Copy-Paste caminin mimarı konuştu

Abone ol

Çamlıca Tepesi'ne Sultanahmet Camii'nin kopyasını tasarlayan mimar internethaber'in eleştirisi üzerine açıklama yaptı. İşte mimarın cevapları.

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami, Sultahanmet Camii'nin neredeyse birebir kopyası. Çıplak gözle dahi iki eser arasındaki benzerlik farkediliyor. Projenin mimarı Bahar Mızrak ise taklit eleştirisine şu karşılığı verdi:

*”Eserimizin bir Mimar Sinan taklidi olduğunu düşünüyorlar ama bu bir taklit değildir. Bu bir tarzdır"
.


BİLMİYOR OLAMAZ?

 

ÇAMLICA TEPESİNE COPY PASTE CAMİİ
SULTANAHMET'İN TAKLİTİ

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı.

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri alacak gibi. Zira seçilen cami projesi hem 6 minaresi hem kubbeleri hem de ön avlusu ile tıpkı Sultanahmet'e benziyor.

(DEVAMINI OKU)


Sultanahmet Camii'nin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa... Mimar Bahar Mızrak'ın iddiamızı yanıtlarken Sultanahmet'ten söz edip Mimar Sinan'ın ismini kullanmış olmasını bilgi eksikliğine değil de bir zihin sürçmesine bağlamak istiyoruz...
Mimar Sinan'ın İstanbul'daki eseri bilindiği gibi Süleymaniye Camii..

MİMAR SİNAN'I ÖRNEK ALDIK

İnternethaber.com'un seçilen eserle ilgili "copy-paste camii" eleştirisine Mimar Bahar Mızrak, bir açıklama ile yanıt verdi.  AA muhabirine konuşan Mızrak, ”Amacımız asla geçmişi geride bırakmak, geçmişle yarışmak değil. Biz mimarız, eğer örnek aldığımız biri varsa kesinlikle Mimar Sinan’dır. Cami inşa edildikten sonra İstanbul’un silüetine yeni bir eser kazandıracağımıza inanıyorum. Anadolu yakasından Avrupa yakasına baktığınız zaman Sultanahmet Camisi’ni görüyorduk. Şimdi Avrupa yakasından Anadolu yakasına baktığımız zaman inşallah bu cami görülecek” diye konuştu.

35 GÜNDE BU ÇIKMIŞ

Çamlıca Tepesi’ne bir cami yapılacağının gündeme gelmesinin ardından, Hayriye Gül Totu ile ortak bir proje üzerinde düşünmeye başladıklarını anlatan Bahar Mızrak, projeyi 35 günde tamamladıklarını söyledi.

TAKLİT DEĞİL TARZ

Yarışmaya çok iyi projelerin katıldığını ancak herkesin bir tarza sahip olduğunu ifade eden Mızrak, çıplak gözle dahi görülen taklit iddialarını kabul etmiyor. Mızrak'ın iddiası şöyle;

Eserimizin bir Mimar Sinan taklidi olduğunu düşünüyorlar ama bu bir taklit değildir. Bu bir tarzdır. Yarışmanın şartnamesinde de Türk-İslam çizgilerini taşıyan bir cami projesi öngörülüyordu, biz de o şekilde tasarladık. Benim için de Hayriye Gül Totu için de cami denince tarz klasik cami tarzıdır. Bir şaire ’niye kahramanlık şiirleri yazıyorsunuz?’ diyemeyeceğiniz gibi bizim mesleğimizde de aynı şey geçerlidir.”


MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR : Soldaki Sultanahmet Camiisi... Sağdaki de 35 günde çizilen Çamlıca Camii. Bir kaç küçük rötuş dışında iki cami arasında fark yok... Haliyle de buna "tarz" değil "kopya" deniliyor.

7. MİNARE SAAT KULESİ

MESCİD'İ HARAM'IN 7 MİNARESİ VAR. 7. MİNAREYİ DE OSMANLI PADİŞAHI YAPTIRMIŞ

Türkiye'de 6 minareli sadece 3 cami bulunuyor. Sultanahmet Camii bu tasarıma sahip ilk cami... Minarelerin sayısı ortaya çıkınca camiyi yaptıran Sultan Ahmet küstahlıkla suçlanmıştır çünkü o zamanlarda, Mekke'deki Kâbe'de de 6 minare bulunmaktadır.

Sultan bu problemi Mekkede olan (Mescidi Haram) camiye yedinci minareyi yaptırır.

Türkiye'de Mescidi Haram'a saygısızlık olmasın diye bugüne kadar 7 minareli camii inşa edilmemiştir.


Bahar Mızrak'ın aktardığına göre Sultanahmet Camii 6 minaresi ile ünlü. Onların camisinin ise 7 minaresi olacak. 7'inci minare dedikleri ise avlunun ortasında yer alan saat kulesi.

Mızrak, Sultahmet Camii'nden ayrılan bu küçük fark şöyle sunuyor;

”Bizim camimiz 6 değil, 7 minareli. 7’nci minare dış avlunun ortasındaki zaman minaresi. Sekizgen şeklindeki bu zaman minaresinin üzerinde saat bulunacak, şerefesi de olacak. Tasarladığımız cami büyük, bu nedenle 7 minareli yaptık. Geçmişi geçmek, geçmişi göz ardı etmek gibi bir düşüncemiz asla olmadı”.

KUBBE ÇAPI İSTANBUL'U SİMGELİYOR

Projesini çizdikleri caminin, yerden 72,5 metre yüksekliğe sahip kubbesiyle İstanbul’da yaşayan 72,5 milleti, 107.1 metrelik minare uzunluğunun ise Malazgirt Zaferi’ni simgelediğini, kubbe çapının da İstanbul’u simgelemesi adına 34 metre olduğunu belirten Mızrak, hazırladıkları projenin bir ön çalışma olduğunu, detayların daha sonra ortaya çıkacağını ifade etti.

ÖDÜL İÇİN ÇİZMEDİK

İnşaat mühendisi olan eşlerinin, en az kendileri kadar mutlu ve heyecanlı olduklarını ifade eden Mızrak, duygularını şöyle ifade etti:

”Mutluluk, heyecan karışımı bir duygu yaşıyoruz. Bizim için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği bir projeyi kazanmış olmak önemli ama bir yarışmayı kazanmış olmak da çok heyecan verici. İkincilik için para ödülü 150 bin TL’ydi. Ama ödül üzerinde Hayriye hanımla hiç konuşmadık. Aklımıza en son gelen şey, hatta gelmeyen şey para ödülü.”



Günün Önemli Haberleri