Cumhurbaşkanlığı bitki zengini çıktı

Abone ol

Devletin en yüksek makamı Cumhurbaşkanlığı, ağaç ve bitki zenginliği bakımında da Türkiye'nin üst sıralarında.

Cumhurbaşkanlığı, ‘Köşk Bahçeleri’ başlıklı çalışmasına göre, Çankaya Köşkü Yerleşkesi'ndeki 438, Tarabya Köşkü'ndeki 148 ve Marmaris Okluk Koyu'ndaki 25 dönümlük bahçelerle Türkiye'nin en zengin floralarından birine sahip.

Binlerce bitki türünün yetiştiği yerleşkelerde, 79 asırlık anıt ağacın da aralarında yer aldığı 52 bin 164 ağaç bulunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı ve eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde, Köşk bahçelerindeki zengin floranın korunması ve sürekliliğinin sağlanması için çalışmalar yapıldı. 


240 CİNS, 695 ÇEŞİT BİTKİ

Yerleşkelerdeki bitki örtüsü ve ağaç çeşitleri, yurtiçinden ve yurtdışından getirilen fidelerle zenginleştirildi.Çankaya Yerleşkesi'ne son 5 yılda 24 bin 328 ağaç dikildi, 60 bin metrekarelik çim alan, ilavelerle 245 bin metrekareye çıkarıldı. 240 cins ve 695 çeşit bitkinin yetiştiği Köşk bahçesi, asırlık 20 mavi ladin, 5 çınar ve 1 badem ağacına da ev sahipliği yapıyor. Bahçede, ağaçlık ve boş alanların çimlendirilmesiyle oksijen seviyesi yükseldi.

BOĞAZİÇİ’NİN ASIRLIK AĞAÇLARI

1 asrı aşkın tarihiyle Boğaziçi'ndeki en özel yapılardan olan Huber Köşkü'nün de içinde bulunduğu, yaklaşık 150 dönümlük arazi üzerine kurulu Tarabya Yerleşkesi ise 71 dönümlük doğal koru alanını da barındırıyor. Boğaziçi'nde bu kadar büyük bir yeşil alan üzerine kurulu sayılı yerlerden biri olan yerleşkede, mikroklimanın etkisi, farklı yükselti, bakı ve eğimler sayesinde çok çeşitli bitki yetişiyor. Boğaziçi'nin karakteristik bitki dokusunu yansıtan koruda, at kestanesi, huş, mimoza, kokar ağaç, palmiye ve Toros Sediri gibi sürpriz türler bulunuyor. 

MAMUT AĞAÇLARI DUGLAS GÖKNARLARI

Bahçede, anıtsal boyutlara ulaşmış, İstanbul'da türlerine az rastlanan mamut ağaçları, sekoya, Duglas göknarları, gümüşi ıhlamurlar, kırmızı yapraklı kayın ve ehrami servi de dikkat çekiyor. Bitki mirasının korunması ve zenginleştirilmesi için Tarabya'da önemli çalışmalar yapıldı. Peyzaj ve çevre düzenlemelerinin yanı sıra türünün tek örneği olan ağaçlar aynı türlerin dikilmesiyle yedeklendi.

SİNCABA ORTAM KUŞLARA YUVA

Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde yapılan bütün çalışmalarda yaban hayatının devamlılığı da düşünüldü. Doğal hayatı koruyucu tedbirler kapsamda, bahçe yapılarına uygun yeni kuş yuvaları ve sincaplar için doğal ortam hazırlandı. Çankaya Yerleşkesi'ne misafir olan bal arıları için konaklama imkanı sağlandı. Çankaya Yerleşkesi’ndeki kovanlardan dördü de bahçenin çiçeklerinden faydalanmak için Tarabya Yerleşkesi’ne getirildi ve farklı bir tatta bal üretimi yapıldı.    

Organik bahçe

ÇANKAYA Yerleşkesi’nin 438 dönümlük bahçesinin bir bölümü organik tarıma ayrıldı. Hayrünnisa Gül’ün yakından ilgilendiği bahçede yetişen meyve ve sebzeler ikramlarda kullanıldı. 26 çeşit meyve ve 45 sebze ile aromatik bitkinin üretildiği bahçe, yabancı konukların da ilgisini çekti. İstanbul’daki Tarabya Yerleşkesi’nde de organik sebze ve meyve yetiştirildi. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip çok amaçlı 326 metrekarelik seranın bir bölümünde organik sebze ve meyve ile günlük kullanımda değerlendirilen çiçekler büyütüldü.

Günün Önemli Haberleri