Çöpler şehre hayat veriyor

Abone ol

Gaziantep, Büyükşehir Belediyesi ve Güney Kore Clean Energy and Vehicle (CEV) Enerji Firması’nın ortak yaptığı proje ile çöpten elde edilen ...

Gaziantep, Büyükşehir Belediyesi ve Güney Kore Clean Energy and Vehicle (CEV) Enerji Firması’nın ortak yaptığı proje ile çöpten elde edilen enerji kentte hayat veriyor.
Proje sayesinde binlerce ton karbondioksit doğaya bırakılmayarak küresel ısınmanın önüne geçilirken, evlerde ki enerji ihtiyacı ve otobüsler üretilen CNG enerjisi ile çalıştırılarak yine çevre kirliliği önleniyor.
Güney Kore merkezli CEV Enerji ile 2008 yılında imzalanan sözleşmenin ardından Mazmahor mevkiinde 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan ve Türkiye’nin en hızlı sonuçlanan elektrik üretim projesi olan CNG ve Elektrik Üretim Tesisi 2010 yılında elektrik üretimine başlamıştı. Proje kapsamında depolama alanında bulunan ve üstü kapatılan yaklaşık 3 milyon ton katı atıktan çıkan gazların toplanması amacıyla, 8 metre ile 41 metre arasında değişen derinliklerde 800 mm çapında 80 adet sonjda kuyusu açıldı. İçerisine delikli 200-250 mm lik HDPE borular yerleştirilirken gaz toplama bacaları oluşturuldu.
10 milyon dolar maliyetle uygulamaya konulan proje çevre kirliliğini önlerken, çöpün enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Tesis aynı zamanda küresel ısınmaya sebebiyet veren gazları ve bunların oluşturduğu kötü kokuları yok ederek, hem çevre kirliliğini önlemesi hem de küresel ısınmaya sebep olan bu gazlardan elektrik üretiyor. Ayrıca 1 yılda yaklaşık 100 bin ton karbondioksitin doğaya verilmesinin de önüne geçiliyor.

TESİS, YILDA 20 BİN AİLENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Güney Kore’nin başkenti Seul’de kullanılan aynı tesis Gaziantep’te kurulu gücü Ağustos 2011’de 5,65 MGW’a çıkarılırken, tam kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 20 bin ailenin kullandığı elektriği karşılayacak. Üretilen elektrikle yaklaşık 6 bin hanenin elektrik ihtiyacının tamamı karşılanıyor. Proje ile büyükşehir belediyesi katı atıkların depolanması için her yıl ödediği milyonlarca TL’lik kaynağı Gaziantep halkı için yeni yatırımlarda kullanma imkanına kavuşurken, tesiste 29 yıl süre ile katı atıktan üretilen elektrik ise ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Türkiye’de sadece 3 şehirde çöpten elektrik üretilebildiği tesislerde çevreye zararlı etkisi ve küresel ısınmaya neden olan çöp gazının tamamı değil sadece bir kısmı değerlendirilebiliyor. Kalan gazlar yine çevreye bırakılırken Gaziantep’teki tesiste ise elektrik üretiminin yanı sıra geriye kalan düşük miktarda ve kullanılamaz durumda olan gaz toplanıp basınçlandırılarak, tamamı araçlarda yakıt olarak kullanılması için zararsız hale getiriliyor. Büyükşehir Belediyesinin ön gördüğü şekilde, çöpten enerji elde edilmesi, araçlarda yakıt olarak kullanılabilir hale getirilebilmesi ve depolanmasının aynı projede yer alması yönüyle Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.

“YAPTIĞIMIZ BAŞARILI ÖRNEK PROJELERLE HALKIN GÜVENİNİ KAZANDIK”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, çevre ile ilgili birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Bunlardan katı atık yönetimi ve inşaat sektörünü ilgilendiren hafriyat ve inşaat artığı yönetimi diye bir sistem hayata geçirerek çevreye duyarlı bu projeleri uygulamaya başladık. Gaziantep artık bir cazibe merkezi haline geldi. Bu cazibeyi de korumak için çevre faktörünü göz ardı etmiyoruz. Yaptığımız örnek projelerle Gaziantepli hemşerilerimizin güvenini de kazandık. Bu projeleri hayata geçirdiğimiz dönemlerde çok sorunlarla karşılaştık ama belediyemizdeki ekip çalışması ve güven bu sorunları ortadan kaldırdı" dedi.

ÇÖP ALTIN DEĞERİNDE
Başkan Güzelbey katı atık alanlarında oluşan metan gazının patlayıcı olmasının yanında küresel ısınmaya ciddi bir katkısı olduğunu ifade ederek, “Gaziantep’in günlük bin 200 ton çöpü ilçe belediyelerimiz tarafından toplanarak katı atık depolama bölgesine getiriliyor. Proje sayesinde katı atıklardan çıkan metan gazını kullanılarak elektrik üretim tesisini faaliyete geçirdik. Bu tesis sayesinde hem çöpün çevreye verdiği zararın önüne geçiyoruz hem de enerji elde ediyoruz. Günümüzde çöp artık altın değerindedir. Biz de büyükşehir belediyesi olarak kurduğumuz bu çevreci tesiste hem çöpü değerlendiriyoruz hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. 5.65 MGW olan tesislerin kapasitesi 2014 yılının sonuna doğru 20 MGW’a kadar çıkarmış olacağız. Bu rakamda yaklaşık 25 bin nüfusun elektrik ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca Büyükşehir Belediyemizin katı atıkların depolanması için her yıl ayırdığı 2,5 milyon doları yeni yatırımlarda kullanma imkanına kavuşmuş oluyoruz. Firma kurduğu tesiste 29 yıl süreyle çöplerden elde ettiği gazla elektrik üretirken, yaklaşık 58 milyon dolar Gaziantep halkı için yeni yatırma dönüşecektir” diye konuştu.
Başkan Güzelbey ’Çevreci Otobüs’ adını verdikleri otobüsleri çöpten elde edilen gazla çalıştırma projesini de hayata geçirmek istediklerini belirterek, “Çöpten elde ettiğimiz ve elektrik enerjisi üretiminde kullandığımız gazdan artan bölümünü otobüslerin çalıştırılmasında kullanmayı hedefliyoruz. Çöpten elde edilecek CNG gazı ile çalıştırılacak olan otobüs ve iş makineleri, Türkiye’de bu alandaki ilk araçlar olacak" şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri