Cuma günü okunacak dualar namaz sırasında bunu yapanlar...
Abone olCuma günü okunacak dualar neler cuma günü hangi dilek duaları kabul oluyor? Her cuma Hz.Muhammed'in okuduğu dua neydi? Peki cuma günü yapılacak ibadetler ne? Cuma günü okunacak dualar ve ibadetler internethaber'de.
İslam inancına sahip insanların en önem verdiği gün olan
cuma günü geldi. Herkes cuma günü okunacak duaları ve yapılacak
ibadetleri merak ediyor. Sizler için cuma günü yapılacak ibadetleri
derledik.
Cuma günleri İslam alemi için ayrı ve önemli bir yer tutar. Cuma günleri sevdiklerimize gönderdiğimiz Cuma mesajları ile dostlarımıza arkadaşlarımıza güzel dileklerimizi paylaşırız. Cuma günleri huzur, hoşgörü hakimdir. İnananlar Cuma gününün ayrı bir bereketi olduğunu düşünürler. Bu sebeple her hafta bu günü ayrı bir bayram havasında yaşar ve değerlendiriler. Cuma günün ayrı bir özelliği de öğle namazı ile birlikte kılınan Cuma namazı olarak adlandırılan bir namaz kılınıyor olması. Cuma Namazı öğle namazı ile birlikte kılınır. Cuma namazı aynı zaman da Müslümanlar için önemli bir toplanma günüdür.
CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ ALLAH'I ÇOK ANIN Kİ...
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de Cuma gününün önemi hakkında şöyle
buyurmuştur; “Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu
zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin
için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın
lütfundan rızk isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa
erişesiniz.”(Cuma 9-10)
Cuma kelimesinin sözlük manası “cem olmak” “toplanmak” tır. Cuma günü tüm Müslümanlar Cuma namazını eda etmek üzere camide toplanırlar. Bugün adeta bir bayram havasında geçer. Cuma günü hakkıyla yapılan her ibadet Allah katında çok değerlidir. Bu güne “Seyyidü`l-eyyam” günlerin değerlisi denmesinin sebebi de budur.
Peygamber Efendimiz(sav.) hadis-i şerifinde Cuma gününün kudretini bizlere böyle nakletmiştir;
"Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, Cum'a, 18)
CUMA GÜNÜ NELER YAPMAK GEREK?
Müslüman inancında temizlik imandan gelir. Cuma namazına iştirak edecek her müminin de namazdan evvel bedensel temizliğini yerine getirmesi gerekmektedir. Cuma günü boy abdesti alarak güne başlamak çok faziletlidir. Sonrasında da güzel kıyafetler giymek, kokular sürünmek rivayete göre Peygamber Efendimizin de yerine getirdiği hayırlı amellerdendi. Peygamber Efendimiz, bu konuyla alakalı şöyle buyurmuştur; “Cuma günü abdest alan mümin ne güzel iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaptır.” (Ebu Davud, Taharet 130, (354); Tirmizi, Salat 357, (497); Nesai, Cuma 9)
DUA ETMEK
Müminin miracı olan dua kulu Allah’a yaklaştırır. Cumayı perşembeden karşılamak çok sevaptır. Mümin Perşembe günü ikindiden Cuma’ya kadar tefekkür hali içinde olmalı, kendini ve yaptıklarını hesaba çekmelidir. Allahu Teâla Kur’an’da şöyle buyurmuştur;
“Cuma gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir Müslüman namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duası o saate tesadüf ederse Allah Teâla Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” (bk. Nevevi, el-Ezkar, 80; Buhari, Deavat,61)
SALAVAT GETİRMEK
Peygamberimiz (sav.) şöyle buyurmuştur;
“Günlerimizin en üstünü Cuma günüdür. O gün bana çok salat ve selam getirin. Çünkü sizin salat ve selamlarınız bana sunulur.” (Ebu Davud, Salat: 201.)
CUMA NAMAZINDAN SONRA BU DUAYI OKUYUN
-Allahümme yâ ganiyyü, yâ hamîdü, yâ mübdiü, yâ mu’îdü, yâ rahîmü,
yâ vedûd. Eğninî bihalâlike an harâmike ve bifadlike ammen sivâke.
Duanın Türkçe anlamı : Ey Ganî, Hamîd, Mübdi, mu’îd, Rahîm, Vedûd
olan Allahım. Beni halâl ettiklerinle iktifâ ettir, haramlara
düşürme. Fadlınla, ihsân ederek beni Senden başkasına muhtâc etme!
demektir. (Bu duaya edenleri Allahü teâlâ başkalarına muhtaç etmez
ve ummadığı yerden rızıklandırır. )