Cuma günü hangi saatte dualar kabul olur dua vakitleri
Abone olCuma günü içinde duaların kabul olduğu çok kıymetli saatler ve vakitler vardır. Hazreti Muhammed, Cuma günü için 'Onda bir saat vardır; bir kul o saate ererse, Allah’tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka verir' diyor. Peki Cuma gününde duaların kabul olduğu o vakit hangi saate denk geliyor. İşte o soruya ışık tutan yanıt.
Yaradanın Cuma gününe has bazı lütufları vardır. Duaların kabul
olduğu gün olarak nitelenen Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki
kul geri çevrilmez. Cuma gününün bu özel vakti için
peygamberimiz “Onda bir saat vardır; bir kul o saate ererse,
Allah’tan her ne istemişse onu Allah kendisine mutlaka
verir.” demiştir. Peki Cuma'daki bu kıymetli vakit hangi saate
denk geliyor Peygamberimiz ne demiştir?
İslam alimlerinin aktardığını göre dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Yaradan o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez ve bol ihsanda bulunur. Bu özel günler: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleridir. Bu kadar kıymet biçilen cuma günü dua için de çok özel vakitler vardır.
CUMA GÜNÜ DUA SAATİ : Bu vaktin ne zaman olduğu hususunda değişik sözler söylenmiştir. Abdullah ibn Selam Peygamberimiz ile yaptığı 'Cuma vakti' üzerine bir konuşmayı şu sözlerle aktarıyor: “Allah Rasulü (sas) oturuyordu. Ben, ‘Allah’ın kitabında (Tevrat’ta) şu ifadeyi buluyoruz: Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, mümin kul o saati denk getirerek namaz kılıp Allah’a dua ettiği takdirde isteği mutlaka yerine getirilir.’ dedim. Benim bu sözüm üzerine Rasulullah, ‘Yahut bir saatin bir kısmı.’ diye bana işaret buyurdu.
CUMA GÜNÜ DUA VAKTİ : Ben de; ‘‘Bu vakit (Cumanın) hangi vaktidir?’ diye sordum Bana, ‘O vakit gündüzün saatlerinin sonudur’ diye cevap verdi. Ben: ‘Bu saat namaz vakti değildir.’ deyince bana şu cevabı verdi: ‘Evet, mümin kul namaz kılar, sonra müteakip namazı beklemek maksadıyla oturursa o, sevap yönüyle aynen namaz kılıyor gibidir.”
TAM SAATİ KAÇ? : Cuma gününde,
duaların kesinlikle kabul olunduğu o saatin gizli olduğu
söyleniyor. Hz. Ebu Hureyre, Peygamberimiz ile yaptığı konuşmayı
şöyle aktarıyor : "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm cum'a gününden
bahis açıp dedi ki: "Onda bir saat vardır; müslüman bir kul namaz
kılar olduğu halde, o saate erse, Allah'tan her ne istemişse onu
Allah kendisine mutlaka verir."
Bunu söylerken (Resulullah) eliyle o vaktin azlığını
işaretliyordu.
Ebu Hureyre Cuma gününün o kıymetli vaktinin hangi saatte olduğunu
sorunca Peygamberimizin yanıtı şu şekilde oldu: "Bize: “Bu
saati ben biliyordum. Lakin sonradan Leyle-i Kadir bana
unutturulduğu gibi bu da bana unutturuldu.” buyurdu.
CUMA GÜNÜ DUA VAKTİ RİVAYETLERİ : Cuma gününde duaların kabul olduğu vakitle ilgili bir rivayette şöyle deniliyor : Ebu Bürde, babası Ebu Musa el-Eş'ari’den naklediyor: "Resûlullah’ın : "Cum'adaki icabet saati imamın minbere oturduğu anla, namazdan çıkması anına kadar geçen vakittir" dediğini işittim.
Başka bir rivayette ise; Cumadaki duaların kabul olma saati, Kadir Gecesi, yapılan iyiliklere en az 10 katı verilerek 700 ve katlarıyla sevap verilmesi Allah'ın biz Müslüman kullarına verdiği sayısız imkân ve fırsatlardan bazılarıdır. Bu vakit hutbeye başlama vaktiyle namazın bitimi arasında olabileceği gibi kametle namaz bitimi arasında veya o gün batıncaya kadarki zaman diliminde olduğu da söylenmiştir.(Riyazu’s-Salihin)
Cuma günündeki bu saatin gizli kalışının hikmetlerinden biri; Cuma gününün diğer saatlerini de kıymetten düşürmemek ve her saatine aynı ehemmiyeti vererek geçirmek içindir.