'Çocukların ekran süresi sınırlanmalı'
Abone olUzmanlar, sağlık ve gelişim sorunlarını önlemek için çocukların ekran başında geçirdiği sürenin kısıtlanması gerektiğini vurguluyor.
Uzmanlar, sağlık ve gelişim sorunlarını önlemek için çocukların ekran başında geçirdiği sürenin kısıtlanması gerektiğini vurguluyor.
Psikolog Dr. Aric Sigman, çocukların çok erken yaşta, çok uzun süre ekran başında kaldığını belirtiyor.
10 yaşındaki ortalama bir çocuğun evde beş farklı türden ekrana erişimi mümkün olabiliyor.
Aric Sigman, bazı çocukların ekran bağımlısı olduğunu ve bunun depresyona yol açabileceğini belirtti.
Çocukluk Hastalıkları Arşivi'ne bir makale yazan Sigman, bugün doğan bir çocuğun yedi yaşına ulaştığında bir yılını ekran karşısında geçirmiş olacağını ifade ediyor.
Çocukların bazen iki farklı ekranla aynı anda ilgilendiklerini belirten Sigman, "Oturma odasındaki televizyona ek olarak küçük çocukların kendi odalarındaki televizyonlara, Nintendo, Playstation, Xbox gibi oyun konsollarına, oyun içeren akıllı telefonlara, internete, videoya, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara erişimi mümkün" diyor.
'Facebook depresyonu'
İngiltere'de gençler günde 6 saatlerini ekran başında geçiriyor.
Uzmanlar bunun olumsuz etkilerinin iki saatin ardından başladığı görüşünde.
Dr. Sigman, uzun süre ekran başında kalma ile kalp hastalıkları, inme ve diyabet gibi hastalıklar arasındaki ilişkiyi gösteren araştırmalara dikkat çekiyor.
Sigman ayrıca ekran başında uzun süre kalmanın beyindeki kimyasal salgı dopamin üzerindeki etkileri nedeniyle, konsantrasyon süresinin azalmasına yol açtığını belirtiyor.
Sigman, "Ekran bağımlılığı tanımlaması doktorlar tarafından giderek daha sık kullanılıyor" diyor.
'Ekran süresini azaltın'
Ekran başında fazla kalmanın neden olduğu başka psiko-sosyal sorunlar da var.
Amerikan Pediatri Akademisi bunlar arasında 'Facebook depresyonu'nu da sayıyor.
Gençler sosyal medyada fazla zaman geçirdiklerinde klasik depresyon belirtileri göstermeye başlıyor.
Dr. Sigman, araştırmaların ve resmi kurumların 'ekran başında geçirilen zamanın azaltılması' tavsiyesinde tartışmasız birleştiğini vurgulyor.
Reading Üniversitesi'nde gelişim psikopatolojisi uzmanı Prof. Lynne Murray, ekran karşısında zaman geçirmenin, üç yaş altındaki çocukların bilişsel gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine dair fazlasıyla kanıt olduğunu ve Amerikan Pediatri Derneği'nin üç yaşından küçük çocuklara ekran yasağı konmasını tavsiye ettiğini belirtiyor.
Prof. Lynne Murray, "Ekrandaki malzeme çocukların bilişsel işleyişleri gözetilerek yapılmıyor; çok gürültülü ve sık değişen uyarılar sözkonusu. Bu çocuklar için dikkat çekici olabilir ama gördüklerini süzgeçten geçirip işleme tabi tutmalarına bir faydası olmaz." diyor.