Çocukları gelecekte bekleyen tehlike!
Abone olFast food tarzı yiyecekler çocukların kilo problemlerini daha da arttırıyor. Sizde kilodan yakınanlardansanız aman dikkat!
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve
Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, çocuklarda
giderek yaygınlaşan fazla kilo ve obezite konusunda dikkat edilmesi
gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, özellikle fast food
beslenme tarzının yaygınlaşmasıyla birlikte sağlıksız beslenen
çocuk sayısının artığını buna bağlı olarak da çocuklarda fazla kilo
ve obezitenin de sıkça görülür hale geldiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 1996 yılında dünyadaki çocukların yüzde 4.2'sinde fazla kilo yada obezite varken bu oranın 2010 yılında yüzde 6.7'yi bulduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, “WHO’nun verilerine göre, son 14 yılda dünyada çocuklardaki kilo fazlalığı ve obezite yüzde 60 oranında arttı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılında dünyadaki çocukların yüzde 10’unun obez olacağını öngördü. Bu artışın temel nedeni, çocukların yağlı, rafine karbon hidrat ağırlıklı, şekerli ve daha fazla kalorili yiyecekleri tüketmeleri daha az aktivite yapar hale gelmeleridir” diye konuştu.
Çocukların daha çok fast food ağırlıklı ve şekerli içecekler tüketerek beslendiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, “Çocuklar artık öyle bir hale geldiler ki televizyon başındalar, bilgisayar oyunu oynuyorlar, oturuyorlar ve hareket etmiyorlar. Oyunlarını bile oturarak oynuyorlar. Çok kalorili ve sağlıksız besleniyorlar fakat aktivitede bulunmadıkları için bu kalorileri yakamıyorlar. Bunun sonucu olarak da kilo alıyorlar. Rakamlar bu şekildeyken mutlaka çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması lazım. Çocuklar ve aileler bu konuda eğitilmeli. Hem bireysel anlamda hem de toplumsal anlamda önlem alınmalı” dedi. Okul kantinlerinde sunulan yiyeceklerin de sağlıklı beslenmeye uygun olması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, çocuklarda hipertansiyon, tip 2 diyabet hastalığı, kalp hastalıklarının yaygın şekilde görülmesinin nedeninin de hatalı beslenmeye bağlı kilo alımı olduğunu söyledi.