Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan flaş EYT açıklaması! Yaşı doldurmadan emeklilik olmaz
Abone olCumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, HDP'li Paylan'a verdiği yanıtta yaş şartı yerine gelmeden emeklilik hakkı kazanılamayacağını belirterek, "Zaten literatürde bu sigorta kolu 'yaşlılık sigortası' olarak adlandırılır" ifadelerini kullandı
Hükümetin çalışmaları devam eden "ekonomik paket" kapsamında 3
bin 600 ek gösterge talebinin yerine getirilmesi ve uzun yıllardır
tartışma konusu olan 'emeklilikte yaşa takılanlar' (EYT) için
çeşitli formüller de konuşuluyor. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı
Yardımcısı Fuat Oktay'dan dikkat çekici bir yanıt geldi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 26 Ekim tarihinde yapılan 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a EYT ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu sordu.
"Literatürde bu sigorta kolu ‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır"
Paylan’ın sorusuna yaklaşık 1 hafta sonra yazılı yanıt veren Oktay, yaş şartı koşulu yerine gelmeden emekli olunamayacağını ifade etti. Oktay EYT’liler ile ilgili ne tür çalışma yapıldığı sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
Bütün modern sosyal güvenlik sistemlerinde emeklilik için
gereken şartlardan biri yaştır ve yaş şartı yerine gelmeden
emeklilik hakkı kazanılmaz. Zaten literatürde bu sigorta kolu
‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır. Bizde de emeklilik için
yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartı vardır ve
bu şartların hepsi yerine getirilince emeklilik hakkı
kazanılır.
Çalışma Bakanı Bilgin: Çalışıyoruz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada EYT, 3600 ek gösterge ve asgari ücretin belirlenmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları söylemişti:
Önümüzde olan konuların başında asgari ücret geliyor. Bunu çalışıyoruz, 3600'ü çalışıyoruz. Tüm bu konuları içeren kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz. Karar aşamasına gelince paylaşırız
EYT sorunu nedir?
8 Eylül 1999 günü kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi. Bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı. Düzenlemeyle kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın emekli olabilecekleri tarih daha ileri bir zaman atıldı. Emeklilik hakları ileri tarihlere kayan binlerce insan zamanla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.