Çocuklar 'ebeveynlerinden yavaş koşuyor'
Abone olDünya çapında yapılan bir araştırma, günümüz çocuklarının ebeveynlerinin çocukluk döneminde koştukları kadar hızlı koşamadıklarını ortaya koydu.
Dünya çapında yapılan bir araştırma, günümüz çocuklarının
ebeveynlerinin çocukluk döneminde olduğu kadar hızlı
koşamadıklarını ortaya koydu.
Uzmanlar, Amerikan Kalp Derneği'nin yıllık toplantısına sunulan verilerin, çocukların formunda düşüşe işaret ettiğini belirtiyor.
Araştırmacılar 28 ülkedeki 25 milyon çocuk üzerinde yaptıkları incelemede 46 yıl geriye gittiler.
Veriler bugün ortalama bir çocuğun bir mil (yaklaşık 1,6 kilometre) mesafeyi 30 yıl önceki çocuklardan 90 saniye daha yavaş koştuğunu gösterdi.
Obezite sorunu
Araştırmaya göre, belli bir sürede çocukların ne kadar
koştuğunun ölçüsü olarak kabul edilen kardiovasküler dayanıklılık
bütün ülkelerde her on yılda %5 oranında düşüş gösterdi.
9-17 yaş arası kız ve erkeklerde kaydedilen bu düşüşün obezite ile bağlantılı olduğu ve bazı ülkelerde daha büyük bir sorun teşkil ettiği ifade ediliyor.
Araştırmaya başkanlık eden Güney Avustralya Üniversitesi'nden Dr Grant Tomkinson, "koşma performansındaki düşüşün %30 ila %60'ı vücuttaki yağ kütlesinin artmasıyla açıklanabilir." diyor.
Daha çok Batılı ülkeleri etkileyen sorun Asya'da da Güney Kore, Çin ve Hong Kong gibi ülkelerde etkisini hissettiriyor.
Fiziksel aktivitenin önemi
Çocukların spor yapmaya teşvik edilmesinin önemini vurgulayan Dr Tomkinson, aksi takdirde bu sorunun kamu sağlığı açısından vahim sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Tomkinson, bugün genel olarak formda olmayan çocukların, ileri yaşlarda kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, çocukların ve gençlerin sağlıklı kalmak için günde en az bir saat yürüme, koşma, bisiklete binme gibi fiziksel aktivitede bulunması gerektiğini belirtiyor.
Amerikan Kalp Derneği'nden Prof Michael Gwitz aktivite türünün önemli olduğunu, kalp ve damar sağlığı açısından süreklilik arzeden, dinamik ve terletici bir etkinlik olması gerektiğini vurguluyor.