Çocukları saran tehlike 'besin alerjisi' belirtileri nelerdir?

Abone ol

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Ayyıldız, batı ülkelerinde yüzde 5-8 oranında görülen besin alerjisinin ülkemizde de artış trendinde olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Besin alerjisindeki artışın, genetik ve giderek değişen çevresel değişikliklerle yakından ilişkili olduğundan bahseden Doç. Dr. Zeynep Ayyıldız, bu alerji türünün genellikle bebeklerde ve çocuklarda görüldüğünü belirtti.

İnek sütü, yumurta, buğday, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde bu alerjinin görülebileceğini söyleyen Ayyıldız, besin alerjisinin belirtilerini şu şekilde sıraladı;

- Besin alerjisi olan bebekte ciltte kabarık döküntüler ve egzama, bağırsak sistemi etkilenmesine bağlı dışkıda kan, mukus (sümük), kusma, ishal gibi bulgular ve solunum sistemi etkilenmesine bağlı öksürük, hırıltılı solunum, hapşırık, burun tıkanıklığı gibi bulgular görülebilir.

- Besin alerjisi sadece anne sütü alan bebekte de ortaya çıkabilir.

- Anne sütünden geçen besin proteinlerine bağlı egzama ve dışkıda kan ve mukus görülebilir.

Ne yapılması gerekir?

Besin alerjisi şüphesi olan bebeklerin çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi alerji testlerinin yapılması ve çocuğa ve/veya anneye verilecek diyet önerilerinin ilgili besin saptandıktan sonra yapılması gerekir. Aksi taktirde annenin yetersiz beslenmesine bağlı anne sütü kalitesi düşer, çocuk gereksiz yere önemli bir besinden mahrum kalır.

Doç. Dr. Ayyıldız ayrıca, besin alerjisi saptanmış bir çocuğun yakından izlenmesi gerektiğini belirterek, "Besin alerjisinin çoğu yaşla birlikte düzeliyor ancak her çocuğa göre geçme yaşı farklılık gösteriyor. Bu nedenle uygun takiple alerji seviyesi izleniyor ve gereksiz yere uzun süreli diyetin de önüne geçilmiş oluyor” dedi. 

Günün Önemli Haberleri