Çözüm sürecininin iki kilit ismi
Abone olPKK asayiş birimleri kuruyor, adam kaçırıyor, şantiye basıyor. Kamuoyu çözüm sürecinin akibetinin ne olacağını soruyor.
İNTERNETHABER.COM- Kürt sorunu ve çözüm sürecini yakından takip eden iki yazar Abdülkadir Selvi ve Hüseyin Yayman, çözüm sürecinde son sözü Erdoğan ve Öcalan'ın söyleceğini yazdılar.
Çözüm süreci nereye doğru gidiyor? PKK'daki yeni yapılanma neyin işareti? Kandil sertleşiyor mu? PKK sürecin ikinci aşamasına geçidiğini iddia ediyor, hükümet ise ilk aşamanın tamamlandığını söylüyor.
Dahası PKK paralel devlet örgütlenmesini tüm hızıyla sürdürüyor. Aylar öncesindeki umut yerini endişe ve belirsizliğe bırakmış durumda. Peki süreç bitiyor mu? Bu soruya terör ve Kürt sorununu yakından takip eden Hürriyet yazarı Hüseyin Yayman ve Abdülkadir Selvi cevap veriyor.
İlk olarak Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi'nin kulak veriyoruz. Yazara göre PKK 2. Habur peşinde. Gezi olaylarıyla birlikte PKK'nın geri çekilmede frene bastığına işaret eden yazar, çözümün kritik bir süreçten geçtiğinin altını çiziyor.
Son dönemdeki olayları değerlendiren yazar, PKK'nı bölge halkına, 'Bakın biz dağdan çekiliyoruz ama şehirlerde daha güçlenerek geliyoruz' mesajını vermeye çalıştığını yazdı. Yazar Selvi'ye göre PKK, çözümden sonra da bölgenin patronu benim korkusunu yerleştirmeyi amaçlıyor.
ERDOĞAN VE İMRALI İRADE GÖSTERİRSE PKK BAŞARIRILI OLAMAZ
PKK'nın ikinci Habur vakası peşinde koştuğunu yazan Selvi, oyunu bozacak iki isme işaret ederek yazısını tamamlıyor.
(...)Bunu da sadece Türkiye'ye karşı yapmıyorlar, Öcalan'a karşı yapıyorlar. Çözüm sürecini sabote etmeyi amaçlayan bu taşkınlıklar Öcalan'ın elini güçlendirmez tam tersine onu adaya gömer.
Sanıyorum PKK da buna oynuyor ama Öcalan ve çözüme inanmış Kürt halkı buna izin verir mi? Vermez. Başbakan Erdoğan'da ve İmralı'da çözüm iradesi devam ettiği sürece, başarılı olamazlar."
Hürriyet yazarı Hüseyin Yayman da bugünkü benzer bir yazı kaleme aldı.
Örgütün pazarlık masasında güçlü kalmak için silahı hemen bırakmak istemediğini belirten yazar, çekilmenin hızlı tamamlanmasını istediği 8 Temmuz tarihli mektubunu işaret ediyor.
Yazara göre asıl sorun kalıcı barış sağlandığında ‘PKK bölgeyi yönetmek’ istiyor ve buna göre yapılanıyor.
PKK İSİMLER ÜZERİNDEN DEĞİL İDEOLOJİ VE ÖCALAN ÜZERİNDEN OKUNUR
Geçtiğimiz yıllarda Öcalan'ın müdahil olmasıyla son bulan sine-i millet, açlık grevi tartışmalarını hatırlatan Yayman, sözü çekilme tartışmalarına getiriyor.
(...)Kandil, geri çekilmenin iki yıl süreceğini ve sorunlar olduğunu söyledi. Öcalan ‘geri çekilme hızla tamamlansın’ dedi… Bunları hatırlatmamdaki amaç sürecin PKK veya BDP üzerinden değil, Öcalan üzerinden okunmasını gerektiğidir. PKK isimler ve yapılar üzerinden değil, ideoloji ve Öcalan üzerinden okunur."
Yazar Yayman, çözüm yönündeki toplumsal talep ve devletteki paradigma değişikliğini çözüm sürecinin iki önemli olgusu olarak görüyor.