Çöpten böyle elektrik üretilecek
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretilmesiyle ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 39 lisans alındığını belirterek, 100 megavat (MW) civarında işletmede, 80 MW civarında da inşa aşamasında tesis olduğunu bildirdi.
Bakan Yıldız, ITC tarafından Mamak Çöplüğü'nde kurulan Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretimi Tesisleri'nde incelemelerde bulundu. Tesisle ilgili yapılan sunumun ardından, Türkiye'de günlük ortalama 50 bin ton çöp çıktığını ifade eden Yıldız, konut başına ortalama günde 1,5 ila 2 kilogram çöp atıldığını söyledi.
Çöpün bir tehdit olduğuna ama elektrik üreten ve geri dönüşüm sağlayan tesisler sayesinde bunun bir fırsata dönüşebildiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
''Enerjinin çevreye rağmen değil, çevreyle beraber olduğu tesisler bunlar. Ben bunu çok önemsiyorum. Edirne'den Kars'a Sinop'tan Hatay'a kadar bu tesislerin olabildiğince kurulması lazım. Bu olursa, bin MW hedefine ulaşılabilir. Burada enerji üretiminden ziyada karbondioksitten 21 kat daha fazla dünyanın kirlenmesine yol açan metan gazının enerjiye dönüşmesi esas. Yine buradaki bitkiler sayesinde de karbondioksidin oksijene dönüşmesi mümkün.''
Enerji üretmek için birçok kaynağın bulunduğunu ama bunlardan sadece çöpten elektrik üreten tesislerin protesto edilmediğini vurgulayan Yıldız, ''Çöpten enerji üreten tesisleri çok önemsiyoruz. Şu anda EPDK'dan 39 tane alınmış lisans ve bununla ilgili kurulum söz konusu. 100 MW civarında işletmede, 80 MW civarında da inşa aşamasında olan var'' dedi.
Bakan Yıldız, çöplerin bertarafı konusunda özel sektörün belediyelerle anlaşması halinde, hem belediyenin gelir sağlayacağını hem de çöp gibi bir olumsuzluğun olumluya çevrileceğini dile getirerek, çöpten elektrik üreten tesisleri desteklediklerini ve onların işlerini kolaylaştıracak tarzda çalıştıklarını söyledi.
''1 metreküp doğalgaz ithalinin önüne geçecek her projeye destek oluruz'' diyen Yıldız, bu yöntemle kurulacak 200 MW'lık kurulu güce sahip santrallerle 500 bine yakın evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını bildirdi.
ANKARA'NIN ÇÖPLERİ ELEKRİĞE DÖNÜŞÜYOR
ITC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur da Ankara'daki tesislerinde günlük bin 500 ton çöpü işlediklerini belirterek, Ankara yanında Adana, Konya, Bursa ve Antalya kentlerine de çöp bertaraf hizmeti verdiklerini söyledi.
Ankara'daki tesislerinde metangazının elektriğe dönüştürülmesiyle 30 MW civarında enerji ürettiklerini ifade eden Kantur, yıllık yaklaşık 500 bin ton karbon emisyonu azaltımını sağladıklarını dile getirdi.
Ali Kantur, çöplerin ayrıştırılması ve çöpten enerji üretilmesinin yanında ürettikleri elektrikle ısıttıkları seralarda domates, çilek ve çiçek yetiştirdiklerini de kaydetti.
BASIN MENSUPLARINA ÇİÇEK
Sunum ve konuşmaların ardından, Bakan Yıldız ve Kantur basın mensupları eşliğinde tesisleri gezdi. İlk olarak çöplerin ayrıştığı alanda incelemelerde bulunan Yıldız, daha sonra sera bölümüne geçti. Burada dalından domates kopararak tadına Bakan Yıldız, yetiştirilen domates ve çileklerden basın mensuplarına da ikram etti. Daha sonra çiçeklerin yetiştirildiği bölümde Bakan Yıldız ve Kantur bazı basın mensuplarına orkide verdi.