Çocuğunuz saç ve toprak yiyorsa pika hastalığıyla karşı karşıyasınız!
Abone olDemir eksikliği olan çocukların tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor.
Ebeveynlere bu husus hakkında dikkatli olmaları gerektiğini
aktaran Uzman Doktor Nurgül Topbaşoğlu, çocukların acil tedavi
edilmesini ve bir yaşından önce saf inek sütü verilmemesi
gerektiğini söyledi.
Pika sendromu; tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığı haline getiren bireylerde oluşan bir yeme bozukluğu. Demir eksikliği olan çocuklar da özellikle toprak, kil, kağıt, saç gibi maddeleri yiyerek ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.
Kocaeli Şehir Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı Uzmanı olarak çalışan Nurgül Topbaşoğlu, demir eksikliği anemisi ve pika hastalığı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Demir eksikliği hakkında bilgi veren Topbaşoğlu, "Çocuklarda demir eksikliğini çok sık görüyoruz. Çocuklarda görülen en sık anemi çeşidi demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisini en sık olarak 1-5 yaş aralığındaki çocuklarda görüyoruz. Demir eksikliğinin belirtileri arasında çabuk yorulma, yorgunluk hissi, ciltte, dudaklarda ve avuçlarda solukluk, kalpte çarpıntıdır" dedi.
"Pika hastalığı besin değeri olmayan maddelerin yeme isteğidir"
Pika hastalığından bahseden Topbaşoğlu, "Demir eksikliğinin bir diğer farklı belirtisi de pika hastalığı olarak bilinen besin değeri olmayan maddelerin yeme isteğidir. Bu maddeler arasında en sık gördüğümüz toprak, kil, kağıt, tebeşir, boya, saç, buz, metal materyaller olabilir. Aileler bize, ‘Çocuk her gördüğü şeyi yemek istiyor, metal eşyaları, duvarı yalıyor, toprak, kil yiyor’ diye şikayetlerle gelebiliyorlar. Çocuklarda terlik yalama plastik içeriğinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Plastikten metale, topraktan organik materyallere kadar her şey pika hastalığının içine girebiliyor" diye konuştu konuştu.
"Ağır materyallerin alınmasıyla zehirlenme bulguları ortaya çıkabiliyor"
Pika hastalığını en çok gebelikte ve çocukluk yaş grubunda
görüldüğünü söyleyen Nurgül Topbaşoğlu, "Gebelerde de çocuklarda
olduğu gibi belirtiler görülür. Pika hastalığında altta yatan iki
farklı teori olduğu düşünülmekte. Birincisi vücuttaki demir, çinko
ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığı düşünülüyor. İkincisi ise
psikiyatrist hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülüyor. Obsesif
kompulsif bozukluk dediğimiz takıntı hastalığı ile alakalı
olabileceği düşünülüyor. Pika hastalığı olan çocuklarda ayrıntılı
muayenesini yapıp, tetkiklerini istiyoruz. Kan sayımı, ferritin,
demir değerlerine bakıyoruz. Toprak ve kil yiyen çocuklarda
topraktaki bakteri ve parazitlerin alınmasıyla birlikte bazı
enfeksiyon hastalıkların görülme ihtimali artıyor. Aynı zamanda dış
materyallerdeki kurşun ve diğer ağır materyallerin alınmasıyla da
bazı zehirlenme bulguları ortaya çıkabiliyor. Bunlar son derece
önemli konulardır. Bu nedenle toprak yeme, metal yalama gibi
şikayetleri olan çocuklarda mutlaka tetkiklerini yapıp, psikiyatri
uzmanının da ayrıntılı değerlendirme yapması gerekiyor" şeklinde
konuştu.
"Bir yaşından küçük çocuklara verilen saf inek sütü demir eksikliği anemisine neden olur"
Demir eksikliğini önlemek için yapılması gerekenlerden bahseden doktor Topbaşoğlu, "Bebeklerde demir eksikliğini önlemek için yapabileceğimiz belli başlı şeyler var. Bunlardan ilki 4. ve 6. ayda bebeklere anne sütünün demir içeriğinin yetmemesi ile birlikte demir tedavisine başlıyoruz. Ortalama bir yaşına kadar buna devam ediyoruz. Bebeklere bir yaşından önce saf inek sütü verilmesini kesinlikle önermiyoruz. Çünkü demir eksikliği anemisine neden oluyor. Bir yaşından sonra ise günde ortalama 500-600 mililitreden fazla inek sütü kullanımını yine önermiyoruz. 6 aydan sonra ek gıdanın başlanılmasıyla birlikte demir içeriği zengin et, balık, yumurta tahıl gibi çok çeşitli beslenmeye başlanılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Saç yiyen çocukların bağırsakları tıkanır"
Çocukların saç yemesine değinen Topbaşoğlu, "Pika hastalığında gördüğümüz diğer önemli sorun da saç gibi sindirim sisteminde birikebilecek maddelerin yenmesinden dolayı bağırsaklarda oluşabilecek tıkanıklık. Bu tıkanıklıklar bazen ciddi problemlere yol açabiliyor ve ameliyata kadar gidebiliyor. Besin olmayan maddelerin yenmesiyle çocuklarda ishal, kabızlık, iştahsızlık gibi şikayetleri de görebiliyoruz" dedi.