Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde üstüne müjde
Abone olİstihdam Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlere, küçük esnafa, iş kurmak isteyen engelli vatandaşlara ve gençlere müjdeli haberler verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işveren ve küçük esnafa
müjdeli haberler verdi. İkinci İstihdam seferberliğini başlatan
Erdoğan, "Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan esnafların
sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin
bir ayını kendileri bir ayını da devlet ödeyecek." dedi. Erdoğan
ayrıca, "2017'de çalışan başına 773 liradan 1.884 liraya kadar olan
prim desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl
da devam edecek." dedi. Erdoğan, engelli
vatandaşlar için de iş kurmaları halinde verilen teşvik
miktarının 50 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı.
Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle:
İstihdam seferberliğine katılan iş dünyamıza özellikle şükranlarımı sunuyorum. Bu seferberlik kapsamında 2017 yılıdna şuana kadar 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmış olması ülkemiz için bir rekordur.
Ülkemizin üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 oranında büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Sadece gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar, vaktimizi boşa harcamasınlar yeter.
ARTI İKİ İSTİHDAM ÇAĞRISI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında TOBB üyelerine artı 2 istidam çağrısında bulundu. Erdoğan şunları söyledi:
"İstihdama katkı sağlamayan bir büyüme tabana yayılmıyor demektir. Eğer istersek ve çabayı ortaya koyarsak, neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor. Bunun için mevcut 1 istihdam teşvikini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz. Burada özellikle tüm iş adamlarımızdan şahsım ve milleti adıma yeni bir ricamız olacak. Bu istihdam seferberliğini herhalde sürekli devletten bekleyecek olursak bu ciddi bir yanıltı olur.
TOBB, yılbaşında kendisinde bütün üyelerimizin +1 istihdam sağlamasını istemişti. Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre eğer biz +2 istihdam sağlayacak olur isek, bu ülkemizin büyüme oranını daha genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır. Her müessesimiz 2'şer kişi istihdam edecek olur ise yüzde 11.1'i yükseltmeye devam ederiz. Bu neyi getiriyor biliyor musunuz? Halkımın iş verenlere olan muhabbetini ve sevgisini de artıracaktır. Bu devlet millet kaynaşmasını daha da artıracaktır. Bu sözü sizlerden almış olmam, bizi izleyen vatandaşları da inanıyorum ki coşturdu. Hele hele taşeronluk konusunun ortadan kalktığı bir dönemde böyle bir adımı atıyor olmamız bambaşka bir coşku getirecektir.
İŞVERENE VERİLEN PRİM DESTEĞİ DEVAM EDECEK: İmalat ve bilişim sektöründe işverenler, asgari çalışanlar için prim desteği alıyordu. Prime esas kazanç sistemi getiriyoruz. Ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edilecek.
2017'de çalışan başına 773 liradan 1.884 liraya kadar olan prim desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek.
ESNAFA BİR SENDEN BİR DEVLETTEN MÜJDESİ: 18-25 yaş arası gençler, kadınlar ve engelliler 1.5 yıl süre ile bu durumdan yararlanabilecekler. Yeni asgari ücrete göre bu rakamlar düzenlenecek. Bu teşvikin 2020 yılına kadar süreceğini de belirtmek istiyorum.
KÜÇÜK ESNAFA PRİM DESTEĞİ: Bir başka teşvik uygulamamız da esnaflarımızla ilgilidir. Esnaflarımız ekonomik saldırıları en ön safta göğüsleyen ekmek tekneleri ile sahip çıkan vatandaşlarımızdır. 15 Temmuz'daki kahramanlıkları ve cesaretlerini unutmadığımız esnaflarımıza bir müjdemiz var. Önümüzdeki yıl 3 ve daha az çalışanı olan esnafların sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri bir ayını da devlet ödeyecek.
ENGELLİYE VERİLEN TEŞVİK 50 BİN LİRA: Biliyorsunuz en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50 bin liraya yükseltiyoruz.
YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ GENÇLER: Yeşil pasaport sahipleri gençler, artık çalışmaya başlasalar da 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler. (Mevcut uygulamada yeşil pasaport sahibi gençlerin çalışmaya başlamaları durumunda bu hakları kayboluyordu)