Çocuklar Facebook'u terk mi ediyor?

Abone ol

Facebook'ta aktif olan çocukların oranı 2013'te yüzde 9, YouTube'da yüzde 7 geriledi.

1 milyarı aşkın kullanıcısı ile dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, özellikle çocuk ve genç kullanıcıları Twitter’a kaptırıyor.

Yapılan yeni bir araştırma Twitter'ın çocuklara gittikçe daha fazla hitap ettiğini gösteriyor. 


The Wall Street Journal’dan Quentin Fottrell’in haberine göre, 8-12 yaş arası çocuklar en büyük sosyal paylaşım ağlarını terk ederek daha fazla mahremiyet sunan mesajlaşma uygulamalarına yöneliyor. Ancak uzmanlar bu kesimi tutma konusunda Twitter'ın kendisinden büyük rakibine kıyasla daha başarılı olduğunu belirtiyor. Araştırma şirketi GlobalWebIndex'in global ölçekte 40 binin üzerindeki internet kullanıcısının katılımı ile yaptığı ankete göre, Facebook'ta aktif olan çocukların oranı 2013'te yüzde 9, YouTube'da yüzde 7 geriledi. Ancak Twitter'da bu düşüş oranı yalnızca yüzde 3 oldu. Piper Jaffray'in 7.500 gencin katılımı ile yaptığı "Bahar 2014" anketine göre ise gençlerin de tercihi Twitter'dan yana oldu. Facebook'u tercih eden gençlerin oranı yüzde 23 iken Twitter'da bu oran yüzde 27 oldu. "Bahar 203" anketinde Facebook için bu oran yüzde 33, Twitter için ise yüzde 30 idi. (Facebook konuyla ilgili yorum yapmadı.) 

College London Üniversitesi'nde antropoloji profesörü olan ve şu an öğrencilerin sosyal ağları kullanımı konusunda araştırma yapan Daniel Miller, "Twitter hala çekici bir unsur." yorumunda bulundu. Miller, çocukların Facebook'u daha çok parti davetiyeleri göndermek ve aileleri ile iletişim için kullandığını buna karşın Twitter'ı ise birbirleri ile iletişim için kullandığını söyledi. "Bu, sizin ve benim Twitter hakkında bildiklerimiz ile ilişkili değil." ifadesini kullanan Miller, çocukların Twitter'ı anlık mesajlaşma, fotoğraf göndermek ve magazin haberleri okumak için kullandığını da sözlerine ekledi. GlobalWebIndex trendler başkanı Jason Mander de bu yoruma katılarak, "Twitter, Facebook kadar tecrübeye sahip değil ve aktif kullanıcı açısından daha genç bir profili var. Bu da bazı genç kullanıcıların Twitter'da bir nebze de olsa kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlıyor" dedi. 

California Üniversitesi Dijital Medya Çocuk Merkezi kıdemli araştırmacısı ve dijital dünya konusunda çocuk ve ailelere yardım eden kar gütmeyen Common Sense Media'nın bölge müdürü Yalda T. Uhls ise çocuk grubuna giren kullanıcıların yazdıkları mesajların kısa ve öz olduğu için tweetlerdeki 140 karakter sınırının sorun teşkil etmediğini söyledi. Uhls, "Birçok çocuk kendisini ünlülere, şöhrete ve Twitter'ın herkese açık olma özelliğine kaptırmış durumda. Kendilerini Twitter üzerinden ünlülere erişebilir hissediyorlar. Tweetlerine cevap verenin Beyonce değil de onun Twitter hesabını yöneten kişiden geliyor olsa da Beyonce'a tweet atıyorlar." dedi. 

