Çocuklar tarikatlara mı özendiriliyor?

Abone ol

Milli Eğitim'in ücretsiz dağıttığı Din dersi kitabında tarikatlardan övgüyle bahsediliyor

Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretsiz dağıttığı ders kitapları arasında yer alan İlköğretim 8'inci sınıf 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' dersi kitabının 2006 yılı baskısında, tarikat ve cemaatlerin tanımlandığı bölümlerde tartışma yaratacak önemli değişikliklere gidildi.

Kitabın, 2002-2005 baskılarında yer alan ve tarikatları toplumda ayrımcılık ve kutuplaşmaya neden olmakla suçlayan bölümler, 2006 yılı baskısından çıkarıldı. Kitabın yeni baskısında, daha önceki görüşle taban tabana zıt ifadeler kullanılarak, tarikatların toplumun bir arada tutulmasına yardımcı olduğu savunuldu.

'KARDEŞLİĞE KATKI'

Cemaatlerle ilgili olarak da ilk kitapta 'Kuran öğüt verirken bireyi hedef alır. Her birey yaptıklarından kendi sorumludur. Birey, dinsel konularda yetkin olanlara danışarak bilgilenmeli ve kendi kararını kendi vermelidir. Kişinin başkasının aklı ve kararı ile hareket etmesi doğru değildir. Bizler de cemaatlerin zararlı oluşumlar olduğunu bilmeli ve bunlardan uzak durmalıyız. Dinimizi Kuran'dan öğrenmeliyiz. Bunun için Kuran'ın Türkçe açıklamalarını okumalıyız' denirken ikinci kitapta 'Cemaatlerin hoşgörüyü desteklemeleri, ayrımcılık ve bölücülük yapmamaları durumunda, ülkenin birlik ve beraberliğine, insanlar arasında kardeşliğe katkıları olur.' cümlelerine yer verildi.

2002 yılında DSP-MHP-ANAP Koalisyonu döneminde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı uzmanları ve İlahiyat profesörleri tarafından hazırlanan 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' ders kitabına ilişkin değişiklikler, kitabın 'Tarikatlar' başlıklı 91'inci sayfası ile 'Cemaatler' başlıklı 92'nci sayfasında yapıldı.

KİTABIN ESKİ BASIMI

Tarİkatlar, toplumda kutuplaşmalara ve ayrımcılıklara yol açmaktadır. Bu da insanlar arasındaki sevgi barış ve hoşgörü ortamına zarar vermektedir. Ayrıca, tarikata bağlı olmak bireyin özgürlüğünü de kısıtlamaktadır. Çünkü bir tarikata üye olan insan, o tarikat liderinin görüş ve düşünceleri doğrultusunda hareket etmektedir. Bu durum da o kimsenin özgür düşünmemesine, kendisini geliştirmemesine ve toplumda gruplaşmalara neden olmaktadır. Tekke ve zaviyelerde insanların dini duyguları sömürülmektedir.

KİTABIN 2006 BASIMI

Tarikatlar, tarihimizde önemli görevler üstlenmiştir. Selçuklu ve Osmanlı'nın kuruluşunda, önemli katkıları olmuştur. Özellikle Mevlevilik, Bektaşilik ve Ahilik, devlet düzeninin bozulduğu zamanlarda, toplumu bir arada tutmaya yardımcı olmuşlardır. Balkanlar'da ve Kafkaslarda günümüzde de etkisi ve izi bulunmaktadır. Osmanlı'nın son zamanlarında bazı tarikatlarda, bozulma başlamıştır. Bozulan tarikat anlayışları, mensuplarını dini istismara yöneltmiştir...

Kaynak:www.aksam.com.tr

Günün Önemli Haberleri