Abdullah Abdullah ikinci tur öncesi yaptığı koalisyonlar sayesinde gücünü artışmış gözüküyor. Zira seçimde yüzde 11 oy alan eski Dışişleri Bakanı Zalmai Rasoul, yüzde 5 oy alan Abdul Rasoul Sayaf ve yüzde 1.5 oy olan Gül Aga Şirzai Dr. Abdullahın saflarına katılmıştı. Ancak bu adayların oylarının birçoğunun Peştun kökenlilerden gelmesi Abdullahın işini biraz zorlaştırıyor. Kendisi Tacik olan Dr. Abdullaha Peştunların oy verip vermeyeceği bilinmiyor. İlk turda yüzde 31 oranında oy alan Asraf Ghani Ahmadzai ise Peştun kökenli ve önceki seçimde bölünen Peştun oylarının kendisine geleceğinden emin gibi gözüküyor. Ayrıca Ahmadzainin oylarının büyük bir çoğunluğunun geldiği ülkenin güney ve doğu illerinde Talibanın seçime katılımı etkileyecek eylemlerde bulunamamasından dolayı Asrafghani Ahmadzai’nin şansını artırdığı tahmin ediliyor. Bu seçimleri kim kazanırsa kazansın diğer adayın ve taraftarlarının seçim sonuçlarına itiraz edeceği ve ülkede kısa süreli de olsa kaosun hakim olma olasılığı da korkulan senaryolar arasında. 2 Ağustos 2014 yemin edecek olan Cumhurbaşkanını zor günler bekliyor.
(iha)