Çocuğunuza dil eğitimini bu yaşlarda verin!
Abone olÇocuğunuz yabancı dil öğrenmesi için geç kalmayın. Uzmanlara göre en kazançlı dönem 2 ila 7 yaş arası.
Uzmanlara göre yabancı dil eğitimi
küçük yaşlarda başladığında öğrenme daha kalıcı
oluyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde erken çocukluk döneminde başlatılan eğitimlerde öğrencilerin bütün derslerle etkileşim içinde öğrenmesi sağlanıyor. 2 ile 7 yaş aralığının dil öğrenmede en verimli dönem olduğunu anlatan Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, “3-5 yaş çocuğuna verilecek yabancı dil eğitimi 7-9 yaştan farklı” diyerek erken dönemin önemine değindi.
Bayyurt ailelere şu önerilerde bulundu:
Öğrenme kapasitesinin en yüksek olduğu dönem küçük yaşlar. Çocukların yabancı dil öğrenmesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar dil öğrenimine başlama yaşının 3-4 olduğunu gösteriyor. Bu süreç doğal bir biçimde gerçekleşiyor. Bebekler yaşamlarının ilk aylarında dünyadaki tüm dilleri oluşturan 200 sesi algılama kapasitesine sahip. Zaman içinde bu yeteneklerini yitirerek anne-baba veya bakıcılarından duydukları sesleri ve kelimeleri kullanarak da ilk anlamlı sözcük ve cümleleri kurmaya başlar ve konuşmayı öğrenirler. 24-30 aylık bebekler anadilinde dilbilgisi açısından basit anlamlı cümleleri kurup iletişime geçerler. Çocuklar esnek beyin yapıları nedeniyle 5 yaşına kadar öğrendikleri dili daha hızlı ve ana dil telaffuzuna yakın konuşacak şekilde öğrenirler. Bilgileri uzun süre zihinlerinde tutarlar.
İKİNCİ DİL İÇİN 3 YAŞ
İDEAL
2-7 yaş arası en kazançlı dönem. Bu süreçte çocuklar dil öğrenme gelişimlerini tamamlamaya ve sembollerle düşünmeye başlar. Olayları sadece bir yönüyle düşünseler de kısıtlı bile olsa mantık yürütebilirler.
Ben-merkezlidirler, başkasının bakış açısını algılayamazlar. Bu dönemde onlara sunulan ikinci dili, bu şekilde bir bütünsellik içinde bakarak benimser ve algılarlar. Bu nedenle ikinci dili çocuklara öğretmek için en ideal zaman 3 yaştır. Bu dönemde çocuk, artık birinci dilinde gelişimini kısmen tamamlamış düzgün basit cümleler kurabilir. Kelime hazinesi de 300’e kadar genişler. Bu aşamada ikinci bir dilin çocuğa sunulması onun birinci dilde gelişimine herhangi bir şekilde etki etmez. Çünkü bilişsel olarak hala her şeye bir bütünsellik içinde bakarlar. Bu konuda eğitim almış, çocuk gelişim ve psikolojisinden anlayan, nasıl dil öğrendiğini bilen öğretmenlerle eğitim verilmeli. Çünkü 3-5 yaş çocuğuna verilecek yabancı dil eğitimi 7-9 yaştan farklı olur. Avrupa ülkelerinde çok dilli ve kültürlü ortamda çocukların yetiştirilmesi için erken başlanıyor. Böylece, ileride farklı toplumlar arasında iyi iletişim kurabilen bireylerin yetişmesi sağlanıyor. Özellikle İngilizce küresel dil olduğu için birçok ülke eğitim politikalarını buna göre belirleyebiliyor. Bunun yanında anaokulu başta olmak üzere ilkokulda iyi öğretim, etkin öğrenme ortamı da gerekiyor.
EVDE EĞİTİM BEBEKLİKTE BAŞLAYABİLİR
Ev eğitiminde bebeklikten itibaren çocukların İngilizce duymaları sağlanabilir. Televizyon programları, müzik bu konuda yardımcı olur. İngilizce çocuk şarkıları dinletilebilir, oyun ve tekerlemeler öğretilebilir, çizgi film seyredilebilir. Yabancı dilde hikayeler okunabilir. Çocuklarla birlikte etkinlikler düzenlenmeli. Örneğin, ödev olarak verilen boyamalar birlikte yapılmalı. Teknolojik aletlerle tanışıklığın artması ile kullanım dilinin yabancı dil seçilmesi veya uygulama etkinliklerin yapılması büyük katkı sağlar.