Çözüm süreci Diyarbakır’daki turizmi patlattı
Abone olÇözüm süreciyle birlikte bölgede oluşan huzur ortamı Diyarbakır’da turizmi canlandırdı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Da...
Çözüm süreciyle birlikte bölgede oluşan huzur ortamı Diyarbakır’da turizmi canlandırdı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Türkiye’nin her ilinde Diyarbakır’a turist akınının olduğunu söyledi.
Geçmiş dönemde çatışmaların yaşanmasından dolayı turistlerin tercih etmediği Diyarbakır, çözüm sürecinin başlamasıyla dünyanın dört bir yanında başta olmak üzere Türkiye’nin her ilinden turist akını yaşanıyor. Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre kente 2013 yılının ilk 7 ayında 150 bin turistin geldiği belirtildi. 2013 yılının Diyarbakır’da turizm açısından umut verici bir yıl olduğu anlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Diyarbakır’ın, çatışmaların durmasıyla birlikte çok rahat bir ortama kavuştuğunu ve Türkiye’nin her şehrinin yanı sıra dünyanın bir çok ülkesinden turist geldiğini kaydetti.
KENTE GELEN TURİST SAYISINDA YÜZDE 31 ARTIŞ
Kente gelen turist sayısında geçen yıla oranla bu yılın ilk 7 aylık süresinde yüzde 31 artış yaşandığı belirten Cebe, “7 ayda Diyarbakır’a gelen turist sayısı 150 bir civarında. Bu rakam umut verici. Diyarbakır, turizm açısından keşfedilmeyi bekleyen bir kenttir. Bugüne kadar hep çatışmalarla anılıyordu, her zaman uzakta tutuluyordu. Tur şirketleri Diyarbakır’ı güzergah olarak kullanmıyorlardı. Şu an bu endişeler giderildiği için, Diyarbakır’da önemli oranda turistlerin geldiğini görebiliyoruz. Diyarbakır’da artık çok sayıda turist görmek mümkün. Turizme yön veren bir kurum olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu durum bizleri sevindiriyor. Türkiye’nin tek kültür ve turizm daire başkanlığı Diyarbakır’da bulunuyor. Turizm ismiyle hiçbir yerde daire başkanlığı yok. Biz, turizmi kültürümüzün bir parçası olarak ele alıyoruz ve bunu tanıtmak amacıyla da çalışmalarımızın büyük bir bölümünü de turizme ayırıyoruz. Bu kapsamda Diyarbakır merkezde 3 adet turizm büromuz faaliyet yürütüyor. Bu bürolarımız çok aktif bir şekilde çalışıyor. Diyarbakır’ın tanıtımını yapan 6 dilli kent rehberimiz var. Diyarbakır’a gelen yerli turist daha fazla görülmektedir. Daha önce çatışmalardan kaynaklı insanlar Diyarbakır’a gelmekte tereddüt ediyordu. Diğer yandan dünyanın her ülkesinde turisti Diyarbakır’da görmek mümkündür” dedi.
“DİYARBAKIR’IN TURİZM ALANINDA GELECEĞİ PARLAK”
Diyarbakır’ın tarihsel yönüyle turizm alanında geleceğinin verimli olacağını aktaran Ceba, turizmin gelişmesinin kentin ekonomik alanında gelişmesine yol açacağını ifade etti. Cebe, “Diyarbakır Surları gibi görkemli ve 8 bin yıllık bir tarihiyle hala ayakta durabilen ve tarihinin devam ettiği bir kentin turist çekmemesi için hiçbir neden yok. Türkiye’nin başka illerinde bulunan küçük kaleleri bile yüzbinlerce insan ziyaret ediyor. Diyarbakır kalesinin dünyada emsali çok az. Diyarbakır gibi tarihsel bir mirasa sahip olan çok az kent var. Huzur ve barış ortamında Diyarbakır’da turizmin çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Belediye olarak bütün planlarımız bu yönde yapıyoruz. Diyarbakır, turizm açısında geleceği oldukça verimli ve önü açık bir kenttir. Turizmin gelişmesinin etkisi bütün sektöre yayılacaktır. Diyarbakır’daki otellerimizin tümü doludur. Bu diğer iş alanlarına da yansıyor. Bu gelişmeler yeni yatırımları sağlayacaktır” diye konuştu.
(İHA)