Twitter'da ilgi çekme merakının zararları da olabiliyor. Bu ayın başında 14 yaşındaki Hollandalı bir kız Twitter üzerinden American Airlines'a sahte bir El-Kaide mesajı attı. Havayolu şirketi ise kendilerine atılan tüm tweetleri oldukça ciddiye aldığı yönünde geri tweet atınca genç kız, "Aman Tanrım. Gerçekten çok salağım, korkuyorum." şeklinde bir tweet attı. Ancak daha sonra binlerce yeni takipçi kazanında durumdan hoşnutluğunu dile getirmekten de çekinmedi. Kızın hesabı daha sonra silindi. Rotterdam'daki evinden gözaltına alınan kız sonrasında serbest bırakıldı. Uhls bu konuda yaptığı yorumda, "Bu, anne babalar için ters çıkarılacak bir olay" dedi. Ancak Twitter'ın yardımı da dokunabiliyor: Utah'daki Brigham Young Üniversitesi'nin 2013 yılında yaptığı bir araştırmada 28.088 Twitter kullanıcısına ait intihar ile ilişkili 37.717 tweetin 50 eyalet genelindeki konum bilgileri ile birlikte tespiti için bilgisayar algoritması kullanıldı. 

Genç insanların sosyal ağlar için kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Uhls, bu kişilerin iş yeni ürünleri denemeye geldiğinde kolaylıkla etkilenebildiğine dikkat çekerek, "Genç bir insanı bir sosyal ağa bağlamak istediğinizde bu kişi muhtemelen burada bir grup kuracak ve burada kalacak" dedi. Konu haber okumaya geldiğinde genç kullanıcılar Twitter üzerinde daha aktif: Pew Araştırma Merkezi'nin 2013 yılında yaptığı ankete göre Twitter'da haber okuyanların yaklaşık yarısını (%45) 18-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Tüm Twitter kullanıcıları genelindeki oranın (%21) iki katından da fazla. Facebook'ta ise haber okuyanların yüzde 34'ünü 18-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Yine Pew'in araştırmasında takipçilere aktarılan içeriklerin çoğu flaş haberler. 

Gençler ayrıca telefonlarını da daha sık kontrol ediyor. Piper Jaffray'den analistler Gene Munster ve Douglas J. Clinton "Gençlerin Değerlendirilmesi" isimli son anket ile ilgili yaptıkları yorumda, "Gençlerin mobil cihazlar aracılığı ile daha sık nete girdikleri güçlenen bir gerçek" dedi. Bunun da Twitter'a yardımı dokunabilir. Twitter reklam gelirlerinin yüzde 75'ine yakınını mobil üzerinden elde ederken Facebook'un mobil reklam geliri hızla artıyor olsa da yüzde 59 civarında. Ancak Manders, Facebook'un daha uzun zamandır sahalarda olduğunu bu nedenle kullanıcı profilinin daha yaşlı olmasının normal olduğunu belirtiyor. Facebook toplam kullanıcı açısından da Twitter'ı geçiyor: Mikro blog sayfası henüz kar getirmiyor ve 240 milyonun biraz üzerinde kullanıcısı var. (Facebook'un kullanıcı sayısı ise 1,2 milyar.) 

Ancak hem Twitter hem de Facebook popüler uygulamalar tarafından sert bir rekabet ile karşı karşıya. Mander, "Her şeyi herkese yayınlama kültürü uzun bir süredir zayıflamakta." yorumunda bulunuyor. Mobil mesajlaşma uygulamaları 2013 yılında hızlı bir yükseliş kaydetti. GlobalWebIndex'e göre bunun önceliğini de fotoğraf paylaşım uygulaması Snapchat (yüzde 60 arttı) ve Kik Messenger (yüzde 59 attı) yaptı. Facebook ise son olarak 500 milyon kullanıcıya ulaşan WhatsApp'a 19 milyar dolar harcayarak bu alana odaklandı. Şirket bundan önce de fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'a 1 milyar dolar ödemişti. Piper Jaffray'e göre bir buçuk yıl öncesine kadar gençlerin yalnızca yüzde 12'si Instagram'ı en önemli sosyal ağ olarak görürken bugün bu oran yüzde 30'a kadar çıkmış durumda. 

Günün Önemli Haberleri