Cumhurbaşkanlığı için AK Parti'den flaş açıklama
Abone olAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet
Ali Şahin, ''Henüz AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı belli değil''
dedi.
Ancak Mehmet Ali Şahin satır arasında Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde Başbakanlık koltuğuna oturacak 4 ismi işaret etti.
Erdoğan Köşk'e çıkarsa Başbakan
Yardımcıları Başbakan olur diyen Şahin'in işaret ettiği 4 isim
Bülent Arınç, Emrullah İşler, Ali Babacan ve Beşir
Atalay.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ABDULLAH GÜL'ÜN
AÇIKLAMALARI
Şahin, cuma günü Cumhurbaşkanı Gül'ün ''Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok'' açıklmasını değerlendirdi. Gül'ün açıklamalarını bir tek cümleye indirgemenin yanlış olacağını söyleyen Şahin şunları kaydetti:
"Orada yaptığı açıklamayı sadece bu cümleye bağlı değerlendirirsek isabetli sonuca ulaşamayız diye düşünüyorum. Konuşmadaki başka cümleleri de hatırlarsak gerçek niyetini de öğrenebiliriz diye düşünüyorum. Mesela şu bir gerçek ki ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve cumhurbaşkanı olmuş biri değilim diyor. Dolayısıyla arkadaşlarımla konuşacağımızı ve birlikte karara varacağımızı söyledim dedi. Dolayısıyla şu an için gelecekle ilgili bir siyasi planım yok derken bunlarla birlikte gerçek niyetini ve mesajını anlamak ve yorumlamak gerekir diye düşünüyorum.
GÜL BİZİM YOL
ARKADAŞIMIZ
Sayın cumhurbaşkanımız sayın başbakanımız işte sayın Arınç ve arkadaşlarımızla birlikte 2001 yılı 14 Ağustos'unda AK Parti'yi kurduk. Sayın cumhurbaşkanı bizim birlikte yola çıktığımız yol arkadaşlarımızdan biridir. Bizim misyon olarak bazı ilkelerimiz var. Hangi konumda olursak olalım o ilkelerimize uygun davranırız. Bir defa hiçbir zaman bir görev talebinde bulunmayız. Siyasi bir beklentisi olduğu için cumhurbaşkanı seçilmesi sayın cumhurbaşkanımız. İstişareler sonucunda kendisinin cumhurbaşkanı adayı olması kararlaştırıldı. 2007 yılında görev süresi dolmuştu ve sayın başbakanımız bir grup toplantısında sayın Gül'ün elini kaldırarak cumhurbaşkanı adayımız kardeşim Abdullah Gül'dür demişti. Sayın cumhurbaşkanımızın Kütahya'da ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş ve cumhurbaşkanı olmuş biri değilim diyor. Arkadaşlarımla konuşacağım ve birlikte karar vereceğiz diyor. Meclis başkanlığı yaptım ben ama siyasi hedeflerimden biri değildi. Bir görev bir sorumluluk düşerse biz millete hizmet etmek için yola çıkmış insanlarız.
AMACI SPEKÜLASYONLARA SON VERMEK
Kendisi Kütahya'da yapmış olduğu açıklamada gereksiz spekülasyonlara son vermek için yaptığını düşünüyorum. Yerel seçimlerden hemen sonra hatta seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar devam ederken hemen cumhurbaşkanlığı ile ilgili önemli bir konuyu gündemimize aldık Türkiye olarak. Hatta ilk açıklama sayın cumhurbaşkanımızdan geliştir. Artık cumhurbaşkanlığı konusunu görüşmeliyiz demişti. Nasıl ki 2007 yılında kendilerinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanması bir istişare sonucu belirlenmişse şimdi de yine bir istişare sonucu belirlenecektir. Herkes başbakanımızın cumhurbaşkanlığı adaylığı gerçekleşmiş gibi bakıyor. Böyle bir şey olsa istişarelere ne gerek var. Geçtiğimiz Cuma günü il başkanlarımızla, belediye başkanlarımız da vardı böyle bir istişare yaptık. Biz cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu görüşürken partinin geleceğini de ihmal etmemek durumundayız.
GÜL BAŞBAKANLIK'I RET Mİ ETTİ?
Gerçek amacını bilmem ama benim yakinen tanıdığım cumhurbaşkanımızın gerçek niyetinin bu istişareler sonucunda ortaya çıkacak duruma göre hareket edeceği şeklindedir kanaatim. Bizim AK Parti olarak henüz cumhurbaşkanı adayımızın kim olacağı belli değil. Henüz açıklanmadı. Sanıyorum çokça konuşuldu yazıldı çizildi kendisiyle ilgili konuşmaların önünü kesmek için bir açıklama yapmak zorunluluğunu hissetti diye değerlendiriyorum. Beklemiyordum tabii. Ama bir olumsuz sonuç da çıkarmıyorum.
'BAŞBAKAN KÖŞK'E ÇIKARSA, BAŞBAKAN YARDIMCILARINDAN BİRİ...'
Sayın Başbakan Köşk'e çıkarsa başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin başbakanlık yapması mümkündür. Bu konunun da cumhurbaşkanlığı kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu konu sayın Arınç demişti ki; başbakanımız cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum demişti. Gönlümüzden geçen de cumhurbaşkanımız sayın Gül'ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesi demişti. O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim hala o düşüncedeyim. Kendisine birlikte yola çıkan arkadaşları olarak 9 milyonluk AK Parti camiası olarak kendisine böyle bir teklif getirilirse reddedeceği kanaatinde değilim.
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı iki ayrı isim olabilir mi?
Hukuken buna mani bir hal yok. Ancak bunun sağlıklı ve yürütülebilecek bir formül olduğu kanaatinde değilim. Bir siyasi parti eş başkanlık uygulaması yapıyor biliyorsunuz ve biz de bir yasal düzenleme ile eşbaşkanlık imkanını getirdik. Bizim partimizde bunu uygular mı şeklinde bir gündemi biz henüz oluşturmadık konuşmadık. Doğrusu ben bu sisteme biraz mesafeliyim.