Cumhurbaşkanlığı seçimi kuralları!
Abone olRadikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem, Cumhurbaşkanlığı seçiminin kurallarını yazdı. Kanunlar adaylar için ne diyor? Kim Cumhurbaşkanı adayını
Radikal si yazarı , Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin takvimi ve
adaylara ilişkin kuralları bugünkü köşesinde yazdı urallarını
yazdı.
Kanunlar Cumhurbaşkanlığı adayları için ne diyor? Hangi parti cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyecek?
İşte Ağustos ayında ilk kez yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tüm merak edilenler...
Ağustos ayında Cumhurbaşkanını ilk kez genel oylamayla seçeceğiz. 2012 başlarında çıkan CB Seçimi (CBS) Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre, "CB seçim dönemi, CB'nın görev süresinin dolmasından önceki altmışıncı gün", yani 29 Haziran Pazar günü başlayacaktır.
CB Seçim Kanunu'nun bazı hükümlerini özetledikten sonra aday
tespitiyle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum:
CB Seçim Kanunu'nda yazılı olmayan durumlarda, milletvekili ve diğer seçimleri düzenleyen kanunlar geçerli olacaktır. Genel seçim kanunları dışında, Siyasi Partiler Kanunu hükümlerinin de CB seçimlerinde uygulanması öngörülmüştür. (Madde 2/5)
CB Seçim Kanunu'yla, “CB seçimlerinde bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak amacıyla, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gerekli ilke kararları almaya, seçimle ilgili bütün süreleri tespit ve ilâna” yetkili kılınmıştır.
CB Seçim Kanunu'nda, “öngörülen süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla, YSK tarafından, seçim takviminin resen” belirleneceği yazılı ise de, seçim takvimi henüz ilan edilmemiştir.
GENEL BAŞKANLAR BELİRLEYEBİLİR
CB adaylarının nasıl belirleneceğine dair parti tüzüklerinde hüküm olmadığı gibi hiçbir parti, aday belirleme usulüne dair merkez kararı veya genel başkan açıklaması da yayımlamamıştır. Buna karşın, “demokratik siyasal hayatın vazgeçilmez unsuru” olan siyasi partilerimizin liderleri, kural ve kayıt olmaksızın, kendilerine göre bir şeyler yapmaktadırlar!
EN AZ 20 MİLLETVEKİLİ
Kanuna dönelim:
CBS Kanunu'na göre, "en az yirmi milletvekilinin" veya "aldığı oy yüzde onu (seçim barajını) geçen siyasi partilerin" yazılı teklifiyle CB adayı gösterilebilir. Yazılı teklif Meclis Başkanlığına veya YSK’na yapılacaktır. Yasanın bu kuralına göre, Mecliste grubu bulunan dört parti de 20 imza ile, BDP dışındaki üç parti de parti kararıyla aday gösterebilecektir. Aday bildirme süresinin ne zaman biteceği henüz belli değildir.
KAMU GÖREVİNDEKİ ADAYLARIN DURUMU
Bir başka husus CBS Kanunu’na göre aday olacak kamu
görevlilerinin, "aday listesinin kesinleştiği tarih
itibarıyla görevlerinden ayrılmış" sayılacak
olmasıdır.
CUMHURBAŞKANI
SEÇİMİ NE ZAMAN?
CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI
SEÇİM KANUNU
CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT
ÇOĞUNLUK NEDİR?