Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar: Fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz
Abone olKabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önceliğimiz en pahalı malın olmayan mal olduğu gerçeğinden hareketle vatandaşımızın temel ihtiyaç maddelerine kesintisiz, en uygun şartta erişimini sağlamak. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın
ardından açıklamalarda bulundu.
"Kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz" diyen Erdoğan, "Kamunun denetim ve yaptırım yetkilerini kullanarak serbest piyasa sistemi içinde tamahkarlarla mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önceliğimiz en pahalı malın olmayan mal olduğu gerçeğinden hareketle vatandaşımızın temel ihtiyaç maddelerine kesintisiz, en uygun şartta erişimini sağlamak. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Gelir artışına yönelik tedbirler yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek piyasayı sakinleştirecek, tamahkarları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
- Ramazan ayının rahmeti, mağfireti, affı, bereketinin
milletimizle birlikte tüm Müslümanların, tüm insanlığın üzerine
olmasını cani gönülden temenni ediyorum. Maalesef son yıllarda
ramazan aylarını hep sıkıntılı gündemlerin eşliğinde buruk bir
şekilde geçiriyoruz.
"Tedarik sistemi hâlâ düzeltilmiş değil"
- Salgın döneminde bozulan tedarik sistemi hala düzeltilmiş
değildir. Tam tersine Karadeniz'in kuzeyindeki savaşla birlikte
yeni tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Geniş bir alanda giderek
ağırlaşan sorunlar zengininden fakirine kadar tüm ülkeleri derinden
sarsıyor.
- Merkezinde olduğumuz coğrafya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında benzer tabloları görmek mümkündür. Kendi kısır ve küçük hesapları üzerinde kaybolup dünyada olup bitenleri takip edemeyecek kesim varsa da biz tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
- Türkiye'nin zorlu dönemi aşarak bir an önce hedeflerine ulaşması için ülkenin tüm güç ve imkanları ve potansiyelini harekete geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Salgın sürecinde bunu başardık. Şimdi de Ukrayna-Rusya savaşıyla devam eden küresel krizi fırsata dönüştürecek adımları atıyoruz. Türkiye, savaşın her iki tarafıyla yakın ilişkileri sürdürebilen, tarafları bir araya getirerek somut ilerlemeler sağlanabilmesini temin edebilen yegane ülkedir.
"Küresel krizin ülkemize etkileri sürüyor"
- Elbette küresel düzeyde yaşanan sıkıntıların bize de yansımaları
oluyor. Ekonomimizi çökertmek için döviz kuru ve faiz tartışmaları
üzerinden başlatılan saldırılar ve ardından küresel krizin ülkemize
etkileri halen sürüyor. Enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere
Rusya ve Ukrayna krizinin sonuçlarını derinden hissediyoruz.
Petrol, doğal gaz ve kimi madenler gibi ülkemizin küresel
piyasalardan tedarik ettiği ürünlerin fiyatlarının döviz cinsinden
katlanarak artmasını tek başına önleyebilmemiz mümkün değildir.
- Gıda sektöründe kullanılan hammaddelerin fiyat artışı bizi yakından ilgilendiriyor. Sebze ve meyve fiyatlarının mevsim şartlarında yükselmesini de göz ardı edemeyiz. Allah'a şükür kendi insanımızı temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine sahibiz.
- Küresel sisteme entegre açık ekonomide sizin kendi kendinize yeterli olmanızla iş bitmiyor. Elinizdeki ürünlerin bir kısmını dışarıya satarken dışarıdan tüketim olarak ürün alıyorsunuz. Ürün arzındaki denge bozulduğunda fiyatlar fahiş şekilde yükseliyor. Amerika'da açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamları sınır tanımaz boyutları göstermektedir.
- Yağdan şekere, undan ete pek çok konuda böyle bir durum ortaya çıkmıştır. Önceliğimiz en pahalı malın olmayan mal olduğu gerçeğinden hareketle vatandaşımızın temel ihtiyaç maddelerine kesintisiz ve en uygun şekilde ulaşmasını sağlamaktır.
"Fiyatları yükselten aç gözlü bir kesim de
var"
- İnsanlarımızın temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını yükselten
aç gözlü kesim de vardır. Ellerindeki ürünlerini stoklayarak ve
hatta imha ederek, aralarında anlaşıp fiyatlarını arttıranları
takibe aldık. Kamunun denetim ve yaptırım yetkilerini kullanarak
serbest piyasa içinde bu tamahkarlarla mücadele ediyoruz. Sorun
ahlaki olduğu için arzu ettiğimiz neticeleri almakta güçlük
çekiyoruz.
- Karşımızda zorlu bir tablo olduğunun farkındayız. Her kesimi gözeten, kazanımlarını korumaya, kayıtlarını telafi etmeye yönelik anlayışla yaklaşıyoruz. Hem içeride hem de dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini umut ediyoruz.
- Gelir artışına yönelik tedbirlerin yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek piyasayı sakinleştirecek düzenlemelere hız vereceğiz. Daha sıkı mücadele ederek bu dönemi de inşallah geride bırakacağız.
"Büyük ve güçlü Türkiye inşasına kimse mani
olamayacak"
- İki büyük cihan savaşının ardından kurulan dünya düzeninde hak
ettiği yeri alamayan ülkemiz için bir dönem artık sona ermek
üzeredir. Her demokrasi ve kalkınma teşebbüsü tek parti faşizm,
vesayet, darbelere kadar nice yöntemle engellenen büyük ve güçlü
Türkiye inşasına kimse mani olamayacaktır.
- Ülkemizi geçtiğimiz 20 yılda kurduğumuz eser ve hizmet altyapısının üzerinde hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız. Diğer ülke ve toplumların bugün başlasalar çeyrek asırda tamamlamayacak işleri biz önemli ölçüde bitirdik. Üretim ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar sebebiyle yaşanan küresel krizler elbette ülke içinde kimi sıkıntılara yol açıyor. Dengesiz fiyat artışları özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın refah seviyelerinin geçici olarak bir parça gerilemesine sebebiyet verebilir.
- Bizim için aslolan özellikle her bir insanımızın çalışacak iş, evine götürecek ekmek, başını sokacak yuva bulabilmesidir. Fiyatlardaki istisnai sıçramanın belirsizliğini ortadan kaldırarak yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme üzerine kurulu ekonomi anlayışına ağırlık vereceğiz.