Çocuklarda okul fobisi

Abone ol

Her yüz çocuktan yaklaşık 4-5'inde ''okul korkusu sendromu'' görülüyor.

Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, her yüz çocuktan yaklaşık 4-5'inde ''okul korkusu sendromu'' görüldüğünü, bu durumun okula gidişin ilk günlerinde ortaya çıkabildiği gibi, herhangi bir zaman da ortaya çıkabileceğini belirtti.

Dr. Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev ortamından ayrılıp değişik bir dünyanın kapısını aralayacak olan çocukların okula yönelik tepkilerinin, kişiliklerine, beklentilerine göre değişiklikler gösterdiğini belirtti. Baş ağrıları, karın ağrıları, bulantı-kusma hissi, iştahsızlık, keyifsizlik, uyku düzeninde bozukluklar, okul sorumluluklarının yerine getirilmesinde aksamalar gibi belirtilerin özellikle sabahları ve okul saatlerinde ortaya çıkıp ve yoğunlaştığına dikkati çeken Kaya, bu tabloyu iyi değerlendiremeyen anne-baba ve öğretmenlerin, hatalı tutumlarıyla çocuğun korkusunu pekiştirebilecekleri uyarısında bulundu.

Okul korkusunun en fazla ilkokula giden çocuklarda görüldüğünü, ana okuluna giden çocuklarda ve az oranda orta ve lise öğrencilerinde de görüldüğünü belirten Kaya, şunları kaydetti: '''Bu çocukların ortak özellikleri ebeveynlerince aşırı bir şekilde korunup kollanmış olmalarıdır. Attıkları her adımda anne-babanın onayını beklerler. Uslu, uyumlu ve anneye aşırı bağımlılıkları vardır. Her istedikleri anında karşılanmış ve anında tatmin isteyen yapıdadırlar.''

Ailede ya da çevrede meydana gelen olaylar sonucunda da okul korkusunun gelişebileceğini ifade eden Kaya, yeni bir kardeşin doğumu ve kıskançlık, ailenin ev değiştirmesi ve çevre değişikliği, anne-baba arasında uzun süren geçimsizlik, okulda öğretmen ya da arkadaşlarınca küçük düşürülme, korkutulma ve ailede sosyo-ekonomik kriz halleri gibi nedenlerle çocuklarda okul korkusunun gelişebileceğini söyledi.

Okul fobisi olan çocuklar ve aileleri üzerinde yapılan birçok araştırmada, anne ve babaların çocukla ilişkilerinde koruyucu kollayıcı bir tutum takındıklarının gözlendiğini vurgulayan Kaya, çocuğun yapabileceği her şeyi ebeveynlerinin yapmasının çocuğun pasif ve bağımlı kişilik geliştirmesine neden olacağını kaydetti. Okul fobisi karşısında ilk olarak çocuğu anlayışla yaklaşılması gerektiğini belirten Kaya, ''Kızmak öfkelenmek, dayak atmak sorunu daha da ağırlaştırabilir, çocuğu kolundan tutup zorla okula götürmek çözüm değildir'' şeklinde konuştu.

Kaya, şunları söyledi: ''Suçlamadan, ona değer vererek, onu dinleyerek soruna neden olan faktörleri bulmak, çözüm için ilk adım olmalıdır. Çocuğa bu korkunun birçok çocukta görülebildiği ve tedavisinin mümkün olduğu anlatılmalı, ona güven verilmelidir. Okul ve öğretmeniyle işbirliği sağlanmalıdır. Bir psikiyatriste, psikologa danışıp yardım istenmelidir. Olumsuz aile tutumlarının değiştirilip, yerine olması gereken davranışlar konmalıdır.''

Kaya, çocuğun güven duyduğu insanla okula gitmesi, teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, ''İlk günlerde okul bahçesine, sonra okul içine, daha sonra sınıfa götürülmeli, böylelikle adım adım çocuğu tekrar okulla buluşturmak, korkusunu yok etmesine yardımcı olacaktır. İyi bir okul, psikiyatrist-psikolog, aile ve çocuk işbirliği sağlanırsa, sorun kısa sürede çözülür'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri