Çocuklarınızı sosyal medyadan ve TV’lerden uzak tutun yoksa bu refleks gelişebilir!
Abone olDeprem haberlerinin görüntülerini izleyen çocukların psikolojik anlamda etkilenmemesi için “Sosyal medyadan ve TV’lerden uzak tutmaya çalışın” diyerek ebeveynlere uyarılarda bulunan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Barış Sezgin, afet haberlerine maruz kalan çocuklarda donma refleksine dikkat çekti.
Son günlerde tüm Türkiye’nin tek gündemi 6 Şubat’ta yaşanan
deprem. Hem sosyal medya hem de TV’ler deprem bölgesindeki
görüntüler üzerinden yayın yapmaya devam ediyor. Sadece medya
vasıtasıyla değil insanlar arasındaki tek gündemin deprem olması
dolayısıyla çocuklar da aynı görüntülere ve haberlere maruz
kalıyor.
Konuyla alakalı olarak özellikle hassas içerikli görüntülerden psikolojik anlamda çocukların etkilenmemesi adına Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı Barış Sezgin uyarılarda ve çocuklara deprem ile ilgili bilgilendirmenin nasıl yapılmasına dair tavsiyelerde bulundu.
"En çok endişelendiğim konu donma refleksi"
Çocukların deprem ile ilgili yaşadığı duygu durumundan dolayı donma refleksi yaşadığına dikkat çeken Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, “Yetişkinler olarak biz durumu biliyoruz, idrak edip anlayabiliyoruz ama çocuklarda şuan benim en çok endişelendiğim konu donma refleksi. Bir şey ile karşılaştığımızda ya da korktuğumuzda donup kalıyoruz. Çocuklar şuanda donmuş durumdalar. O yüzden ailelere ilk tavsiyem sosyal medyadan ve televizyonlardan biraz uzak tutsunlar." dedi.
"Çocuklarda travma oluşabilir"
Sezgin, "Bu acılarla belki biz baş edebiliriz ama çocuklarımız baş edemiyorlar ve baş edemediğimiz zaman problemler başlıyor. Bu problemlerin ve travmaların 5-6 yıl sürdüğüne dair çalışmalar mevcut. Yaşanan durumdan dolayı çocuklarda travma oluşabilir. O yüzden onları susturmak değil, konuşturmamız, anlattırmamız, duygularını ifade ettirici alanlar oluşturmamız gerekiyor. Kaygılanıyorlar ve stresli oluyorlar. Mesela stresli oldukları için karnı ağrıyor, mideleri bulanıyor, altını ıslatabiliyorlar. Bu donma refleksinin de sonuçlarıdır. O yüzden stresle baş etme yöntemleri mutlaka uygulanmalı" diye konuştu.
"Çocuklara deprem mutlaka anlatılmalı"
Çocuklara deprem konusunun nasıl anlatılması gerektiği konusunda
da tavsiyelerini sıralayan Barış Sezgin, “Deprem konusunu açmamak
ya da konuşmamak olmaz. Mutlaka anlatılmalı. Fakat daha basit
cümlelerle ve onların anlayacağı dilde olmalı. Mesela, ‘Yerin çok
ama çok altında kayalar var bu kayalar yaşlanıyorlar. Kayalar
yaşlandıklarında küçük küçük parçalanabiliyorlar ve birbirini
etkiliyorlar. Biz de yeryüzünde olduğumuz için bundan
etkileniyoruz’ gibi cümlelerle bilgilendirebiliriz. Depremi
anlatmamak yerine bu şekilde anlatmak özellikle 3-12 yaş grubu için
önemli. Çünkü çocuklarda konuyu konumlandıramama, anlamlandıramama
durumu var” şeklinde konuştu.
"Evde deprem etütü yapsınlar"
“Aileler çocukların stresini daha da azaltmak için deprem anını canlandırmalı etütler yapsınlar” diyerek önerilerine devam eden Sezgin, “Deprem olduğunda aile nasıl davranmalı diye düşünerek evde etüt uygulaması yapmalıyız. Bu bile bilinmezlik karşısında bir şeyleri biliyor olması çocuğun güvende olmasını hissettirir” dedi.
"Rutinlere geri dönülmeli"
Son olarak günlük rutinlere çocukların dönmesi gerektiğinin de altını çizen Sezgin, “Rutin içinde olduklarında kendilerini daha güvende hissedeceklerdir. Bunları yaptığımız zaman bu travmadan tabi ki de çok etkileneceğiz en azından bunlarla daha iyi baş edeceğiz diye düşünüyorum. Okula başlanması durumunda da mesela biz çocuklar için kendi bünyemizde bir sunum hazırladık. Deprem nasıl anlatılır, anne- baba ve öğretmenler nasıl davranmalı, çocuklarımız kendilerini daha nasıl güvende hissedecek gibi konuları ele aldık. Bu tüm eğitim kurumlarında uygulanmalı, çocuklarla konuşulmalı ve hissettikleri karşısında nasıl baş edebilirim’e dair eğitimler verilmeli” dedi.