Cumhurbaşkanını halk seçsin

Abone ol

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Köşk tartışmalarının ancak halkın seçimiyle son bulacağını söyledi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, CHP'nin Şubat ayında sine-i millete döneceğine ilişkin değerlendirmelere ilişkin olarak, ''Bu büyük bir karar. Büyük kararları ancak onun sahipleri verir. Dışarıdan gazel okumanın bir anlamı yok" dedi.

Demirel, Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin (TZD) düzenlediği, 6. Ulusal Tarım Kongresi'ne gelişinde basın mensuplarının sorunlarını yanıtladı. CHP'nin sine-i millete dönmesiyle ilgili son değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Demirel şunları kaydetti:

Demirel, ''Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçildiği dönemde aynı durumdaydınız'' şeklindeki bir soru üzerine de, ''Biz ne durumdaydık ki. Orta yerde olmuş bir şey yok ki'' dedi. ''Cumhurbaşkanını bu meclisin seçip seçmemesi yönündeki tartışmaları doğru bulup bulmadığı'' yönündeki bir soru üzerine ise Demirel, ''Doğru buluyorum. Cumhurbaşkanını halk seçmeli'' dedi. ''Sizin döneminizde hatalı mıydı?'' sorusu üzerine, ''Hayır, şimdi zamanı geldi. Her şeyin bir zamanı var'' diye yanıt veren Demirel, 5+5 formülünün hatırlatılması üzerine, ''Ben getirmedim. Partiler getirdi. Başarıya da ulaşmadı. Benim hiç bir talebim olmadı'' diye konuştu.
Demirel, erken seçim tartışmalarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

''Cumhurbaşkanı'nı bu meclis seçmiş, yeni gelen meclis seçmiş, bunda değilim. Ben Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi fikrindeyim. Meclisi değil ,sistemi tartışıyorum. Şimdiki meclisi şöyle tartışıyorum, 'yeni sistem bugün olmuş, yarın olmuş, nasıl olsa olur. Ama bugün bu sistemi değiştirmezlerse ki, eğer isterlerse vakit vardır. 41 milyon oyun yüzde 26'sını temsil eden bir oyla Çankaya'ya çıkılmasında hukuki bir mahzur görmüyorum, siyasi bir mahzur görüyorum. Tartışılır. Çankaya'yı tartışılır bir makam haline getirmek yanlıştır.''

Günün Önemli Haberleri