Cumhurbaşkanı Gül'den terör mesajı

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül Köşk'teki resepsiyonda net mesaj verdi: "Terörün bitmesi için silahlı kimse kalmamalı"

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-  Cumhuriyet’in 86’ıncı yıldönümünde Köşk’te resepsiyon veren Gül, terörün bitmesi için hem içimizde hem de komşularımızda silahların susması gerektiği mesajı verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül Köşk’te üçüncü Cumhuriyet resepsiyonunu verdi. İlk resepsiyonda siyah, ikincisinde mor bir elbise giyen First Layd son resepsiyonda işlemeli beyaz bir ceketle göz doldurdu. Gül de smokin giyip papyon taktı.

Resepsiyona çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, sanatçılar, yabancı misyon temsilcileri katıldı. Sanatçılar arasında Gülben Ergen eşi Mustafa Erdoğan, Kenan Işık, Mazhar Alanson, Zerrin Özer, Oktay Kaynarca, Şehnaz Çakıralp, İlber Ortaylı ve Kadir Çöpdemir ile Erdal Özyağcılar dikkat çeken isimlerdi. Resepsiyonda CHP, MHP’li milletvekileri yer almadı. DTP’yi Sırrı Sakık temsil etti. TSK’dan da resepsiyona katılan olmadı.
Gül kutlamaları kabul ettikten sonra gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularını yanıtladı. Gül’ün mesajları özetle şöyle:

CUMHURİYETTEN DÖNÜŞ OLAMAZ

Çevredeki bütün ülkelerin bizi yakın takip ettiği bir dönemdeyiz. Türkiye olgunlaşıyor. Olgunluğun çeşitli ağrıları olabilir. Türkiye bütün sıkıntıları aşabilir. Dışarıdan bakınca heyecan verici bir ülkeyiz. Cumhuriyetin temel ilkeleri noktasında mutabakat var. Bunu dışındaki düşünceler konusunda ise endişeye gerek yok Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesini hedef göstermiştir. Yönetim tarzı cumhuriyetten geri dönüşü kimse düşünemez. Türkiye’nin geleceğine benim güvenim tamdır.

AB SÜRECİNE DEVAM

Türkiye’nin yönünün doğuya gittiği yönündeki soruya Gül, “Yok öyle kolay mı yön değiştirmek. Doğu-batı nisbidir. Değerler önemlidir. Demokrasi serbest rekabet…. Hepsi mevcut. Türkiye’nin gücü bilinsin. Türkiye onlara güç katar. Kimse istediği gibi Türkiye’ye davranamaz. Türkiye attığı imzalara sadık kalacaktır. AB Türkiye devletinin projesidir. Biçimi gidişatı kolaylaştırılmazsa kendi kendimize yaparız. Şeffaflık, hesap verilebilirlik kanunlarla Türkiye bunları aşar.

TERÖRÜN BİTMESİ İÇİN TEK ŞART

Gül “Demokratik açılım durdu mu?” sorusuna “Bunlar statik değil, dünya meselesidir. Bir anlık günlük işler değildir. Bir gelişme sürecidir” yanıtı verdi. Gül, “Yeri geldiğinde muhalefetle de görüşülür” sözü ile CHP ve MHP ile de görüşülebileceği sinyali verdi. Gül’ün bu konuda ki en önemli sözü ise, terörün bitmesi için bütün silahların yok alması gerektiği yönündeki sözüydü. Gül, “Terörün bitmesi için hem bizde ve hem de komşularımızda silahlı kimsenin kalmaması gerek” dedi.

KIBRIS MESAJI

Gül’ün gündeminde Kıbrıs da vardı. Gül, “Artık ucu açık süreçler bulunmaması gerektiğini belirterek bu yıl bitmesini arzu ettiklerini söyledi.

AŞIYA DESTEK

Gül domuz gribi salgını konusuna da değindi. “Aşı oldunuz mu” sorusuna, “Aşı olmadık. Doktorlar ne diyorsa onu yapmak lazım. Ben olmadım ama bakacağız” yanıtı verdi.

İŞTE RESEPSİYONDAN KARELER...

Günün Önemli Haberleri