Çocuksuz aileler yüzyılı geliyor

Abone ol

Uzmanlar aile yapısında ciddi değişimler olduğunu ve bu değişimin gelecek yüzyıla damga vuracağı göründe.

Rutgers Üniversitesi'nin desteklediği sosyal araştırmalar yapan Ulusal Evlilik Projesi isimli kurumun yayınladığı "Birlikteliklerimizin Durumu 2006" başlıklı rapor, Amerika'da aile kurumunun büyük bir çözülme yaşadığını ortaya çıkardı.

Çeşitli istatistik ve analizlere yer verilen geniş kapsamlı raporda, son yıllarda "çocuksuz hayat" isteyen Amerikalıların sayısının hızla arttığı belirtiliyor; bunun, ülkenin sosyal hayatını ve geleceğini etkileyecek dramatik bir gelişme olduğu vurgulanıyor.

GENÇ YAŞTA EVLİLİK
Raporda, evlilik dışı birlikteliklerin artması, kolej ve üniversiteyi bitirdikten sonra geç yaşta evlenen kadınların çocuk yapmak istememesinin Amerikan sosyal yapısını değiştirdiği belirtilerek, "Eğitime ve gençlere ayrılan bütçe geçen yıla göre yarı yarıya geriledi. Toplumun okullara desteği azaldı. Tüketim alışkanlıkları değişti. Fantezi, eğlence ve başka kötü alışkanlıklara harcanan para fazlalaştı." deniyor. 

KADINLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR 
Çocuksuz hayat özellikle kadınların hayatını etkiliyor. Depresyon, stres gibi psikolojik sorunların yanı sıra ilerleyen yaşlarda yalnızlık gibi sosyal sorunlar da artıyor. 

DAHA İYİ BİR YAŞAM
Kadın ve erkekler, daha iyi yaşayabilmek için daha fazla eğitim ve iş imkanı arıyorlar. Çocuk sahibi olmayan anneler, kendilerine daha fazla para ve zaman ayırabiliyorlar. 

ÇOCUKSUZ AİLELER YÜZYILI 
1960'a göre çocuklu ailelerin sayısı üçte bir azaldı. Tarihin en düşük yüzdesine ulaştı. Eğer yirminci yüzyıl 'çocuklu aile yüzyılı' adını aldıysa, 21. yüzyıl da 'çocuksuz aileler yüzyılı' adını alabilir.

Rutgers Üniversitesi raporunda aile ile ilgili veriler şöyle:

Evlilik yaşı ilerledi: 1960'ta kızlarda 20, erkeklerde 23 olan ilk evlilik yaşı 2005'te 26, 27'ye çıktı.

Boşanma yüksek: Boşanma oranları 1960'ların iki katına ulaştı. 1980 yılında tarihin en yüksek oranlarına çıkan boşanma, 2004'te yüzde 40-50'lerde kaldı.

Evlilik dışı yaşam trendi: Evlenmeden birlikte yaşanan, eşcinsel ilişkisi bulunan ve 15 yaşından küçük çocuklarla yaşayanların sayısı son 45 yılda büyük artış gösterdi.

Evlenmeden yaşayanlar: Evlenmeden yaşayanlar, ülke nüfusu içinde büyük bir çoğunluğu teşkil ediyor.

Gençler evlenmeye sıcak değil: Lise öğrencileri arasında yapılan bir araştırma gençlerin evliliğe sıcak bakmadığını ortaya çıkardı. Bir kişiyle evliliğin devamını umanların oranı geçtiğimiz yıllara göre düştü.

Haber: İdris Gürsoy

Günün Önemli Haberleri