Çoçukları kiralayıp çalıştırdı

Abone ol

Mardin'de ailelerinden kiraladığı çocukları İstanbul sokaklarında çalıştırttı.

Mardin'de ailelerinden kiralayarak getirdiği küçük yaştaki çocukları, İstanbul sokaklarında çalıştırdığı iddia edilen Mustafa Ö. (32), 'insan ticareti yapmak' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ailelerinden para karşılığında kopartılarak İstanbul'a getirilen çocuklar, köylerine dönmek istediklerini söyledi.

Zorla çalıştırıldığı öğrenilen 8 çocuk ise koruma altına alındı. Yaklaşık 1 ay önce çalıştırmak için Mardin'deki ailelerinden aldığı 9-14 yaşındaki çocuklara sokaklarda mendil ile midye sattıran ve tartıcılık yaptıran Mustafa Ö., polis tarafından gözaltına alındı.

Zorla çalıştırılan bir çocuğun polise başvurması üzerine harekete geçen polis, Mustafa Ö.'nün Fikirtepe'deki evine baskın düzenledi. Baskın sırasında evin bir odasında tutulan 8 çocuk karakola götürüldü. Küçük yaştaki çocukları 200-400 YTL arasında para kazanma vaadiyle İstanbul'a getiren Mustafa Ö. ise gözaltına alındı. Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesi alınan Mustafa Ö., çocukları ailelerinin bilgileri dahilinde para karşılığında çalıştırdığını söyledi.

Kadıköy Adliyesi'ne çıkartılan Mustafa Ö., 'insan ticareti yapmak' ve 'küçük yaştaki çocukları zorla çalıştırmak' suçlamasıyla tutuklanarak Ümraniye Cezaevi'ne gönderildi. Mustafa Ö.'nün evinde yapılan aramada 825 YTL bozuk para bulundu. Şahsın banka hesabında ise 36 bin YTL olduğu bildirildi.

Bir ay boyunca İstanbul sokaklarında mendil satan, midye tezgâhında çalışan ve tartıcılık yapan 3'ü kardeş 8 çocuk ise Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim edildi. Kadıköy Çocuk Büro Amirliği'nden çıkartılırken gazetecilerin sorularını cevaplandıran bazı çocuklar bir aydır günde 12 saat çalıştırıldıklarını, bir an önce köylerine gitmek istediklerini söyledi.

Nuri Soylu, Mürsel Karadeniz-Zaman

Günün Önemli Haberleri