Cuma namazı kılınacak camilerin listesi! Abdesti alıp seccade ile gidilecek
Abone olİSTANBUL 'da hangi camilerde cuma namazı kılınacak sorusunun cevabı yanıtını buldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 29 Mayıs Cuma günü Cuma Namazı kılınacak camii, mescit ve diğer açık alanların listesini paylaştı. Cuma namazı sadece açık alanı olan camilerde kılınacak. Maske zorunlu olacak, şadırvanlar kapalı tutulacağı için herkesin evinde abdestini alıp gitmesi gerekiyor. Tespih de verilmeyecek.
Diyanet tarafından, koronavirüs ile mücadele kapsamında 16 Mart'ta ibadete ara verilen camiler 2,5 ayın ardından yarın itibarıyla, belirlenen şartlara uygun olarak cuma namazıyla yeniden ibadete açılacak.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte yarın cuma namazı kılınabilecek camileri, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla açıkladı. İstanbul’da başta Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Cami (Eminönü), Ortaköy Cami ve Çamlıca Cami'nde cuma namazı kılınabilecek.
İLÇENİZDEKİ CUMA NAMAZI KILINACAK CAMİLER LİSTESİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Camide namaz kuralları
Camilerde normalleşme kapsamında cemaatle birlikte öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacak, ancak cemaatle namaz kılma olmayacak.
Cuma namazı dışarda kılınacak
Öğle ve ikindi namazları meteoroloji durumuna göre öncelikle cami bahçesi/avlusu, açık alanlar da , hava uygun değilse camii içinde kılınacak. Cuma namazı ise cami dışında kılınacak. Cuma namazı sırasında camilerin kapalı mekanlarına girişe izin verilmeyecek, bu alanlar kapalı tutulacak.
Cuma namazı her camide kılınamayacak. Cuma için yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilere izin verildi.
Vaaz verilmeyecek
Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığınca gönderilecek hutbeler hiçbir ilave ve çıkartma yapılmaksızın okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak.
CUMA HEYETİ NE YAPACAK?
Cuma namazlarında, her cami ve açık alan için en az beş kişiden müteşekkil Cuma Heyeti oluşturulacak. Heyetin görevleri şöyle:
*Cemaatin belirtilen şartlar dahilinde namaz kılınacak alanlara girmesi,
*Saf tutarken korona mesafesine uyması
*İçeriye girecek kişi sayısı belirlenen sayıya ulaştığında bu durumun giriş için bekleyen cemaate uygun bir şekilde anlatılması,
*Cemaatin namaz sonrası sosyal mesafeyi koruyarak dağılmalarını sağlayacak.
Abdesthane kapalı olacak, maske şart
Abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, cemaatle veya bireysel namaz kılacak herkesin tıbbi/bez maske takması zorunlu olacak. Tespih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemeler bulaş riskini artırmaması için bulundurulmayacak.
Kişilerin seccadelerini yanlarında getirmeleri ve ibadet alanına girecek herkesin ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak.
Namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanması için ibadet edilecek mekânlarda her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.
Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekânları ziyarete açılmayacak. Mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecek.
Namaz kılınacak alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde uygun yerlere asılacak ve kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında cemaate uygun bir şekilde duyurulacak.
Cemaatle ibadete açılan cami ve mescitlerin bütün bölümleri her gün dezenfekte edilecek. Havalandırma kapı ve pencerelerle sağlanacak, klima ve havalandırma sistemleri çalıştırılmayacak.